兒童旅遊證件使用年齡問題,求賜教

Giant
|
阿仔下個月就滿18歲,會去換成人身份證。但佢個護照及回鄉卡都只係今年先續期;
請問18歲可否繼續使用尚有效的兒童版本? 還是一滿18歲就要去換過成人的護照及回鄉卡?
Charlotte_mom
|
應該無分大人細路版wor
護照我未試過但唔覺有問題。回鄉証肯定無問題,因為我女用過
記住,臨時身分證(果張紙)唔係旅遊証件。如果咁岩果幾星期要返大陸,要同時帶埋護照 (我衰左,個女俾人的左入房攪一大餐
Giant
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-12 11:56
應該無分大人細路版wor
護照我未試過但唔覺有問題。回鄉証肯定無問題,因為我女用過
記住,臨時身分證(果 ...

多謝妳,我會記住
wing51110
|
Giant 發表於 18-11-12 10:56
阿仔下個月就滿18歲,會去換成人身份證。但佢個護照及回鄉卡都只係今年先續期;
請問18歲可否繼續使用尚有 ...

唔駛換,到期先換。。。。我女舊年21先換成人護照
BK2002
|
滿16歲或以上申請嘅特區護照, 已經係十年有效期。兒童版係五年。
catvv
|

護照今年續期,應該係10年。16歲以上係成人護照
Tinkerbell
|
亞女17歲換passport 已是十年期,她而家在外地成日
單人周圍飛,都系用緊果本護照
即系一定吾系兒童 Passport 啦
blackberry
|

我仔同你仔一樣大,16歲后護照已用成人,唔駛換
Charlotte_mom
|
我個女00出世,15換護照,仲係5年期。2020到期。而家仲用緊