0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

asukav6 發表於 18-12-3 10:03
6個月之前係會屙得多次數D,d屎除左稀仲有冇咩問題?如果bb食得訓得冇熱氣問題都唔大
...

但佢冇乜心情,逗佢都唔笑唔講野。

大宅

日本成 發表於 18-12-3 11:00
我地係食新版3號,個人覺得奶粉都易溶 同之前舊版差不多,不過食完超勁多泡 多到成2安咁(換過另一牌子奶樽 ...

我女都係食3號,新版反而易左溶,易溶程度大概係同舊版1, 2號差唔多,我女D屎屎又冇太大轉變,日日都有,不過佢而家一日食一餐新版!
要俾多D水同蔬果bb食先易去便便架!

複式洋房

琴日係屈人子買左一罐新版
剛剛開。連匙羹都無

洋房

CarmanbT 發表於 18-12-3 21:02
剛剛開。連匙羹都無

牙b出世係醫院係飲呢隻...跟著出左院就飲能恩嘅..飲到而家...其實都無咩野..便便日日都有兩次..只係經常嘔..但我先生就不停話要轉奶粉...所以今日先係藥房買左...而家見到你地咁講都有啲擔心...

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 日本成 的帖子

多謝提供資料,多泡,同我哋1號仔一樣呀,咁即係都係同一奶源。但3號竟然易沖D, 估計係配方合成問題。我想知2號易唔易沖,因為就快可轉2號了~~~

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 CarmanbT 的帖子

吓!連羹都無?出廠急到咁?另外,我都覺新版個粉嘅質感無舊版咁乾身,所以亦都可能因此而變得唔易溶。
唔知會唔會係一水水,岩岩呢批係初生產擺耐咗先係咁?我呢排食返舊版,真係易沖又無咁多泡,起碼唔使搓支奶搓到手軟先啦。舊版D粉又幼身D, 無新版咁痴住隻羹。話時話,新版個刮奶粉位都無舊版咁好用。
仲有,佢哋新增嘅益生菌應該有溫度限制以保持活性,好應該提供正確又能保持養份有效嘅沖調指引比用家,並唔係跟返舊版咁嘅沖法。因為40度水真係唔覺可以溶得曬D粉。

大宅

CarmanbT 發表於 18-12-3 21:02
剛剛開。連匙羹都無

打去nutricia 1000 days熱線叫佢換罐新俾你

複式洋房

asukav6 發表於 18-12-5 08:00
打去nutricia 1000 days熱線叫佢換罐新俾你

已打
DHL 一換一了
我都係第一次連匙羹都無

複式洋房

babyfung61 發表於 18-12-5 02:01
回覆 CarmanbT 的帖子

吓!連羹都無?出廠急到咁?另外,我都覺新版個粉嘅質感無舊版咁乾身,所以亦都可能 ...

hotline 個小姐話
要用2/3 常溫水
1/3 全熱水
先有40度
沖完仲要攤一攤凍
唔可以即時飲
咁d 粉易d 溶wor

洋房

Joyce062 發表於 18-11-12 08:33
BB飲左2個半月,前幾日轉食新版,奶源係新西蘭,勁難溶,飲完勁多眼屎和痰,又屙青屎和水狀,係咪應該轉奶 ...

我B都係,依家先3個半月,轉咗3日,屎屎好水,1日屙2/3次,面出暗粒!啱啱先睇到啲post(emoji) 諗緊轉能恩定s26,唔知啱唔啱BB唔知邊隻好!illuma又好貴

洋房

Mason1022 發表於 18-12-5 13:06
我B都係,依家先3個半月,轉咗3日,屎屎好水,1日屙2/3次,面出暗粒!啱啱先睇到啲post(emoji) 諗緊轉能恩 ...

你係全奶粉定半母乳?我一半一半,屙3-4次,我都擔心緊

大宅

我都覺得今次aptamil處理得好差,完全冇時間比人轉新版,攪到我囡一轉就要轉,好彩佢冇咩事,個時擔心左我一星期幾驚轉奶粉配方轉得咁快會唔會肚仔唔舒服,牛仔牌奶粉轉新裝都會賣廣告通知啦,呢隻都係我上呢度先知轉左

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

今年7月份 aptamil 喺英國出過事, 又喺新版問題, 英國很多媽媽投訴食新版令bb生病, 大家可以去 google "aptamil uk baby ill" 或者 "aptamil 英國 問題", 就會有很多相關新聞, BBC 都有報道過. 不過, 聽英國朋友講, 最後結果好似不了了之. 而相關問題新版好似香港冇得賣.

洋房

Joyce062 發表於 18-12-5 18:49
你係全奶粉定半母乳?我一半一半,屙3-4次,我都擔心緊

全奶粉呀!c6搵到幾罐舊版,依家剩返兩罐ja

首頁

尾頁

跳至