點樣解決小朋友唔肯試食新野食??

bellcheng
|
女女本身唔為食, 而且食得好少, 問題係佢成日見到新野食都唔肯試唔肯食, 哄又哄過鬧又鬧過, 都冇用, 我真係冇晒辦法…
|
回覆 bellcheng 的帖子

Hello bellcheng, 明白囡囡唔肯食野媽媽會擔心, 有研究指出小朋友要嘗試新食物7-8次先會接受新味道, 所以囡囡試過幾次都未接受到都正常, 不如試多D 唔同煮法, 醬汁, 吸引佢食, 囡囡依家幾大呢?
Bo豬媽媽
|
冇試過佢試左之後好鍾意食架咩? 拎返果o的例子比佢應該有用架喎
debode
|
我個仔都係咁! 我比左加營素佢飲! 對開胃有幫助! 而家都開始食多左野!
bosch
|
有冇食物例子?

一係整其他菜式, 一係暫時唔好食, 遲d 再試.
bellcheng
|
[email protected] 發表於 18-11-13 13:48
回覆 bellcheng 的帖子

Hello bellcheng, 明白囡囡唔肯食野媽媽會擔心, 有研究指出小朋友要嘗試新食物7-8 ...

就來歲半啦, 佢係直頭試都唔肯, 叫佢聞下/摸下都唔肯...唉...
bellcheng
|
Bo豬媽媽 發表於 18-11-13 18:21
冇試過佢試左之後好鍾意食架咩? 拎返果o的例子比佢應該有用架喎

試過, 佢好硬頸, 話唔食就唔食…之前去健康院偏瘦, 姑娘話要注意…
bellcheng
|
debode 發表於 18-11-13 20:46
我個仔都係咁! 我比左加營素佢飲! 對開胃有幫助! 而家都開始食多左野!

咁我試試啦...
bellcheng
|
bosch 發表於 18-11-14 07:02
有冇食物例子?

一係整其他菜式, 一係暫時唔好食, 遲d 再試.

um...好似番茄咁, 知佢鍾意食蛋, 專登煮番茄炒蛋都唔肯食,
anna0_0
|
debode 發表於 18-11-13 20:46

我都覺得要由胃口入手,樓主你帶小朋友做多D運動啦,去公園跑下跳下,自然就會肚餓肯食野啦,
ellishoyc
|
我仔鍾意食餅~所以我成日整肉餅~咁佢會肯食囉~
|
bellcheng 發表於 18-11-14 19:27
就來歲半啦, 佢係直頭試都唔肯, 叫佢聞下/摸下都唔肯...唉...

媽媽可以改變食物既外觀, 好似用卷蛋、熟食物整既壽司、飯團、三文治等等, 比小朋友一齊參與製作過程, 有新鮮感都能夠增加佢食野既興趣架! 媽媽有冇試過呢?