請問生粉

懶鬼23
|
請問生粉是否鷹栗粉? 因我試過用鷹粟粉炸排骨但不脆
greyson
|
懶鬼23 發表於 18-11-12 20:51

我用蕃薯粉炸,覺得幾脆,你可以試試
懶鬼23
|
greyson 發表於 18-11-12 22:12

謝謝JM, 請問番薯粉是否木薯粉?
seaheart88
|

Potato starch =/= corn starch
greyson
|
懶鬼23 發表於 18-11-12 22:25
謝謝JM, 請問番薯粉是否木薯粉?

不是
jadechant
|
蕃薯粉的粉是大粒d,無咁細滑。如炸排骨,上了粉之後,要放5至10分鐘,定粉 黐實一點, 才落滾油炸。
fanlee
|
greyson 發表於 18-11-12 22:12

請問蕃薯粉係邊度買到?謝謝

之前已想買但我搵過超市無...
Poyau
|
生粉係薯粉
20150618bb
|
請問生粉是否鷹栗粉? 因我試過用鷹粟粉排骨但不脆
要番炸先得
牛牛牛牛
|
我有疑問,生粉唔係粟粉,咁生粉係唔係木薯粉?
DoReMi媽媽
|
生粉係咩粉我唔知,但肯定生粉同鷹栗粉唔同,我用生粉咋。
greyson
|
jadechant 發表於 18-11-13 10:05
蕃薯粉的粉是大粒d,無咁細滑。如炸排骨,上了粉之後,要放5至10分鐘,定粉 黐實一點, 才落滾油炸。
...

有兩種,有粗粒,有粉狀
Kimiwiki
|
Poyau 發表於 18-11-13 11:20
生粉係薯粉

不是,2樣野黎
blackberry
|
fanlee 發表於 18-11-13 10:14
請問蕃薯粉係邊度買到?謝謝

之前已想買但我搵過超市無...

潮州雜貨,台灣雜貨店
blackberry
|
1. 生粉台灣稱:太白粉)
用途:醃肉、煎炸、製作中西糕點
成份:馬鈴薯、木薯

2. 鷹粟粉(台灣稱:玉米粉)
用途:打芡、醃肉、煮湯、製作中西糕點
成份:粟米

3. 低筋麵粉
用途:製作蛋糕
成份:小麥
註:蛋白質含量在8.5%以下,筋性弱

4. 高筋麵粉
用途:製作麵包
成份:小麥
註:蛋白質含量約由 12.5% 至 13.5%,蛋白質含量高,筋性強。

5. 蕃薯粉(台灣稱:地瓜粉)
用途:煎炸
成份:蕃薯

from Apple
咪咪兔
|