論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家姐姐家務煮飯都叫做合格,但有一個問題就係唔鍾意講野。本身想搵個姐姐同阿仔講多啲英文同佢玩,但好多時都只係得阿仔講,佢最多應一兩句,我全日在家同佢講既野係唔超過5句,除左交代煮乜野都冇溝通,同阿仔玩佢都好少出聲。之前同佢傾過呢個問題,但發覺冇咩改善。有時需要同我 report 啲野都唔講,令到大家經常有誤會,我諗佢係性格問題,另外英文都唔太好,佢係菲,咁既情況係咪應該換左佢

例如阿仔朝早起身至返學大半個鐘,我只會聽到佢講 drink, eat,冇其他,就算佢同阿仔玩我都唔係好聽到佢講野

水晶宮

icecream1213 發表於 18-11-12 08:39
我家姐姐家務煮飯都叫做合格,但有一個問題就係唔鍾意講野。本身想搵個姐姐同阿仔講多啲英文同佢玩,但好多 ...

你仔幾大??
你是否要返工 or ftm??

大宅

birdbird 發表於 18-11-12 08:52

你仔幾大??

4歲幾,本身係 ftm,但想搵野做

水晶宮

回覆樓主:

1) 唔好旨意外傭為半個 playgroup 老師, 以為小朋友跟外傭講英文就會 英文好, 身邊例子證明大多數唔係咁。有請菲傭而小朋友英文好的, 係家長、學校、課外活動用英文多, 加上外傭本身講得下。

2) 工人性格偏静, 唔慣同小朋友玩, 好難改變; 但做嘢ok, 心地善良, 已經蓋过佢個性格缺憾。

3) 你係 ftm, 要工人真正照顧小朋友的時間唔係太多, 所以工人對小朋友較少講嘢, 問題唔大 。

水晶宮

回覆樓主:

4) 反而你要諗諗的就係隨着小朋友大 +你要返工, 你要倚賴工人湊小朋友出入学校、上興趣班, 工人有冇智慧去做呢件工作。 所谓智慧就係認路、坐公共交通工具、問路、應便突發事。有d 工人在上述方面係冇乜智慧, 我自己遇過一個, (另外我家人的工人又係咁), 係可以好嘔血。果個工人我捱咗2年就換, 換咗一個醒目但唔多出聲的工人。不過我仔當時已十歲, 寡言的工人對我地家庭冇乜問題。

子爵府

我個人非常唔鍾意呢類工人,無熱情,同埋屋企有咩事你永遠不會知,因個工人永遠不會講!

大宅

PonyMom 發表於 18-11-12 09:27
我個人非常唔鍾意呢類工人,無熱情,同埋屋企有咩事你永遠不會知,因個工人永遠不會講! ...

你講中左,佢無熱情,但我仔係好鍾意講野,佢冇話唔鍾意姐姐,但我覺得佢地唔係好夾,好多時得佢講,冇人應佢。有些重要事,姐姐都唔會出聲,例如仔仔肚痾。佢態度冇大問題,所以先難決定

大宅

birdbird 發表於 18-11-12 09:24
1) 唔好旨意外傭為半個 playgroup 老師, 以為小朋友跟外傭講英文就會 英文好, 身邊例子證明大多數唔係咁。 ...

我唔係想當佢 playground 老師,只係想佢地多啲 interaction,我之前都坐低同姐姐傾過,話英文唔好唔緊要,我自己都唔係好,我唔係想靠佢教英文,無所謂,肯講就得。有時我喺街聽到其他姐姐講英文,分分鐘多過佢成個星期講既野。

大宅

birdbird 發表於 18-11-12 09:26
4) 反而你要諗諗的就係隨着小朋友大 +你要返工, 你要倚賴工人湊小朋友出入学校、上興趣班, 工人有冇智慧去 ...

