在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

monicalee888 發表於 19-2-13 13:49
完全明白,仲要而家無工人得鐘點,日日趕頭趕命,老公又返夜班,得我湊。每日都好攰,老公又似小朋友,好 ...

完全明白,我都好猶豫,但我唔想玩自己...我決定唔生了,我驚我會壓力太大精神病

大宅

ChanSiLai 發表於 19-2-12 20:11
出錢出力,出心出命。生多個真係頂唔順,做女人真係要留番一點俾自己,好好愛惜自己,盡量外判d工作俾其他 ...

每日學習緊隻眼開隻眼閉

大宅

大家加油~

我工作好忙,有時星期六都要返工,得一位6歲小朋友,奶奶得閒先幫下手,冇老公,因為分左居一年,得工人,小朋友功課全部外判,因冇時間跟

呢種在職媽媽生活都捱左6年,6點半起身,帶小朋友返學,放工放學睇功課直到上床10點後先有屬於自己的時間。

其實我唔明點解有D媽媽話冇人湊,就可以唔做野?

我都冇人湊,咪請工人,又話工人唔放心,邊有得放唔放心既呢? 工人只會幫你做家務,放到工返到屋企咪又要跟小朋友功課。

呢幾年呢種生活都令我好攰,已經幾年夜晚冇開電視,所有野都要一個人去面對,因此,我覺得我唔會再咁捱落去了。

複式洋房

我都覺好媽媽好累.都要頂住.一早起身就要搞小朋友返學.送完返學自己又返工.
然後放工又要煮飯.日日如是.
幸好返一至五.所以星期六.日多數少煮.
有時又要買餸..各位媽媽,加油.

複式洋房

forever_bobo 發表於 18-11-12 12:30
我諗好多媽媽一樣咁忙, 我好想有人分擔下但無,可能我身體差容易攰,我見好多媽媽都好勁,究竟點做到

工作 ...

完全明白。
我都有個BB,
老公要返工都好攰,
要佢收工有時氹個BB訓
(可能一星期一次左右,佢都唔太想,因為佢真係好攰)
但其實我都一樣要返工,
收工第二份工就湊B
唉!(戰友)呢個詞好貼切!(emoji)(emoji)

別墅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

same here
very very very tire!

別墅

Bbtvsvod 發表於 19-2-14 15:02
大家加油~

我工作好忙,有時星期六都要返工,得一位6歲小朋友,奶奶得閒先幫下手,冇老公,因為分左居一年 ...

What would you do?

別墅

回覆 Bbtvsvod 的帖子

It's good to turn the situation! I think the MJs here would like to know how.

首頁

尾頁

跳至