國際校朗思涉違規營運中小學 今明停課 250學生或須遷校

kenshiro18
|
【明報專訊】設有4間幼稚園及小學部的朗思國際學校(THINK),涉嫌在私立學校崇正中學的長沙灣廣利道校舍違規營運中、小學,家長突被校方通知今明兩天停課,或須於周三前遷離廣利道校舍,影響約250名高小及中學生。校方今與教育局會面,並呼籲家長到場支持校方。教育局表示曾收到有關朗思國際學校房產的投訴,並會按《教育條例》及既定程序作適切行動。
https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20181112/s00002/1541961257216
馬爾太
|
係咪係BK賣晒廣告嗰間?
貓頭雀
|
即係 think小學 一直同 崇正中學 share校舍?

~phyllis~
|
就咁睇就間中學玩野,事關學生可以隨時鐘意就charged their mind架咩?
CS_HON
|
校方叫家長去現場做咩?做勢?
kenshiro18
|
CS_HON 發表於 18-11-12 09:57
校方叫家長去現場做咩?做勢?

壓力
nanananana
|
校長係咪shot?自己學校犯法,叫家長去撐乜?!

|
即係點?開學到依家才有人知違規
MM2H
|
其實間學校本身有中小學,但小學部已停辦30年,中學部亦唔夠人,教局唔會跟進架咩?
到15年,兩間學校自己簽訂協議就完全唔需要教局批?
究竟教局有冇責任? 好多疑問……
crystal媽咪
|
kenshiro18 發表於 18-11-12 09:12
【明報專訊】設有4間幼稚園及小學部的朗思國際學校(THINK),涉嫌在私立學校崇正中學的長沙灣廣利道校舍違 ...

咁耐而家先知道係咁樣 ?政府部門點做嘢?
tspe
|
可以咁忟水通知搬遷
jellomama
|
回覆 kenshiro18 的帖子

啲家長同學生好慘喎!
wcpcelia    發表於 18-11-12 14:17
luckybaby2011
|
MM2H 發表於 18-11-12 10:21
其實間學校本身有中小學,但小學部已停辦30年,中學部亦唔夠人,教局唔會跟進架咩?
到15年,兩間學校自己 ...

我諗起之前間德萃又係借人校舍、可以私下交易架
bbc2018
|
收得國際學校咁貴都沒有校舍?
之前 nursery 時小朋友讀過一年Think,印象好好。
Sumyeema1
|
luckybaby2011 發表於 18-11-12 11:28

呢D學校,都係避開為上。
esmehouse
|
MM2H
|
luckybaby2011 發表於 18-11-12 11:28

暫借的話應該同教局預先申報就可以,但而家兩間辦學性質都唔一樣,本身think又冇中學,突然借個校舍就可以即刻辦中學課程,好兒戲
MongLeung
|
真係咁都得!啲家長和小朋友好慘喎!
Charlotte_mom
|
Think辦學咁多年,點會唔知規矩

同d幼稚園續約不成就玩見報一樣,第一日出黎撈咩!租得人地方就預左有機會唔續架啦。下下搵家長出黎做show、玩見報,太厚顏
luckybaby2011
|
MM2H 發表於 18-11-12 11:55
暫借的話應該同教局預先申報就可以,但而家兩間辦學性質都唔一樣,本身think又冇中學,突然借個校舍就可以 ...

我覺得好離譜
非牟利地方做高牟利生意