自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

panda361 發表於 18-11-12 22:49
怕有人諗多咗,第一次食,貴的都去萬X,屈人寺,覺得好才去iherb買,要買小朋友食嗰種。
我個仔當年腸胃炎 ...

我都怕比人話打手已pm你,謝謝

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

淮山煲粥或煲湯

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 3488b 的帖子

PM 了,講多幾句,腸胃正常之後,不用日日食。
近年愈來愈多抗生素的研究,令我們更加了解它的副作用。過往已知抗生素的副作用,主要是出現敏感及白血球偏低,而近年發現會影響到人體內的微生物群組,其中最常見導致腸炎。如果服用太多抗生素,將好菌壞菌一併殺死,反而出現更多壞菌,導致出現肚痛、腹瀉等問題,嚴重可致命。另外,近年亦有研究顯示,用太多抗生素會致肥胖、糖尿病、哮喘,以及各樣的敏感問題,尤其常見於小朋友身上。這些研究令我們明白,抗生素不能胡亂使用。

但一旦確認是細菌性感染,就必須使用針對性的抗生素。益生菌主要作用並非殺菌,所以不能代替抗生素。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

難怪,好少媽媽一嚟就問有咩保健品,仲要得嗰8歲人仔

大宅

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jollyma 發表於 18-11-12 23:25
難怪,好少媽媽一嚟就問有咩保健品,仲要得嗰8歲人仔

因為我已經一日煮三餐,又無特別比好多零食,但腸胃都係唔好,朋友叫我比d保健品,我之前比佢飲 康咩C, 點知新聞又話唔啱小朋友飲,所以先諗住上黎問下大家小朋友食開什麼保健品,已經留言「真心求教」,真係別無他意

珍珠宮

3488b 發表於 18-11-12 21:05
阿女腸胃好差,抵抗力又唔好,有飲湯食個住家飯,請問有無什麼保健品啱食?真心請教

...

腸胃唔好,先戒絕雜食零食,減少奶品,定時食正餐,尤其早餐,不用豐富,但一定要足夠。多運動,提升身體機能。

子爵府

我消消力都吾係禁好
中醫叫吾好食生果, 因涼野
吾好飲凍野
吾好食麵包
吾好飲湯

試左一排, 好D, 胃氣小左, 吾會漲住個胃

首頁

尾頁

跳至