帛金

twotigers
|
有親戚早兩日過身,佢啲幾十年都唔搵人嘅仔女突然打俾我,叫我幫手搞喪事,呢啲情況,幫得咪幫,搞晒啲手續,食埋飯要分手果陣,其中一個同我講:“唔好意思,煩到你,你知你係鍾無艷” ,幾十年唔搵人,一搵人就要人幫手搞喪事,大家都心照啦,我幫咗手,雖然未必幫好多,唔駛俾句咁嘅說話我聽呀。我真係唔多高興。返到屋企問屋企人做幾多錢帛金,屋企人話一場親戚俾1000蚊啦!我心諗唔係呀,我同先人啲仔女根本無乜聯絡喎,駛唔駛俾一千蚊帛金!? 加上幫咗人仲要俾人話係鍾無艷,我打算做301蚊算,反正以後都唔會點聯絡。
tspe
|
換轉係我
我比101
mariefish
|

同你講鍾無艷既人,知唔知你都係幾十年冇同當事人聯絡?

李露眉
|

真係咩人都有.
mimi005
|
I will give 501
normal friend 301
twotigers
|
mariefish 發表於 18-11-12 11:36
同你講鍾無艷既人,知唔知你都係幾十年冇同當事人聯絡?

佢咪係先人個仔,一樣係幾十年無聯絡
celiagrace
|
佢講D咁既說話都幾衰,
反正唔會再見, 就唔好做咁多$, 免得自己谷住又唔開心
losttoa
|
我會送個花牌算
twotigers
|
celiagrace 發表於 18-11-12 11:41
佢講D咁既說話都幾衰,
反正唔會再見, 就唔好做咁多$, 免得自己谷住又唔開心
...

我唔會按屋企人講俾1000蚊,我打算俾301蚊
M.I.L.L.
|
twotigers 發表於 18-11-12 11:40

可能個衰仔冇心,你知而家好多人講野都唔經大腦,説話亦不分輕重,嬲完就算啦。
jasmineoj
|
我唔明點解呢個時候要俾說話你聽
佢D仔女成咗年?
twotigers
|
M.I.L.L. 發表於 18-11-12 11:44
可能個衰仔冇心,你知而家好多人講野都唔經大腦,説話亦不分輕重,嬲完就算啦。
...

衰仔唔細,都70歲
twotigers
|
jasmineoj 發表於 18-11-12 11:47
我唔明點解呢個時候要俾說話你聽
佢D仔女成咗年?

大仔都70歲,細果個都50幾,60歲
angiecarl
|
佢將心嗰句講咗出嚟
mariefish
|
twotigers 發表於 18-11-12 11:40

你幫梗佢手喎,佢自己正正係鍾無艷,佢心虛驚人話佢所以反屈人
M.I.L.L.
|
twotigers 發表於 18-11-12 11:47
衰仔唔細,都70歲

咁冇計。。。一把年紀都係難搞類
jasmineoj
|
twotigers 發表於 18-11-12 11:48
咁無家教㗎
小詠
|
twotigers 發表於 18-11-12 11:22
有親戚早兩日過身,佢啲幾十年都唔搵人嘅仔女突然打俾我,叫我幫手搞喪事,呢啲情況,幫得咪幫,搞晒啲手續 ...

都係心意之麻, 我前個月家有白事, 多數人都是比201 至301 ( 仲要係血親)

我又唔介意, 人地比左錢如果買埋花牌, 其實都駛左好多錢, 就算無買花, 只做帛金, 都唔會介意人地比幾多錢, 有心到場已是好好架啦

洋洋
|
twotigers 發表於 18-11-12 11:48

你同死者乜關係?
佢d仔咁老,食鹽多過你食米,我會乜都唔理,閃人,帛金都唔做。
penpenvivi
|
唔好激氣,樓主幫嘅係先人,先人睇到咖
wcpcelia    發表於 18-11-12 14:07