蘇民峰預測股市樓市

waiwaiii
|
正所謂「風水佬呃你十年八載」,蘇民峰今年股市預測倒是有幾成準,本料11月見底,勢成「先跌後升」

https://hk.finance.appledaily.co ... e/20181112/58901193
jasmineoj
|
我四月都有問過大家信唔信
https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=21402329
超級特務
|
waiwaiii 發表於 18-11-12 10:18
正所謂「風水佬呃你十年八載」,蘇民峰今年股市預測倒是有幾成準,本料11月見底,勢成「先跌後升」...

...

蘇師傅有冇開返個大好倉以示可信?
pixelskin
|

我自己估下年開始樓市升返,但係慢慢升

依家股市d人已經開始慢慢親低吸納緊

Dailywin
|
就算話個樓跌,唔同區唔同系數唔同管理費唔同會所費,都有唔同價錢
唔通樓價跌,就可以話全世界都跌?
香港班人分分死揸唔放咋,點解?賣左買唔翻呢?因為個市咁漂浮,息口都漂升漂落啦,你點知道幾時真升真跌啊?
洋洋
|
佢話
2011年兔年
預測樓市高企,直至2013年才「有機會」大跌三成至四成,到時是入市好時機。
2012年龍年
呢一年佢話樓市虛火秋後將盡,樓市未來三年進入寒冬。
2013蛇年
樓市春天仲有個小陽春,但質疑夏天樓價能否持續攀升,建議市民想買樓不妨再等,如果樓價2013開始跌,不用急,因為一跌通常跌幾年。
20014馬年
樓市方面繼續堅持樓價在2013-2015間逐步下跌。
2016年
提醒想買樓但無迫切需要的買家,不妨等三年才入市,「等佢跌,到2018年先買樓,因為目前未係最難關,揸多啲現金」
tspe
|
都係聽下就算
senchacha
|
聽聽算啦
lakgarden
|
聽吓就算
反而我幾鐘意佢講吓旅遊
Phyonafung
|
洋洋 發表於 18-11-12 11:21
佢話
2011年兔年
預測樓市高企,直至2013年才「有機會」大跌三成至四成,到時是入市好時機。
謝謝你的整理。
cbeyond
|
我記得蘇師傅舊年股市話旺內需股, 衣服之類, 現在仲乜變左823
焦糖媽
|
佢話
2011年兔年

我都記得佢講跌好多年, 無次準
redhot
|
Dailywin 發表於 18-11-12 10:39
就算話個樓跌,唔同區唔同系數唔同管理費唔同會所費,都有唔同價錢
唔通樓價跌,就可以話全世界都跌?
香港 ...

聽過人講香港私樓已供滿好似佔6乘,如果我層樓供滿,話知佢升跌啦,揸住收租唔好咩?除非自己需吐現就另計啦
tsung
|
tspe 發表於 18-11-12 11:36
都係聽下就算

teambuilder
|
redhot 發表於 18-11-12 12:43
聽過人講香港私樓已供滿好似佔6乘,如果我層樓供滿,話知佢升跌啦,揸住收租唔好咩?除非自己需吐現就另計 ...

收租係好,但當利息回報高而資產價格下跌時,收租嘅機會成本會增加,租金會下跌。但在香港買賣樓宇成本極高,出租又有一定風險,有些人空置個單位都唔會放租出去。
waiwaiii
|
焦糖媽 發表於 18-11-12 12:23
我都記得佢講跌好多年, 無次準
咁差又咁多人信佢

SandyKL
|
佢話
2011年兔年

最記得佢預測2017年樓價至會跌,唔係2018年。

算啦!有需要就要買樓,都係睇自己需求算嘞。
goco28
|
江湖術士靠把口
焦糖媽
|
waiwaiii 發表於 18-11-12 22:36
咁差又咁多人信佢

人只信自己想信的
Poyau
|
拭目以待