家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想投保FWD 3年短期儲蓄保險計劃 . 每年保證有3.5%但我看到條款細節有信貸風險說明, 我要承擔保險公司無法履行保險合約財務責任的違約風險.
請問大家知唔知保險公司會係咩情況下會違約 ? 我會收唔到期滿利益 ? 還是會損失所有錢 ?
感激.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ilovejam 發表於 18-11-12 18:15
我想投保FWD 3年短期儲蓄保險計劃 . 每年保證有3.5%但我看到條款細節有信貸風險說明, 我要承擔保險公司無法 ...

三年定期,祗比銀行比多一厘(未計下年加息),這便是風險溢價,銀行一年期 2.65厘,根本無着數~

挷死3年,息又不高我就唔會做啦~

男爵府

畀面勳章

ilovejam 發表於 18-11-12 18:15
我想投保FWD 3年短期儲蓄保險計劃 . 每年保證有3.5%但我看到條款細節有信貸風險說明, 我要承擔保險公司無法 ...

大股東係 小小超, ok 啦,如果佢3年內唔賣盤嘅話信佢3年都可以嘅。

worst case 係你今日買完後佢後日將成間 fwd公司賣左俾乜水公司,跟住2年後乜水公司執苙, total loss.

民房

wallshar 發表於 18-11-12 18:53
大股東係 小小超, ok 啦,如果佢3年內唔賣盤嘅話信佢3年都可以嘅。

worst case 係你今日買完後佢後日將 ...

根據《保險業條例》(第41章),長期業務基金的資產將優先償予長期業務的保單持有人。

https://www.ia.org.hk/tc/infocenter/faqs/faqs_11.html

而且
保險公司好難會倒閉
2008年金融海嘯 聯邦儲備局都會幫手 借錢救AIG

男爵府

畀面勳章

Reedman 發表於 18-11-13 00:30
根據《保險業條例》(第41章),長期業務基金的資產將優先償予長期業務的保單持有人。

https://www.ia.o ...

多謝指正,即係如果因資不抵債而執笠的話客户的索債的次序排第3,即政府,員工之後,如果排得前。total loss 的機會不大,等幾年保險公司清盤後可以優先取向部份款項。
美國上千間保險公司,近年亦有公司執笠,aig 10 年前有政府救只因佢size 太大,too big to fail, 執笠就影響美國幾千萬人,如果佢size 細90%, 或者就算執笠都唔會影響咁多人,美國政府一樣可能見死救。

複式洋房

其實只要佢唔倒閉都唔會違約既 但而家我知道有其他plan係供5年但可以做到6% 都係儲蓄plan! 風險唔算大.

複式洋房

vb_ching 發表於 18-11-13 12:25
其實只要佢唔倒閉都唔會違約既 但而家我知道有其他plan係供5年但可以做到6% 都係儲蓄plan! 風險唔算大.
...

請問係咩plan ?

複式洋房

ilovejam 發表於 18-11-13 17:48
請問係咩plan ?

PM

複式洋房

vb_ching 發表於 18-11-13 12:25
...
係咪6%保證?幾耐先回本?長少放幾耐?

大宅

回覆 vb_ching 的帖子

請問 邊隻plan啊 ,thanks

複式洋房

msc9999 發表於 18-11-13 20:21
係咪6%保證?幾耐先回本?長少放幾耐?

唔係保證..但過往有6%既只少9成5
但佢有d像年金 可以keep住每個月拎一筆錢 回本既話就第9-10年

子爵府

有6%,歡迎PM

大宅

李澤楷每三五年就有動作,你都系用第二間好D

複式洋房

睇下大都會人壽保險, 美國no.1

禁止訪問

別墅

hanxunv 發表於 18-11-16 20:14
前身為鵬利保險➡️ 盈科保險➡️富通保險Ageas再被中國私募基金九鼎收購➡️正式易名為FTLife ➡️下一個 ...

富通同『富衛FWD』系兩間公司,富衛前身系ING香港的保險業務。
富衛系盈科拓展(李澤楷)的。
而富通昨日又真有想賣盤新聞,新聞說潛在買家為周大福。

首頁

尾頁

跳至