自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ChanBi 發表於 18-11-12 17:39
回覆 Chowying 的帖子

好堅強 T_T 呢D情況真係唔可以做好人

我估你個人好和善,我女五,六歲果陣去公園玩獨木橋之類,一開始行對面就有中學生行上去同佢明爭,我一行出黎企係我女面前佢地就敗走喇。得果兩歲一定同個小朋友一齊排,夠膽打尖我企返佢前面 唔會比面
總有離別的時候

子爵府

我會好惡叫佢排隊同埋唔可以打人,如果唔聽就同佢家長睇,逼佢家長介入,如果唔理就唯有避走。對付無賴之徒,真係無佢辦法了

ChanBi    發表於 18-11-12 18:21

公爵府

我會大聲鬧佢同擋住,我仔細個時去中山公園玩,嗰度好多b6小朋友,好野蠻,家長唔理,我仔玩緊個軚盤,個小朋友喺後面伸隻手黎玩,初初我見大家都係小朋友,咪同阿仔講不如大家一齊玩啦,你企左邊哥哥企右邊啦,點知唔夠10秒,個小朋友已經成功攝左位企中間,我仔喊晒口,個小朋友一路玩一路推開我仔隻手,最後仲想批踭,好彩我見唔對路先發制人,一手擋住佢隻手,即刻用普通話喝佢,仲用超凌厲眼神啤到佢行。
最後佢敗走左。
我唔會好聲好氣幫人教仔,我廢事益佢。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ChanBi 發表於 18-11-12 17:35
回覆 tester5 的帖子

呢個方法非常好 hahahahaa

我仔話同其他同學一齊draft左封「絕交信」,比呢位同學仔,睇黎佢好認真。

我真係好想見一見呢個同學仔,同佢傾下計。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

我會提下果位小朋友要排隊,好多小朋友一玩就忘形,未必有心;又或者佢係SEN亦唔定。唔想鬧錯人。
請勿打招呼~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ChanBi 發表於 18-11-12 17:15
如果去公眾地方玩,遇到無禮貌小朋友不斷推撞自己個仔,明明係排緊隊都要插入嚟,已經好聲好氣麻煩佢小心啲 ...

我第一句就會鬧個小朋友無家教,大大聲順便鬧埋個家長聽,佢唔志在唔要面俾由佢俾我鬧

別墅

回覆 szetop 的帖子

嗚...真係唔識處理,自問我都唔會當個仔豆腐做,唔係掂下唔得,但對方大佢30個碼...

別墅

回覆 Carsonbb0800 的帖子

未拿挰到幾時要出聲...

別墅

回覆 ricky0223 的帖子

走會唔會變成教個仔懦弱? T_T

別墅

回覆 Chowying 的帖子

和善又唔講得,但有時覺得無理由周街幫人教仔,都有試過出聲,但應該都係偏慢...

別墅

回覆 tester5 的帖子

厲害!!! 睇嚟佢唔只蝦一個人!

大宅

ChanBi 發表於 18-11-12 17:15
如果去公眾地方玩,遇到無禮貌小朋友不斷推撞自己個仔,明明係排緊隊都要插入嚟,已經好聲好氣麻煩佢小心啲 ...

我會出聲叫佢排隊,我唔想俾我個小朋友覺得插隊或者推撞係岩既

別墅

回覆 小華子 的帖子

我真係要好好學習!如何保護果仔,感覺到只係剛剛開始!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

會睇下果個小朋友係咪有意。
試過去公園玩,在場連我小朋友得3個小朋友,另外兩個家長坐埋一邊傾計,兩個小朋友起碼5歲、我小朋友未夠2歲,佢地話「你唔可以係度玩,呢度係我地既」然後又阻止我小朋友玩d 設施、霸住。我即開聲問佢地點解唔可以係度玩,佢地話公園係佢地既,我話返佢地知公園係大家一齊玩既,佢地無聲出。
至於SEN小朋友,我小朋友都會一齊玩,有一個媽媽一早表明左,話可能佢小朋友會唔讓我小朋友、唔彩佢之類,無問題,大家互相體諒,結果大家都玩得好開心,連對方媽咪都話佢小朋友好少分享同一齊玩,但同我小朋友一齊就會。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

回覆 melody228 的帖子

果個情況唔係唔小心啦,已經提咗佢幾次,直情想推開我仔噤淨...

禁止訪問

子爵府

試過比b6插隊,我都係囝面前同d B6講唔好打尖,但d b6真係被人鬧慣,我唯有出聲同佢地講明佢地唔岩串兩句咁,同時教埋個囝打尖唔岩,唔好學個d 人無教養。

點嬲都好,真係唔好爆粗,見過唔少家長係囝囡面前爆粗鬧做錯事的人。

公爵府

除非對方郁手打我仔,否則我唔會有太大反應。呢個情況成日發生,勞氣得幾多?想當年,呀仔遇到呢個情況,我教呀仔:「如果人地真係唔讓你,你去另外一邊玩。無需要同佢地爭。」

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

ChanBi 發表於 18-11-12 18:08
回覆 szetop 的帖子

嗚...真係唔識處理,自問我都唔會當個仔豆腐做,唔係掂下唔得,但對方大佢30個碼... ...

請問係咩玩樂設施??

首頁
12345...6

尾頁

跳至