家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

~細細妹~ 發表於 19-1-23 16:39
係唔會睇
但人地公司白紙黑字寫明
你自己唔睇又中左伏

我覺得如果人地係嗰篇terms & conditions 隱藏左話,你按accept就代表我可以拿曬你戶口d錢,距之後係唔係就係可以legally拿曬你d錢。係萬字文入面隱藏一d條款,甚至個經紀係故意誤導或者俾錯既訊息,呢d明顯有故意的欺騙既成份。唔好將呢d舉動合理化,仲推曬責任係買家身上。

大宅

大豬既老婆 發表於 19-1-23 19:27
我覺得如果人地係嗰篇terms & conditions 隱藏左話,你按accept就代表我可以拿曬你戶口d錢,距之後係唔係 ...

如果係咁既話
首先要睇下果d條款
係唔係1.合理。2.必要

例如,你借左一億。而無力還款
咁要係你戶口拎哂所有錢
就係合理,必要

但如果。你借一蚊冇還
而要拎哂你戶口既錢
就係不合理。不需要

其次
會睇下你3.智商係咪正常
能夠理解合約

最後。如果合約係不必要而不合理
你咪有著數可以打得甩

如果合約係必要。而合理
你智商又正常
但你簽左約又想唔認數
可以試下扮白痴
話自己不能理解合約
睇下打唔打得甩

男爵府

我覺得如果人地係嗰篇terms & conditions 隱藏左話,你按accept就代表我可以拿曬你戶口d錢,距之後係唔係 ...

人壽保險結構好簡單, 保證, 非保證, 退保價值, 身故賠償, 拎得番幾錢一個表睇哂, 買果時好似仲要係個表上面簽名... 紅利率出千, 20年前真係可以, 但而家乜都要公布哂出黎, 又簡單左。 乜乜意外醫療住院果D先真係魔鬼在細節

如果個表都唔識睇真係唔應該買, 多多錢都唔夠比人呃

大宅

回覆樓主:

寧願一開始唔買好過

珍珠宮

2024年龍年勳章

Agnes_wcm 發表於 18-11-15 09:48
me2
我覺得好吃力要每年供4万
有無解救?

好多錢。

大宅

非常同意!

大宅

魔鬼在細節, 不花心思去睇細節嘅人, 咩都唔好買先至係保本之策

複式洋房

保險其實係有牌種金機構,攞你啲錢去使去出佣同賠第二個,靠嘅係要源源不絕嘅新單嚟維持,所以某啲保險如人壽同基金呢啲真係唔好買,佢食硬你嘅!而所有保險公司都唔想做嘅如醫療保就一定要買,因為醫療保其實保險公司係蝕嘅,但佢個牌要做埋,所以保險佬有order要說個客買儲蓄人壽保險搭醫療保,又會兇你唔買埋人壽齋買醫療保到老咗會唔保,但鬼咩嗰份所謂儲蓄人壽根本就係食緊你錢,我慳返儲蓄人壽嗰份當第日自己保好過啦

大宅

chinahk30 發表於 18-11-29 17:25
保險年結單應該好清楚咁列出保證現金價值
現金價值同紅利一旦取消保單一定可以攞返
不過現金價值同紅利, 同 ...

我買左呢份,我見佢有一欄係有寫[保證金額]哦,呢份係富通盛世舊單(唔係傳家寶),未供完,唔知有冇得upgrade. 我頭先再打去問清楚,佢話保證金額係100%保證有得攞

子爵府

wan0526 發表於 19-1-31 14:22
我買左呢份,我見佢有一欄係有寫[保證金額]哦,呢份係富通盛世舊單(唔係傳家寶),未供完,唔知有冇得up ...

想點upgrade?

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

真係要好小心,以免被騙~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

Push

別墅

Agnes_wcm 發表於 18-11-15 09:48
me2
我覺得好吃力要每年供4万
有無解救?

你供了幾多年?仲有幾多年要供?同埋幾時會break even?
你係買了邊間公司的計劃?叫咩名?我可以幫你睇睇。

別墅

大力大力 發表於 18-12-17 08:28
問題是很多人傻下傻下 信agent, 合約上很多細字,还可能全是英文,叫大眾市民怎樣睇?
...
現在很多條款都是中英並重的,「還可能全是英文」是錯誤的。
另外,保單是一份合約,我同意代理是很應該向客人解釋清楚保單條款和細節。
講真,每個行業都有害群之馬,保險業可能特別多,但這並不代表所有保險從業員都係呃飯食!要是這樣就一竹篙打一船人,這未免太biased。

別墅

wan0526 發表於 19-1-31 14:22
我買左呢份,我見佢有一欄係有寫[保證金額]哦,呢份係富通盛世舊單(唔係傳家寶),未供完,唔知有冇得up ...

你呢份單,保證金額要去到第22年先break even,而加埋非保證就第9年就break even了。你想點樣upgrade?

對,保證金額係可以100% 攞番的,但呢份單你供了幾耐?今年係第幾年供款?

老實講,呢份單的回報唔靚,點會供到第22年保證先break even?

男爵府

試下揾保監局同消委會求助,保險公司怕惹麻煩有新聞報導唱衰佢,會比返錢你。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

siugocandy 發表於 19-10-22 08:29
試下揾保監局同消委會求助,保險公司怕惹麻煩有新聞報導唱衰佢,會比返錢你。
...

冇用的、慳番啖氣、因為魔鬼細節條款在合約裏、白紙黑字而且簽了名、沒有得追的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 20-3-17 16:04
冇用的、慳番啖氣、因為魔鬼細節條款在合約裏、白紙黑字而且簽了名、沒有得追的~
...

好過乜都唔做,保監局盡量想雙方可以和解,我有睇過d新聞資料好多最後有和解到既,其實都係拗數。
保監局每年處理好多case.

根據香港保監局的投訴數據統計

保險索償投訴局(投訴局)2018年保險投訴局共處理746宗投訴,其中148宗是去年未審核的個案。而在這746宗投訴當中,545宗未受理,418宗已結案,其中又有414宗成功索償投訴。這與2017年全年共接到662宗投訴個案,其中441宗已經審結,且當中101名投訴人獲得了賠償,共涉及金額1025萬港幣;2016全年共處理了770宗投訴個案,其中659宗屬新接獲的個案。

首頁

尾頁

跳至