認路佢應該ok的,但冇乜應變能力,佢係唔醒加唔出聲。

男爵府

回覆樓主:

講野叻的姐姐駁嘴都叻。你頂唔頂得順?
同埋你自已英文好唔好? 如果請到個英文好, 而你英文唔好, 佢會睇唔起你, 講野大聲過你。

我情願請過只做不說既人, 好過一個只說不做既人。

英文正正經經請個補習老師啦。

wcpcelia    發表於 18-11-12 12:10

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

偷唔偷野? 若唔偷, 我會留。
啞人, 費事周圍八你屋企野比人知。 因D八法, 你訓左定右都八得一餐。
又唔使駁咀。

大宅

Solarflare 發表於 18-11-12 10:59
講野叻的姐姐駁嘴都叻。你頂唔頂得順?
同埋你自已英文好唔好? 如果請到個英文好, 而你英文唔好, 佢會睇唔起 ...

我重申唔係要佢教英文,就算請印印講廣東話,都希望佢會同阿仔有正常既溝通。佢係去到正常需要講都唔講,例如晚飯預備好晒唔會通知話食得飯,就咁放晒喺枱就走開。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-11-12 11:08
偷唔偷野? 若唔偷, 我會留。
啞人, 費事周圍八你屋企野比人知。 因D八法, 你訓左定右都八得一餐。
又唔 ...

暫時冇發現佢偷野,如果阿仔大個啲,我都唔介意佢唔講野,有時需要佢陪玩,佢都只係坐喺側邊,就唔出聲咁陪玩,我只聽到我仔講野,聽唔到佢講野。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

icecream1213 發表於 18-11-12 11:37
暫時冇發現佢偷野,如果阿仔大個啲,我都唔介意佢唔講野,有時需要佢陪玩,佢都只係坐喺側邊,就唔出聲咁 ...

因有懶工人淨同小朋友玩,大條道理唔做野。 一個人還一個人需要。 佢係咪一舊木咁坐度唔做其他野? 如係咁我會唔要。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-11-12 11:45
因有懶工人淨同小朋友玩,大條道理唔做野。 一個人還一個人需要。 佢係咪一舊木咁坐度唔做其他野? 如係咁 ...

佢做野架,個感覺就好似請左個啞既返黎做野咁囉。

象牙宮

icecream1213 發表於 18-11-12 11:50
佢做野架,個感覺就好似請左個啞既返黎做野咁囉。
如佢做得野, 我唔炒。 因衰工人太多。 仔鐘意講野同佢去playgroup.

大宅

lily-of-valley 發表於 18-11-12 12:01
如佢做得野, 我唔炒。 因衰工人太多。 仔鐘意講野同佢去playgroup.

你都講得有道理既,我就係怕請左個仲衰,所以一路都用住佢,同佢傾個問題所在,但發現性格係好難改變,好難迫一個唔鍾意講野既人講野。阿仔上午返學,下午有3日已安排興趣班。不過另一樣擔心既係阿仔發生咩事佢都唔喜歡 report,好彩阿仔而家大個左有咩唔舒服會主動同我講。

象牙宮

icecream1213 發表於 18-11-12 12:15
你都講得有道理既,我就係怕請左個仲衰,所以一路都用住佢,同佢傾個問題所在,但發現性格係好難改變,好 ...
D衰工人, 整傷小朋友都唔講啦。 教你小朋友有乜事同你講得啦。

水晶宮

icecream1213 發表於 18-11-12 11:37
暫時冇發現佢偷野,如果阿仔大個啲,我都唔介意佢唔講野,有時需要佢陪玩,佢都只係坐喺側邊,就唔出聲咁 ...

對小朋友熱情的工人係可遇不可求。我用过三個工人, 只有一個係真心跟小朋友溝通 (佢對我仔的同學亦好有耐性).

希望你遇得到。

子爵府

呢種就係典型雞肋工人,似機械人,一舊木,指三下郁一下,不會對人哋d事情或要求上心。如果家中平時以你主導,為咗慳返中介費也不妨忍著到完約,但不要期望她會做出任何進步改變。如果你返工,家中完全交俾姐姐打理就有d危機,因萬一有緊急事件也無法旨意姐姐會主動處理甚或話你知道。個人意見供參考。
小朋友其實都天真無邪,只要有人陪伴有安全感,小朋友都可以自得其樂,只要工人不虐待兒童通常啲小朋友都不會表示反感。

首頁

尾頁

跳至