自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

細細聲 發表於 18-11-12 19:56
買三樣野,返到屋企睇張單,原來只係嘟左一樣野

本身total 大概320,依家只係俾左70蚊

算啦,年中唔少依Dcase

水晶宮

Cottonbb 發表於 18-11-13 00:38
我覺得樓主落舖俾返錢,個店員分分鐘仲有麻煩。我估大公司會預呢D失竊數。
如果樓主個心唔安樂,不如張少付 ...

呢個都係好提議、我識人做收銀要賠架、樓主個case 就唔知點計、如果收多咁多會唔會落去攞返?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係女仔 發表於 18-11-12 21:04
咁你要細細聲同返果個職員講,唔無比其他人聽到,如果唔咪佢會怨你有機會
...

佢都要揾返件貨,當過機買多次,都冇得靜雞雞啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

florapang0426 發表於 18-11-12 23:53
佢地可能會check返件貨幾時賣出,再睇返cctv架,到時就見到收少你錢,如果你唔去比返,下次點你相就弊了 :q ...

講真,舖頭一日唔知幾多爛貨,偷嘢,換貨

大宅

回覆樓主:

貨過唔到機都走到? 今日再去買野試下他是否不懂用機?否則個個客也是這樣他就幣了,貨量損失太多實check cctv..

我試過返到屋企先知m&s 過多左盒粟米片,需則也要幾拾,突登過去車錢都無咁d了,所以最終無取了。

琥珀宮

唔係卦,價錢差咁遠,自己比錢時,有乜理由唔發覺

唔通佢叫你幾700,你都會唔知照比?

公爵府

埋數唔夠錢要填數

侯爵府

katrinamama 發表於 18-11-13 00:40
如果係咁累了個sales,就麻煩了

其實樓主當時買野情況怎樣?是否買野時三件放篮俾收銀,or 你手快跟本冇 ...

如果D貨有放上檯,只係個職員過機有問題而入唔到數,呢樣都唔會係個客偷啦!

大宅

其實你自己都唔會心安理得,拿拿聲去比返錢啦!仲係道開post
21/7) 13W3D 7.32CM [HR164bpm]

水晶宮

畀面勳章

BGCOME08 發表於 18-11-12 20:11
條數差咁遠,自己俾錢時都冇發覺?

係囉,自己買幾錢野應該心裡有數,明明買3佰幾但人地收70幾咁都唔察覺 ?

伯爵府

soso1227 發表於 18-11-12 20:16
如果落去俾差額,
即是點明個職員做錯,
佢會死得更加快。

Agree

公爵府

2023年兔年勳章

good_pig 發表於 18-11-13 07:59
講真,舖頭一日唔知幾多爛貨,偷嘢,換貨

係咯,邊得閒咁樣睇返 cctv,你估係請個經理去做偵探?

做生意係睇大數,呢啲雞毛蒜皮嘅嘢,邊會嘥時間去睇。

咁小嘅事都煩惱一大餐,做人好易短十年命。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

soso1227 發表於 18-11-12 20:16
如果落去俾差額,
即是點明個職員做錯,
佢會死得更加快。

係……好心累死佢
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

winner128 發表於 18-11-12 22:59
我做開零售, 同事打錯單收錯錢實收Warning, 你拎件貨落去, 其實間接送左果個STAFF 一程 ~ ...

如果收多錢呢?客人應該會追吧!收銀會唔會有事?

子爵府

一句講晒,好人難做。比番錢又怕個收銀員遭殃,唔比番自己個心又唔舒服.....

但係,個價錢差咁多,點解樓主會冇為意?

珍珠宮

回覆樓主:

唔想比番錢既,萬仟個理由唔去比,最好笑係有Jm話累咗收銀,呢d情况咪比經理話兩句,唔通炒咗佢咩,如果想喺呢度揾支持唔想比番,sorry,我唔會,我只會覺得係贪心囉,如你去比番金錢,個收銀可能知道錯係边,下次唔會再錯呢

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

嘩,雙方都咁大意,呢 d 叫做意外了
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

耕田妺 發表於 18-11-13 09:36
唔想比番錢既,萬仟個理由唔去比,最好笑係有Jm話累咗收銀,呢d情况咪比經理話兩句,唔通炒咗佢咩,如果想 ...

可以將個差額捐去做善事

別墅

我會去返間店比錢
同佢講: 收少左

男爵府

首頁

尾頁

跳至