台北站check in

patwong
|
訂咗長榮晚機走,請問,走的時候我喺咪可以一早去台北站check in寄行李,之後再去行街shopping架?
|
patwong 發表於 18-11-12 18:34
訂咗長榮晚機走,請問,走的時候我喺咪可以一早去台北站check in寄行李,之後再去行街shopping架?
...

carollam310
|
可以呀,早兩日先試過,過程仲好快,有工作人員幫手教你點做,一早掉低兩件大行李,我同阿女可以輕輕鬆鬆再去行街食野。好方便
wcpcelia    發表於 18-11-13 10:33
chanpeimui
|
patwong 發表於 18-11-12 18:34
...

尋日試完,我搭捷運紅線到台北車站...跟指示行到去預辦登機位置,用左20分鐘...勁攰

強烈建議你從酒店搭的士去機場線或
坐捷運到北門站會近好多

過程係好快,但實在台北車站好大,果個位好掉腳
rnchan
|
chanpeimui 發表於 18-11-12 21:47
尋日試完,我搭捷運紅線到台北車站...跟指示行到去預辦登機位置,用左 20分鐘...勁攰...
北門捷運係比較近, 而且基本上係濶、直、少人, 行得舒服好多.

但同樣的步行速度, 比較捷運台北站, 應該快 ... 一分鐘左右. ( 有台灣人拍 YouTube 實地比較過 )

你由台北捷運用 20分鐘至去到的話, 相信你由九龍塘 KCR 轉 MTR, 都應該要 8~10 分鐘.
patwong
|
carollam310 發表於 18-11-12 20:17
可以呀,早兩日先試過,過程仲好快,有工作人員幫手教你點做,一早掉低兩件大行李,我同阿女可以輕輕鬆鬆再 ...

謝謝你!請問台北站附近喺咪好多嘢行?
patwong
|
尋日試完,我搭捷運紅線到台北車站...跟指示行到去預辦登機位置,用左20分鐘...勁攰

強烈建議你從酒店搭 ...

謝謝你!
fat媽
|

強烈建議你從酒店搭 ...

請問你知不知北門邊個出口?
fat媽
|
rnchan 發表於 18-11-12 22:10
北門捷運係比較近, 而且基本上係濶、直、少人, 行得舒服好多.

但同樣的步行速度, 比較捷運台北站, 應該快 ...

chanpeimui
|
fat媽 發表於 18-11-13 09:01

Sorry 無留意,特係check in 完先行去北門

指示牌係足夠的
chanpeimui
|
rnchan 發表於 18-11-12 22:10

但同樣的步行速度, 比較捷運台北站, 應該快 ...

可能我一路睇指示牌,一路拉喼,又要拖女...真係堅攰同耐

人又真係好多,台北車站雖然成日經過但真係好大好難識路
wcpcelia    發表於 18-11-13 10:34
fat媽
|
chanpeimui 發表於 18-11-13 09:37

指示牌係足夠的

唔緊要 !
vunona
|
fat媽 發表於 18-11-13 09:02
放心, 無需要担心指示不清楚, 指示牌大過你個頭, 唔識字都知點行.
patwong
|
chanpeimui 發表於 18-11-13 09:37

指示牌係足夠的

請問,坐機場捷運是不是用休悠卡,還是要另外買票?
|
patwong 發表於 18-11-13 13:16
請問,坐機場捷運是不是用休悠卡,還是要另外買票?

可以用一通,悠悠
fionlei88
|
如果想快,建議搭的士去到機捷站,好過行餐死,4號我由龍山寺去台北車站轉機捷,都係寄咗行李先,但真係行到傻,去到見到有人落的士,一行入去就係check in地方,方便好多,計落仲啱數(我三個人)寄行李之後去行街,不知幾輕鬆
cherry_ng_
|
carollam310 發表於 18-11-12 20:17
可以呀,早兩日先試過,過程仲好快,有工作人員幫手教你點做,一早掉低兩件大行李,我同阿女可以輕輕鬆鬆再 ...

請問有無限幾多小時前才可以check in , 如果坐夜機係吾係可以一早就可以去check in? Thanks
|
cherry_ng_ 發表於 18-11-13 15:21
請問有無限幾多小時前才可以check in , 如果坐夜機係吾係可以一早就可以去check in? Thanks
...

可以呀,我上次晚上7時幾機,中午11時幾到櫃檯寄了
cherry_ng_
|
12312 發表於 18-11-13 15:47

好的。謝謝
patwong
|
12312 發表於 18-11-13 15:47

請問,行李限制喺咪和到機場一樣?大喼都可以?