自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得很有道理的一篇文,給大家看看~

https://goo.gl/fb5FbF

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

謝謝分享

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

谢謝分享

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

謝謝分享

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

依附著別人才能生存永遠是最可悲的。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

clalorin 發表於 18-11-12 09:41

未試過
我都想試下做金絲雀滋味
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

回覆樓主:

放棄自己的人才是最可悲!

wcpcelia    發表於 18-11-12 15:48

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

謝謝分享!

作為女人,唔識欣賞自己,唔識欣賞唔同角色既女人,都係可憐人。

這世界,什麼是委屈,有什麼委屈,你睇我我睇你既姐。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係FB見到有一句, 都令我依個在職媽媽好感觸:"孩子, 對不起! 放下工作我養不起你; 拿起工作, 我陪不了你!"

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

THX for sharing
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

翡翠宮

zola 發表於 18-11-12 15:12
謝謝分享!

作為女人,唔識欣賞自己,唔識欣賞唔同角色既女人,都係可憐人。

我覺得呢個作者都好膚淺下

zola    發表於 18-11-12 15:54
cookietown    發表於 18-11-12 15:52

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

LittleRoxie 發表於 18-11-12 15:26

其實駛唔駛到男人錢好講命水
都係呀。其實睇野真係唔好太單方面。好怕人非黑即白。好似我fd咁,公一份婆一份,咪又係好委屈睇面色,唔通又歸咎於佢係wm咩?

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

「我養你」這句情話,翻譯過來是:
「我有一個很亂的家,需要你幫我打掃,幫我做飯,做我洗衣服,幫我生孩子,幫我處理一切跟家相關的水電煤氣費,這樣,我可以安心的賺錢養這個家,你覺得,好不好?」

男主外女主內,個小朋友兩個都有份,無論兩個都搵錢定一個湊一個專心搵錢,大家有共識就可以。
太計較的話,唔好生小朋友,抬高一方唔係一定要踩低另一方,任何位置都有佢存在既價值。
到你顧住賺錢,又有人話你唔理細路,我估作者係女人。
無小朋友兩個人生活好簡單,有小朋友後,總需要有人買餸煮飯家頭細務照顧小朋友,唔係父就母或長老/工人。

男爵府

clalorin 發表於 18-11-12 09:41

太多呢d言論鼓吹,所以ftm親自落手湊仔反而成為小眾! 工人湊先正常!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

~phyllis~ 發表於 18-11-12 15:58
太多呢d言論鼓吹,所以ftm親自落手湊仔反而成為小眾! 工人湊先正常!

係,雖然自己賺錢係好,但我都覺呢d風氣吾應該鼓吹,小朋友要教,工人長老湊,始終吾夠媽媽好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

作者對於伴侶,自己,家庭都冇乜信心,對家庭岡位亦有相當程度既錯誤理解

見過無數次有人話自己賺錢講句說話都可以大聲d , 我想問兩個相愛既人建立家庭既理由係乜?如果只有這樣才可以"講句說話大聲d", 當初又何必嫁比佢?你自己既價值在哪?

又,如果某d 女人覺得小朋友想長老或工人姐姐湊多過媽媽湊,咁佢唯有諗d 籍口令自己好過d

首頁

尾頁

跳至