自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

ricecooking 發表於 18-11-13 13:43
証明一d都唔內疚,今次都是意外

佢内疚極都有限,一開波都係講大話先...

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

醫生都要設退休年齡先得了, 唔好害人!!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

太高齡,我怕佢手震震割錯位多一點

子爵府

Sumyeema1 發表於 18-11-13 13:20
個E務委員會都係E E相護,上次只罰停牌三個月,一條人命。
...

我不能同意更多!如果你唔介意上網搵佢哋全英文版紀律聆訊的審訊藤本(每一句對話都有記錄)睇一次⋯⋯⋯你就會知道,何以「相護」!今時今日的香港係沒有秘密的

子爵府

Poyau 發表於 18-11-13 00:14
寶刀未老

佢果把刀係兇器,殺人的刀

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ononluk 發表於 18-11-13 12:14
其實打Botox 係合法,佢又係醫生,如果病人死於其他隱性疾病,其實個醫生未必要負責,但點解一開始要講大話 ...

咁無人知係咪佢親自打針,有機會係護士。
衹是個女人咁突然冇左條命……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

HELRON 發表於 18-11-13 14:11
太高齡,我怕佢手震震割錯位多一點
哈哈

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wannabe118 發表於 18-11-13 05:45
上次死左人 只係停左5個月!!

上次電視先訪問個跳舞老師媽媽,睇到我都戥佢心酸話個外孫女成日搵媽咪,個外婆一路講一路喊話好掛住個女重未放得低,瀝瀝在目呢個醫生又整C第二個人,好心叫佢收檔啦

wcpcelia    發表於 18-11-14 16:25

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kitbebe 發表於 18-11-13 14:09
醫生都要設退休年齡先得了, 唔好害人!!

係,好提議

侯爵府

20150618bb 發表於 18-11-12 14:03
個女人又點會搵甘高齡做手術,真奇怪

貪得無厭,人為財死 鳥為食亡。報紙話佢有十層樓收租,市值一億多。佢應該有自置物業唔洗交租當佢長命120歳,一個月花20萬,一年花240萬,三十年花7200萬

大宅

bks2014 發表於 18-11-13 19:40
貪得無厭,人為財死 鳥為食亡。報紙話佢有十層樓收租,市值一億多。佢應該有自置物業唔洗交租當佢長命120 ...

其實醫生應該跟外國咁,隔1段時間要再考試先可以執業

伯爵府

Jane1983 發表於 18-11-13 12:07
回覆 mandy952 的帖子

上次整死人,竟然唔使負責,當時佢都已經70歲。仲唔退落黎?都已經有錢都住山頂,仲 ...

$$ 實在太吸引

希望還死者一個公道

水晶宮

pat2331 發表於 18-11-13 20:01
$$ 實在太吸引

希望還死者一個公道

同意

伯爵府

豬仔mami 發表於 18-11-13 15:59
上次電視先訪問個跳舞老師媽媽,睇到我都戥佢心酸話個外孫女成日搵媽咪,個外婆一路講一路喊話好掛住個女 ...

上次個跳舞老師,又係呢個老醫生操刀咩

象牙宮

20150618bb 發表於 18-11-12 14:03
個女人又點會搵甘高齡做手術,真奇怪

86 歲仲做手術?
有冇進修陪訓?
咁既年紀車牌都要重考啦!

見到咁老既醫生仲去幫趁,都係冇腦,自己都有責任。我就怕怕啦。
52 女人, 單人, 有錢。 面上注射肉毒桿菌針。
Botox 注射。分量太多吧?

李醫生為其面部注射七支肉毒桿菌針美容。

香港醫院藥劑師學會會長崔俊明稱,肉毒桿菌美容是在肌肉注射有毒細菌,令肌肉鬆弛而減去皺紋;但注射分量要有限制

如消除額紋最多只能打五針及零點五毫升,兩眼魚尾紋則最多各打三針及共零點六毫升,每次只可打一個部位,並至少三個月後才能再注射

崔指出,針藥毒性會滲入血液運行全身,影響其他器官,會出現短暫副作用,包括小便困難、頭痛或上呼吸道感染等,但外國有案例出現嚴重副作用,包括引發心臟病、中風、肺栓塞及呼吸停頓而死亡,故對心臟病或哮喘病患者存在較高風險。

肉毒桿菌針不能過量及過密注射,否則身體會累積毒素造成危險,依國際做法,最多每3個月注射一次,注射劑量亦有限制,例如打額頭除皺,每次約用20個單位劑量,而打兩眼旁的魚尾紋位置,每邊眼角約12個單位,即兩邊共24個單位劑量,而除皺的效果只能維持3至4個月,因此要每年注射4次才能維持效果。

他建議,本港醫委會或專科學會應製訂用藥指引,而醫學美容中心或診所等處所,亦應常備足夠的急救儀器或呼吸機,一旦有人接受療後出事,都可即時急救。

【更多即時新聞詳情請上東網新聞

https://hk.news.yahoo.com/%E6%89%93%E8%82%89%E6%AF%92%E9%87%9D%E9%8A%80%E8%A1%8C%E5%A5%B3%E9%AB%98%E5%B1%A4-%E6%90%B6%E6%95%9116%E5%B0%8F%E6%99%82%E7%B5%82%E4%B8%8D%E6%B2%BB-221116571.html

2003年,李宏邦為71歲、體重110磅的女鋼琴教師林敬芳做腹部抽脂手術,林在接受麻醉藥注射後昏迷,其後當場死亡。

李宏邦於2009年被醫委會裁定4項專業失德,被罰停牌5個月。醫委會主席麥列菲菲批評,李宏邦做手術時缺乏手術及急救相關設施,行為遠低於專業水平。

同於2003年,李宏邦曾被一名整容失敗女子入稟小額錢債審裁處,其後庭外和解。女子在入稟狀中指出,李隨便向她透露有女明星幫襯他整容。有傳媒其後報道,涉事女星包括名嘴鄭裕玲,惟鄭否認。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

dogdog918 發表於 18-11-13 01:16
除左貪心,都無說話去形容呢位八十幾歲,名成利就⋯住山頂白加道過億物業嘅名醫仲唔願退休,安享晚年:think ...

同意.
賺錢都要少少良心,
醫德去左邊?

寶石宮

2023年兔年勳章

kid 發表於 18-11-13 15:02
佢果把刀係兇器,殺人的刀

雙面刃用不得其所

珍珠宮

EmilyFun 發表於 18-11-13 12:44
今次判死因,開庭結案起碼拖拉3,4年。
到時老醫生都90幾歲,到時又因健康理由唔洗入獄。
...

肯定啦個女人真慘,信錯人,咁就冇左條命,又本事又有錢

水晶宮

Sumyeema1 發表於 18-11-13 13:25
係咪幫仔頂包?

今日睇完覺得你好醒、原來佢個仔都在場、正路都搵個後生多個阿伯

珍珠宮

Poyau 發表於 18-11-13 11:47
抵不住錢送上門嘅誘惑

打botox,駛幾錢?比盡你十萬八萬好未?為嗰雞碎咁多搞出人命,真係貪得過份!

首頁

尾頁

跳至