自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我煮足6年,最後一年才無返工,慣咗手勢早少少起身無咩所謂,順便煮埋自己和老公嘅午餐飯盒。不過,唔使整倒咁精緻,我仔係飯桶仔,有白飯咩餸都倒落肚

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

超級特務 發表於 18-11-12 15:10
我有次睇個女本書,寫媽媽生活點滴:我媽媽很美,她很好,她會煮美味食物給我,照顧我,教我學習,但如果 ...

笑左
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

公爵府

回覆樓主:

我煮過一個月,我仔強烈要求我唔好再煮,佢話難食過學校飯餐。我的愛,他不領情。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

水晶宮

回覆樓主:

我不是偉大媽咪,連人奶都唔想餵

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

煮唔緊要,我怕要洗完一大堆嘢先可以返工。所以佢真係好叻

珍珠宮

我都冇乜愛⋯早餐食包或者飲隻奶,午餐學校飯盒,晚餐多數茶餐廳(我仔唔喜歡食我煮的東西

大宅

好佩服,真係好勁

大宅

好犀利,自問做唔到,最勁係抱住老鼠

大宅

回覆樓主:

好犀利。我一定做唔到, 宜家只煮晚餐都好鬼辛苦。上面有媽媽講得啱, 食訂飯無問題, 唔好縱壞小朋友, 好又一餐唔好又一餐,能屈能伸, 只要健康有營養就得。

用戶要求終止服務

yubaba 發表於 18-11-12 22:19
好犀利。我一定做唔到, 宜家只煮晚餐都好鬼辛苦。上面有媽媽講得啱, 食訂飯無問題, 唔好縱壞小朋友, 好又一 ...

我同奶奶住得好近,佢以前成日嚟睇我煮乜帶飯,佢話要多菜少肉少油,覺得自己是護士所以無人好似佢咁清楚營養。飯盒要佢睇過先可以出街。於是我日日煮bb飯,因為佢真係好煩,舊肉大少少又話,飯少又話,指定要食某隻菜. 要加燕麥. 日日喺度講營養知識我知。
我受夠,我小朋友都受夠,我話俾小朋友知唔係我唔想變,係你嫲嫲日日要睇過飯盒啱唔啱佢心意,最終我小朋友五年班話要訂飯,永遠唔再食帶飯。我同小朋友都好開心. 係嫲嫲仲成日依依哦哦。我覺得有得外判,又平又有營養,做主婦做咩仲要為餐午飯奔波?

水晶宮

佩服~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

侯爵府

我阿仔係每個月會話我知邊日佢揀餐揀唔落手,果幾日我先會比佢帶飯。
不過我仔個人好求其,有得食就得⋯問親佢學校飯好唔好食佢都話好食。

男爵府

回覆樓主:

咁佢真係勁,我就唔得啦
阿仔小3開始帶飯,
依家小4,話學校啲飯好難食,
不過我懶,
唔係日日煮飯,
有時蒸餃,有時蒸餃,
有時整3文治就算,
煮飯果日要6點4起身,其實好辛苦架。
所以整啲煮得快既野就算。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

如果用煮飯來說愛,我的愛只夠給晚餐。

我食過學校飯真係唔係咁難食,唔係去試食果隻,係學校拿回家的(果次打風),我真的沒夠愛,明明可以煮給他的,但我多年堅持唔煮,因為想佢融入學校,亦想佢試唔同食物,講真自己煮或多或少都會煮佢喜歡的食物,耐左就仍成揀飲擇食的習慣,學校得幾款,唔喜歡都要食,又有紅米/十穀米等等,比我煮的更多選擇。

子爵府

大宅

回覆樓主:

佢好多時post响食在元朗

男爵府

sawanaca 發表於 18-11-12 14:28
我承認對我家小姐無乜愛,繼續食學校飯盒啦!

真係好勁!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好勁

首頁

尾頁

跳至