論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

PonyMom 發表於 18-11-12 19:39
呢種就係典型雞肋工人,似機械人,一舊木,指三下郁一下,不會對人哋d事情或要求上心。如果家中平時以你主 ...

jm 你真係好明白我,完全講中晒,我成日同人講佢係雞肋,又唔算太差,冇即炒既理由,但我認為最重要既佢做唔到。有啲 jm 覺得煮好飯做掂家務就得,但喺我心目中佢最緊要湊好個小朋友。
我喺屋企睇住當然冇問題,我叫佢煮乜佢照煮,但唔好止意佢會用腦諗啲唔同既餸菜,正如牛肉一定係炒青瓜,我有叫佢試下諗,佢唔會。
家務我覺得係做得唔錯,但煮飯都係冇乜 sense,有啲野應該煮10分鐘,佢煮2分鐘就算,只需蒸10分鐘既食物,佢走去蒸20分鐘。
陪小朋友都冇乜心機,純粹係有人坐喺隔離,我個小朋友叫佢做乜,佢就跟住做,野都唔講多句。
我係擔心返左工佢靠唔住

大宅

icecream1213 發表於 18-11-12 20:01

jm 你真係好明白我,完全講中晒,我成日同人講佢係雞 ...

工人無大錯都可以留啦!湊好小朋友這個很難去界定。
個個雇主要求不同。
❶帶出帶入,小朋友無受傷,無生病
❷小朋友待人有禮
❸小朋友流利英文
❹輔導小朋友功課
❺煮營養餐給小朋友,吃到肥肥白白
❻提升小朋友自理能力

你仔細想想你想要什麼。

伯爵府

icecream1213 發表於 18-11-12 08:39
我家姐姐家務煮飯都叫做合格,但有一個問題就係唔鍾意講野。本身想搵個姐姐同阿仔講多啲英文同佢玩,但好多 ...

唔好指意姐姐幫你教仔,倒不如搵個英文補習班

大宅

樓主個姐姐同我之前嗰個一模一樣,心地唔差,但同僱主同5歲小朋友都完全(emoji)️溝通,有人入屋整嘢(我們預先唔知幾時整)返到屋企都唔會主動講,一來姐姐英文真係唔係咁好,所以自己唔太敢講。我哋喺等到佢完約搵嗰個,佢已經47歲,我地又將會有new born, 留佢喺度一定搞唔掂
我明白樓主唔係要搵英文補習老師,但遇著d乜都唔講唔報告,ftm 返嚟完全唔會知小朋友當日有乜特發事情發生過,都幾無助

大宅

Lovelymanman 發表於 18-11-17 17:06
樓主個姐姐同我之前嗰個一模一樣,心地唔差,但同僱主同5歲小朋友都完全(emoji)️溝通,有人入屋整嘢(我們 ...

Sorry 應該喺在職媽媽放工返嚟

大宅

前幾日同姐姐傾完,佢呢兩日有改善,如果繼續維持到,我覺得可以留既,做左半年都叫做開始知道我地既習慣,只係大家需要溝通多啲。

男爵府

回覆樓主

我會覺得工人嘅功用係照顧小朋友同家務,其他嘢係次要吧。

大宅

cometingliu 發表於 18-11-17 20:12
我會覺得工人嘅功用係照顧小朋友同家務,其他嘢係次要吧。

明白。好似今朝咁,阿仔起左身成個鐘都未刷牙洗面食早餐,我問返姐姐咩事,佢話叫左幾次阿仔都唔肯刷,當然阿仔唔聽話有唔啱,我事後都有同阿仔講返起身第一件事要刷牙,但呢個情況姐姐係咪都要諗下方法而唔係由得佢唔刷呢?咁樣算唔算照顧到個小朋友?呢啲事上佢仲有進步既空間。

男爵府

icecream1213 發表於 18-11-12 11:35
我重申唔係要佢教英文,就算請印印講廣東話,都希望佢會同阿仔有正常既溝通。佢係去到正常需要講都唔講, ...

我菲姐一樣,煮好放低就行開,做左一年都係咁.

D飯餸放左一小時,
我自己行過才發現(飯枱在我 7步距離)

我而家只當佢一個地拖咁用,
唔好指意佢溝通

佢連自己食物,食哂都唔會講.

死症黎既.

大宅

1010k 發表於 18-11-18 05:58
我菲姐一樣,煮好放低就行開,做左一年都係咁.

D飯餸放左一小時,

自己野食晒唔出聲就自己負責喇,我叫姐姐用買餸錢自己買野食

男爵府

icecream1213 發表於 18-11-18 11:27
自己野食晒唔出聲就自己負責喇,我叫姐姐用買餸錢自己買野食

一樣,
自己野食哂唔出聲,自己負責

不過,姐姐埋怨我「做乜唔發現/ 唔提佢」

首頁

尾頁

跳至