香港如果係咁,d人又鬧唔閙?

麟媽媽
|
近年見d人成日話大肚婆點解要人讓位?!我去旅行見到呢個真係太可愛!係香港可能連個公仔都俾人偷埋!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wuwucancan
|
台湾有懷孕貼紙
jonwu
|
我親眼睇住地鐵入面,當車廂一開閘,因為個大肚婆行得慢,有個著住校服嘅大約十二三歲細路衝埋去搶咗個位坐,之後棟高本漫畫書乜都唔理。
Poyau    發表於 18-11-12 23:59
cathy-tse
|
wuwucancan 發表於 18-11-12 14:38
台湾有懷孕貼紙

好可愛
cathy-tse
|
麟媽媽 發表於 18-11-12 14:34
近年見d人成日話大肚婆點解要人讓位?!我去旅行見到呢個真係太可愛!係香港可能連個公仔都俾人偷埋!:badf ...

我好欣賞泰國人佢對小朋友都會讓座
|
jonwu 發表於 18-11-12 14:41
我親眼睇住地鐵入面,當車廂一開閘,因為個大肚婆行得慢,有個著住校服嘅大約十二三歲細路衝埋去搶咗個位坐 ...

無家教既證明
mocha20150323
|
@[email protected] 發表於 18-11-12 14:44
無家教既證明

近年好多學生都無教養,父母以唔執輸概念去教育下一代,搞到d後生仔鬼咁自私。我成日見d學生哥霸曬成排打機,好興奮咁交流,但對老弱視若無睹
vincielau
|
cathy-tse 發表於 18-11-12 14:44
我好欣賞泰國人佢對小朋友都會讓座

帶住亞女搭地鐵,好多時讓座畀亞女都係D“姐姐”。
李斯特
|
artroboy
|
近年見d人成日話大肚婆點解要人讓位?!我去旅行見到呢個真係太可愛!係香港可能連個公仔都俾人偷埋!:badf ...

前兩日坐港鐵聽到有人大喊:「小姐,呢度有位。」,見到個中年男子由左邊門卡頭起身指住個位叫右邊車卡孕媽媽過去,同時有個學生剛好起身已讓座給這位女仕。
NodameB
|
vincielau 發表於 18-11-12 14:50
帶住亞女搭地鐵,好多時讓座畀亞女都係D“姐姐”。

同意!
mandy952
|

但未見肚點算呢
tester5
|
香港人既精神狀態好緊,讓座又問點解?唔讓又問點解?咩都要問點解~~
nieualma
|

個公仔好可愛
小華子
|
我覺得有啲家長成日認為執輸行頭慘過敗家心態去教育小朋友,所以導致到無同理心
szetop
|

Cute
kitbebe
|
唔好話香港,我在東京見到大肚婆都冇人讓座,hb起身比位佢,係咁講阿呢吉多!
choc_choc
|
kitbebe 發表於 18-11-12 16:45
唔好話香港,我在東京見到大肚婆都冇人讓座,hb起身比位佢,係咁講阿呢吉多!
...

其實日本人係一個怕俾麻煩人嘅民族,佢哋有情緒抑壓都唔會搵社工,就係怕麻煩人,如果你喺日本買咗樓,搬入去或裝修前要送嘢食俾鄰居,就係怕自己怕俾麻煩人先謝過禮。所以日本唔讓座,根本連大肚婆都唔想人讓。
kitbebe
|
choc_choc 發表於 18-11-12 16:55
其實日本人係一個怕俾麻煩人嘅民族,佢哋有情緒抑壓都唔會搵社工,就係怕麻煩人,如果你喺日本買咗樓,搬 ...

如果係咁,大肚婆唔會接受人讓位比佢啦!
choc_choc
|
kitbebe 發表於 18-11-12 17:06
如果係咁,大肚婆唔會接受人讓位比佢啦!

我去東京,坐電車讓過俾老婆婆同孕婦,佢哋係搖哂手唔肯坐,我都唔知坐好定行開好。