自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

onlam2005 發表於 18-11-12 12:25
其實排緊隊有NUMBER應該大約知差多久上樓喎.
我有同事係臨近約半年前計到差不多排到,
就轉職做半工.

咁你同事真係十分好彩
房署一早修改咗規則
會在排隊期間突然抽查
如果過額,會俾限期執靚盤數
其實變相就係叫人馬上辭工

男爵府

好值得,排到公屋已經係人贏家啦!有錢可以綠表買居屋,冇錢繼續享受平租,進可攻退可守!

公爵府

2023年兔年勳章

。。。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Amy1974 發表於 18-11-12 14:19
其實香港嘅管理都幾奇怪。政策嘅制訂,唔係推動人努力工作,係引導人唔好工作。

唔工作有公屋,有綜援。 ...

最怪係 你申報公屋果陣係合符資格,但佢又要5年後先派到比你,到時你加咗人工,變咗唔合乎資料果陣仲搞笑,我人工只係加咗4%,但房署上年加合乎資格人士2018年加咗只有3%,我排排下都度緊條數......

大宅

barbielun 發表於 18-11-12 13:59
香港的高樓價,令人民不停往下游。唔好升職、唔好加人工,為咗抽公屋,結果人生應該最有火最有拼勁嘅歲月, ...

同感,我就係覺得搵到錢果幾年唔去努力,到有屋時都唔知仲有冇機會

大宅

kk80400 發表於 18-11-12 14:24

最怪係 你申報公屋果陣係合符資格,但佢又要5年後先派到比 ...

唯有叫老闆唔好加人工,唉

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

pinkywong36 發表於 18-11-12 14:54
唯有叫老闆唔好加人工,唉

我坐係公司度唸,一份工,唔比人地加你薪,做落去真係好冇意義....唉

求人地唔好加薪.....
日本の平安を祈ります

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pinkywong36 發表於 18-11-12 12:19
聽好多人講想申請公屋,2公婆其中一個放棄工人,或者搵份人工唔過公屋入息審查既工,但申請又無了期咁等, ...

有好多人覺得值得,睇你自己接受乜嘢嘅生活方式
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

pinkywong36 發表於 18-11-12 12:19
聽好多人講想申請公屋,2公婆其中一個放棄工人,或者搵份人工唔過公屋入息審查既工,但申請又無了期咁等, ...

我有個親戚,為咗申請公屋,專登減少兩公婆收入而放棄份工湊仔,佢唔知用咩方法,仲攞到關愛基金,已3年幾了

珍珠宮

回覆樓主:

值得, 我有舊同事, 老闆加佢人工, 點知過左500蚊,佢同老闆坦言話自己申請緊公屋, 叫老闆唔使加了!真人真事。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

唔值,有舊同事18歲排單人,10年都未排到放棄,但係10年裏面佢轉左3間公司都有升職機會 。而家嫁人啦,無錢無樓要迫住男家間房度
最怕啲男人為左間公屋無哂大智
另外又見過有啲6299仲覺得有間公屋好巴閉,未過門已經同女仔講定,先 註冊後辭職,攞多間公屋……
最新嘅見過,啲阿太轉哂去做 陪月/家務助理 ,話呢啲唔使報稅, 可以騙過入息審查
想認識多啲屯門友

大宅

虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

ddkaka 發表於 18-11-12 14:06
公屋大聯盟嗰邊都冇聽過抽查,同埋過咗額半年後可以上訴再審查,唔駛從頭排過
...

好似改咗條例喇,聽我同事講,如果未到審查階段,而又突然抽中調查嘅話,一旦發現超額就即刻取消資格
.....

子爵府

seaman1982 發表於 18-11-12 12:23
睇下降幾多。
如果本來搵一萬幾千,買樓亦無望,搵少三幾千,咁係值既。
如果本來搵幾萬,就梗係唔值,一年 ...

珍珠宮

小華子 發表於 18-11-12 12:27
無咩值唔值得,揾得多咪唔值囉,揾得嗰丁碎咁多,一定值。

唔見醫生律師咁做, 本身唔係太揾到食, 先會攪d 咁計謀上樓啫

我自己公屋大, 人係有墮性, 入埋公屋大左幾年,更加唔想搏, 成世係咁架啦

大左幾年生左, 更加需要私人時間,陪長老細路, 跟工課.......

要搏後生幾年,過左成世係咁

珍珠宮

真人真事,我家姊用份首期去留學, 返黎攪唐心風暴搶屋

有錢一成首期,兩公婆唔難儲, 唔攪一夜風光世紀婚禮, 唔求靚樓under 400萬

屯門紅橋, 都有細細地上住車先, 係要樓定要面子工程啫

面子=面紙好薄架乍, 我家姊以前年代放洋返黎好威呀, 而家吥大把人去過

公爵府

sjnl43 發表於 18-11-12 15:56
唔見醫生律師咁做, 本身唔係太揾到食, 先會攪d 咁計謀上樓啫

我自己公屋大, 人係有墮性, 入埋公屋大左幾 ...

其實點解成日叫人搏下努力下呢?
有啲人真係天生能力有問題,成世人根本就無辦法向上游,所以住公屋真係理想選擇。

水晶宮

mon_626 發表於 18-11-12 15:38
好似改咗條例喇,聽我同事講,如果未到審查階段,而又突然抽中調查嘅話,一旦發現超額就即刻取消資格
...

原來改咗

珍珠宮

小華子 發表於 18-11-12 16:25
有啲人真係天生能力有問題,成世人根本就無辦法向上游,所以住公屋真係理 ...

咁人人唔同既, 個貼題目係特登揾小d 即是本身有能力啦

公屋本身係照顧弱勢社群, 支持嚴查住左幾代, 都唔交返單位出黎

我公屋出身屋企人交左屋, 我身邊好多都有錢唔走, 收入比我好人仕

珍珠宮

小華子 發表於 18-11-12 16:25
有啲人真係天生能力有問題,成世人根本就無辦法向上游,所以住公屋真係理 ...

我同意你睇法
其實好多人自願降低入息,就係對自己能力有深刻認知

如果係咁,拎到公屋作為安樂窩都係好選擇
幸運之神眷顧的話,仲可以有機會買到住緊既公屋添
真係算係咁了

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

人各有志

首頁

尾頁

跳至