侍產假撞正紅日點計

GM1215
|
侍產假撞正紅日點計
solterayu
|
回覆 GM1215 的帖子

無得補架WOR, 除非間公司有特別安排

正如分娩假撞正農曆新年、復活同星期日咁

fantasytong
|
GM1215 發表於 18-11-12 20:24
侍產假撞正紅日點計

我印象3個月前通知要放,放前再確實日期。而侍產假係預產期前4星期,或出世日後10星期內放,可連放三日或分開逐日放。
你公司規定左邊日放?你唔揀紅日唔得?
GM1215
|
fantasytong 發表於 18-11-12 20:48
我印象3個月前通知要放,放前再確實日期。而侍產假係預產期前4星期,或出世日後10星期內放,可連放三日或 ...

順產好難知確實日期喎,同埋咁岩生個日係星期六,日或红日,係咪照計
fantasytong
|
GM1215 發表於 18-11-12 21:14
順產好難知確實日期喎,同埋咁岩生個日係星期六,日或红日,係咪照計

唔一定生個日要放,可以預產期前4星期或者出生日後10星期內隨時放,當然睇你公司政策係咪咁。我老公係預產期三個月前通知公司要放侍產假(唔洗確實日),到我生個日佢即時同公司講要放邊三日。
ipcs
|
GM1215 發表於 18-11-12 20:24
侍產假撞正紅日點計

以我所知唔一定要揀生果日放,可以分開或連續放。
我要做媽媽
|
撞正都係無辦法架
GM1215
|
ipcs 發表於 18-11-12 21:27
以我所知唔一定要揀生果日放,可以分開或連續放。

其實生果日一定要放,這是最重要的日子和支持太太
ipcs
|
GM1215 發表於 18-11-12 21:38

我意思係如果生果日剛巧是假期,公司唔會扣你果日為侍產假,會另外扣其他要上班的日子。
我之前做過HR係咁處理的。
KILW
|

即係如果bb出世係紅日,而你紅日唔洗返工,你可以揀第2日放。樓上講左喺法例指定期間內揀3日,唔一定要出世嗰日就放,同唔係連續放都得。即係好似比多左3日大假,但有限你咩期間內要放哂同得5分4人工。
jwong327
|
待產假唔係有5日?
原來都係出4/5份糧,我以為出全份糧tim
shanshan827
|

唔明你擔心啲咩,如果生嗰日係紅日,你根本嗰日係唔洗返工,唔需要用侍產假黎陪太太。

haha748494
|
撞正都無辦法,最好就遇著紅日之後放,就可以放耐D。