家庭理財

跳至
[家庭理財] 俾幾錢家用

首頁

尾頁

大宅

我依家未婚,每個月俾5000啊媽覺得壓力大又唔好意思俾少D

水晶宮

當初$5000邊個訂?唔夠用同屋企商量吓
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我女都比5千家用,佢仲要自己供保險同交學費,
我的生命由我主宰.

禁止訪問

洋房

bedwinfi 發表於 18-11-12 14:11

一份心意黎既,如果負擔到,
可以被多少少,否則就同屋企人商量下,
宜家被少啲將來搵多啲先被返多啲,
但如果屋企有經濟問題要你幫手支撐
咁就無辦法要辛苦頂硬上
我一岀黎做野已經搬左岀黎住
果時細佬仲讀緊書
我每個月仲要被四分一人工屋企
未計自己仲要交租租、生活費、同儲錢
我都捱得過你都得架
加油

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

你搵幾多比五千?

大宅

要知道你是否同父母住,你收入及你父母有無收入,先俾到意見。

大宅

月入两萬幾,有時返屋企住有時住自己(每月约4000),一半一半,父母無咩收入兼职一個月幾千,弟妹一個月總共都俾一萬家用,呢排交税交保險又成日睇醫生,睇親又幾千,所以壓力好大

別墅

bedwinfi 發表於 18-11-13 00:18
月入两萬幾,有時返屋企住有時住自己(每月约4000),一半一半,父母無咩收入兼职一個月幾千,弟妹一個月總 ...

二萬幾俾2500唔多啦 撞岩呢排洗得多先壓力多姐 加油呀

大宅

月入两萬幾,有時返屋企住有時住自己(每月约4000),一半一半,父母無咩收入兼职一個月幾千,弟妹一個月總 ...
咁我覺不算俾得多。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

如果父母無收入,幾兄弟姊妹每月共比萬多元是非常合理(不算多),等他們兩老也不用慳住洗,有時也可以去下旅行~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2023年兔年勳章

$5,000佔收入五分一不算多,你平常有積儲的話,不難應付一時多出的花費。

父母衣食住行一萬/月不見得會有好多錢剩。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

子爵府

月入兩萬幾,家用得5千,唔叫多。
除非自己搬開住,這都叫可接受,即唔洗呀媽煮你飯洗衫。

利申: 我角色系母親。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

揾2萬比5千唔算多,覺得唔化算就搬返屋企住,噤就慳返D勒……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

我比一半都係咁,自己租屋都差唔多錢啦所以自己得返好少錢係可以用

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我女月入17000, 畀我四千蚊家用咋, 佢自己有供保險

珍珠宮

畀面勳章

月入20000幾畀5000無咩收入的父母,算正常,唔多唔少。自己要有積蓄以備不時之需

大宅

其實住2邊係最笨

屋企間房要留比你 家用不能減
外面又半個月租4千

你save 返4千其實可以cover 4/5家用
或一個月去一次旅行

大宅

jasball 發表於 18-11-14 08:19
其實住2邊係最笨

屋企間房要留比你 家用不能減

屋企係同細佬share間房,夠住唔使搬出去,自己果度返工太遠,所以至住兩邊,
如果無得減,睇下大家有冇增加收入的建議

伯爵府

shanshan子 發表於 18-11-13 04:31
二萬幾俾2500唔多啦 撞岩呢排洗得多先壓力多姐 加油呀

樓主係畀5千喎
唔係畀2.5k

首頁

尾頁

跳至