比阿女笑自己英文差

siuchubaby
|
以前阿女仲細, 人人都話佢英文唔好, 話一定系我尼個阿媽冇盡本份教好佢
事實系我盲字都唔識多隻, 又點教佢英文呢?
不過我又覺得人地笑我唔緊要, 阿女唔介意就得
直到近尼幾年阿女上左中學, 有時講佢英文我聽唔明就笑我
比阿女笑既感覺真系好差, 定系我應該要認真學下英文?
sunnygirl
|
siuchubaby 發表於 18-11-12 12:43
以前阿女仲細, 人人都話佢英文唔好, 話一定系我尼個阿媽冇盡本份教好佢
事實系我盲字都唔識多隻, 又點教佢 ...

比仔女笑我英文差我又冇乜所謂喎,事實我係差嘛 佢地笑完會講返比我知個英文點解,我學到嘢之餘,佢地又有自信(覺得自己好叻)﹐何樂而不為
lojo11
|
仔女英文唔好就怪媽媽教盡責任教?唔合理!我英文ok但我都鐘意學嘅,睇書、睇文章同上utube 學!
tutik
|
我都比個仔笑我成日讀錯啲音,見佢作文啲生字我都唔識問番佢,佢話睇書学,我本來應該開心,但又發現自己年紀大真係會腦閉塞!
Ceciee
|
e+既教育同以前邊有得比
個女叻過自己好正常啊
唔通你想佢蠢過你?
洋蔥頭媽咪
|

我仔都有笑我英文差,我認佢哋的確好過我,有乜所謂,不過我都有话中文同普通話我又叻過晒佢地喎
*** 我仔 dse 英文成績有星架,我都望佢叻過我啦!

jc2009    發表於 18-11-14 12:05
RiteMi
|
回覆 Ceciee 的帖子

我諗jm既意思係唔開心比自己個女睇唔起想發奮
如果jm有心學我覺得可以,始終學英文對自己都有幫助,又可以同女女多個話題
siuchubaby
|
tutik 發表於 18-11-12 23:16
我都比個仔笑我成日讀錯啲音,見佢作文啲生字我都唔識問番佢,佢話睇書学,我本來應該開心,但又發現自己年 ...

siuchubaby
|
RiteMi 發表於 18-11-14 11:31
回覆 Ceciee 的帖子

我諗jm既意思係唔開心比自己個女睇唔起想發奮
好開心有人支持我, 我覺得反正阿女上左中學我都少左野做
學下英文可以增值下自己又唔洗比阿女笑都不失為一件好事, 而且cef又未用都想用下唔洗蝕比正苦

michellebaby
|
叫囡囡唔好取笑,同佢講今日你可以有機會讀書或補習學好返英文都係媽咪供養你的成果!如見到媽咪英文錯咗,教返媽咪吖,咁媽咪都可以同你一齊進步!
yatyeungtze
|
回覆 siuchubaby 的帖子

學英文好呀!! 支持你!!
btw JM如果想用cef記得報之前睇下個course有冇得claim先
成人英語我淨係知ef english centers有包
micmicfym
|
回覆 yatyeungtze 的帖子

有咩可以claim?
Charlotte_mom
|
而家普教中,俾我女串完到俾我仔串,最近連我姪女都串我
無野wor,我係差呀,叫佢教返我囉
hideewong0514
|
證明她英文不斷進步
jelly456
|
回覆 RiteMi 的帖子

不斷學習都係一個好榜樣
bosch
|
佢笑咪笑, 唔係真係嫌棄就得. 你想學英文都係好事.

我唔識我仔女既母語, 我當然會自學, 但我對住佢地時擺明係唔識, 仲會專登叫佢幫我翻譯, 打完ws 會叫佢地幫我check grammar, 順便俾機會俾佢地練習. d 人個個叫我同仔女講多d 外語, 等我學快d, 我就唔制啦, 我堅持教廣柬話, 同埋費時教壞佢地d 母語, 我一把年紀慢慢學外語就得, 小朋友學得好緊要d.
faye209
|
我又覺得無野喎, 我仲會話係呀, 我好差架咩都唔識架,所以靠你返學努力讀書學完返來教呀媽啦~
MeowMuiMui123
|
我女一樣話我。無嘢喎。我笑笑口話大家講番廣東話。