自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

如果後生仔女為公屋而唔升職
我會覺得好無用囉
成世得個萬幾蚊,真係唔知點夠洗

而且呢個世界始終係有階級觀念
(唔代表我認同咁係啱)
但我唔會想個女俾人叫屋邨妹

個都五六十歲,都係無自已住所
咁排公屋都好正常

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我以前真係有同事係咁,,佢同公司講唔加薪,,唔要津貼,,唔加班 就係因為排緊公屋。值唔值就真係佢自己至知。

子爵府

回覆樓主:

睇自己潛力和年紀,會計算到有幾大錢途
呢啲嘢自己知自己事啦!
其實樓貴都無可厚非
但公屋環境同私樓有距離
年輕的話,寧願租屋和儲錢買私樓
工作都會搏,唔想俾個限制阻住自己發展

男爵府

排公屋係無志氣嘅話,咁用綠表買未補地價居屋或者抽42折全新嘅市區綠置居,咁又算唔算無志氣?呢排CYClub 果邊先有post話覺得唔公平,呢期抽新居屋,綠表又可以抽,抽唔中嘅過幾個月又有綠置居抽⋯根本係政府制造呢啲漏洞俾人,呢5-6年你好有志氣想買樓,但你嘅資產追唔追到樓價升幅?如果6年前你少啲志氣申請公屋,而家過咗審查即可攞綠表,300萬有四百呎嘅港島區二手居屋都大把有得你簡,但如果6年前你好有志氣,儲到錢而家可以入市,講緊都要600萬可能先得三百幾呎,買完樓仲要供三十年每月供款萬幾二萬,,綠表果位只係供一半咋

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pinkywong36 發表於 18-11-12 12:19
聽好多人講想申請公屋,2公婆其中一個放棄工人,或者搵份人工唔過公屋入息審查既工,但申請又無了期咁等, ...

人工明明可以揾好多,當揾多一萬都未夠交租啦

水晶宮

lavender_baby 發表於 18-11-13 07:35
排公屋係無志氣嘅話,咁用綠表買未補地價居屋或者抽42折全新嘅市區綠置居,咁又算唔算無志氣?呢排CYClub ...

同意,排公屋唔等如冇志氣,有啲人冇壓力之下搵錢反而會越搵越多,有好多做生都係住公屋或用綠表買居屋

伯爵府

熱血勳章

yurijm 發表於 18-11-12 16:35
我同意你睇法
其實好多人自願降低入息,就係對自己能力有深刻認知

好普通一個打工仔,能力一般,唔係好出眾嘅職員,由搵20k,到好勤力可以搵到25K,都唔容易架!
但多左果5千,都未夠一家3口租樓
咁不如繼續搵20~22K
可以上樓

男爵府

回覆樓主:

唔值,除非有其他現金收入,否則到跌市時都買唔到樓。好似先前新聞報有個IT人,為左排公屋而唔加人工,就算真係俾佢上到樓,好彩既老細俾返市價佢,唔好彩既照舊價加幾個%就…

其實如果唔介意住遠少少細少少,都有盤係400萬樓下可以9按,做左幾年野都有儲開錢都應該負擔到。而就算唔係為買樓,都應該儲個錢應急

水晶宮

好多同事都係咁!為公屋放棄份工!

大宅

我同事就係咁,為公屋放棄升職加薪,同老公分開住(因雙方屋企太細,同奶奶唔夾),等了8年,終於有公屋,但老公有小三,一頭家咁就散咗。佢仲成日話你地d有樓人唔明佢地,但我真心覺得,佢只是求仁得仁,佢一心想向下流,得公屋,而家成功了又唔開心。我地要都要一番努力,唔係個天會跌間屋落嚟,做人要有取捨,你遊戲時我辛苦,呢d你又點會明白。

子爵府

回覆樓主:

而家香港地租間細單位,唔係擋房,閒閒地要過萬,公屋租金兩仟左右,份工差價一萬以上,才打個和,普通文職文員仔,放棄工作無可厚非。

但如果份人工過萬幾兩萬或以上,當然不值得啦,大大話話一年搵少廿萬以上,尤其正值搏殺年青階段的人,踏入中年前搵少廿年錢喎。

子爵府

pinkywong36 發表於 18-11-12 12:19
聽好多人講想申請公屋,2公婆其中一個放棄工人,或者搵份人工唔過公屋入息審查既工,但申請又無了期咁等, ...

如果預計自己都冇咩揾錢能力,咁做係最好,因為預都冇能力買樓,有間公屋都總算係有瓦遮頭。我自己就覺得如果有機會向上游,一定係把握機會,如果咁後生放棄機會,咁就一世都係住公屋。你用數字計,一定係公屋開支細,但買樓上左車,供完就係自己嘅,會升值,開頭係會辛苦d,,但人工會加,會越供越輕鬆, 供完層樓係自己資產,又可以留比仔女。

男爵府

Amy1974 發表於 18-11-12 14:19
其實香港嘅管理都幾奇怪。政策嘅制訂,唔係推動人努力工作,係引導人唔好工作。

唔工作有公屋,有綜援。 ...

不嬲香港都係咁畸型

男爵府

wingwings 發表於 18-11-13 10:52
我同事就係咁,為公屋放棄升職加薪,同老公分開住(因雙方屋企太細,同奶奶唔夾),等了8年,終於有公屋, ...

咁佢地最後點??

男爵府

我個同事辭職,佢老公轉文員搵少d,方便去申請公屋喎,我聽完直頭呆x左,佢係諗住申請,而唔係等左好耐要審查喎,我真係唔明佢地點諗Ps:我都係住公屋,係差不多審查時,先諗辦法

大宅

MoooVoo 發表於 18-11-14 22:40
咁佢地最後點??

分咗居了

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

BLACKSTAR328 發表於 18-11-14 22:48
我個同事辭職,佢老公轉文員搵少d,方便去申請公屋喎,我聽完直頭呆x左,佢係諗住申請,而唔係等左好耐要審 ...

想知有咩辦法

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

輪公屋仲慘過輪米,唔知等幾耐。
我會選擇做嘢儲錢抽居屋或者買舊d細d偏遠d既樓。
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

其實1-2人單位的公屋好細。後生仔真係要想清楚,人望高處,出來工作一定是想向上游,升職加薪。浪費5-10年原地踏步,到30歲時仍是最低級職員,相信到時一定定會好後悔

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

首頁

尾頁

跳至