真心想問:咩叫講是非?

happyjess
|
其實我一路覺得,如果講的野係事實的話,並唔算係講是非,但我老公成日叫我唔好講人事非。

話說我99 成日會和我講姑奶的事,
例如: 冇俾家用,唔理女自己去玩,借錢唔還。。。。等

咁我99唔開心,同我呻下,但我老公叫我背後唔好講姑奶是非。但我覺得我地冇加鹽加醋,講的都係事實,咁其實算係講是非嗎
cherrieloy
|
happyjess 發表於 18-11-12 22:20
其實我一路覺得,如果講的野係事實的話,並唔算係講是非,但我老公成日叫我唔好講人事非。

話說我99 成日 ...

喺咁嘅情況下,講是非嗰個係你奶奶而唔係你,講是非嘅定義係周圍唱人地啲野比其他人知嘛,而你係聽嗰個唔係講嗰個
hellohellojenny
|
講是非,就係在別人背後講他的不是,就算係事實,在別人背後周圍唱都唔好啦。
你99同你講,你只係聽,你好難叫99唔好講,反而應該你c6出聲叫佢阿媽唔好周圍講。
不過調返轉諗,其實你99會不會同樣向其他親人在你背後說你的不是。
RAA    發表於 18-11-13 14:27
JAlove
|

事實嘅嘢好難講喎,你睇到嘅事實,同佢他人睇到嘅事實,可以唔一樣....

Daisywong313
|
是=岩嘅野,非=錯嘅野,講人地對或錯都係講是非
不過你係聽是非,講果個係你奶奶
littlecar
|

其實有邊個可以肯定其他人的事是事實, 知一部份卻不知背後因由, 會對别人造成傷害
cy101
|

係我角度,聽完99 呻就算,無必要再同其他人講!好似個x婆咁!99 要講...自己控制唔到!
happyjess
|
ok, get 到了!
其實讀書做野年代,好少好少會講其他人既野。我娘家亦好少講其他人的事。
直到嫁左之後,99成日會講幾個姑奶的事,久而久之,佢講我聽,已成習慣,有時我都會發表下,我要改改了
JoanC
|

你99同你講係呻,佢係第一身講你知。如果你聽完再返出去,咁就係講是非。一來你唔知真假,人講你再傳;二來,件事基本上同你無關,無訴苦嘅須要,如你話俾其他人知,咁即係四圍唱。我覺得咁就係講是非囉!
BGCOME08
|

"是“係事實,“非"係非事實,總之响人背後議論別人,就係講是非。
tester5
|

我覺得算。
現實生活中我係樹洞,每個人同我講既,我都會保守秘密,唔會講返出去。
我只笑著聆聽,不給任何意見,聽完就算。

cara.mak
|
happyjess 發表於 18-11-12 22:49
ok, get 到了!
其實讀書做野年代,好少好少會講其他人既野。我娘家亦好少講其他人的事。
直到嫁左之後,99 ...

最多都係聽唔好講埋一份,一陣奶奶在姑奶面前話「呀家嫂都咁話你,話你乜乜乜」 就閉
油麥麥
|

兩婆媳一齊講姑奶是非
無話可說
|
總之件事唔關你事,咪叫講是非囉!
happyjess
|
油麥麥 發表於 18-11-12 22:52
兩婆媳一齊講姑奶是非

係呀!
但我姑奶又會和我數佢自己阿媽,即我99.
有時聽佢地講既一樣,但結論相反。
例如:姑奶借錢係事實。但奶奶話姑奶應承一個月還,結果還d唔還d. 但姑奶版本係話奶奶話錢唔急用,可慢慢還。
所以好多時我聽完就算,老公叫我唔好講是非,我就覺得好無辜
happyjess
|
又或者咁講,如果我姑奶都有問我借錢唔還,我和自己朋友呻(朋友唔識姑奶), 咁又算唔算講是非?
stkyo
|
BGCOME08 發表於 18-11-12 22:50
"是“係事實,“非"係非事實,總之响人背後議論別人,就係講是非。

果係局外人聽咗是非再加插自己意見或講番出去,呢啲叫八婆

crazycarrot
|
講是非就是將人家嘅事、評論再傳播出去,即使是事實都係是非。有些事,聽了就應該左耳入右耳出,再復述就會惹是生非
大力大力
|

你老公應該是提妳,唔好把99告訴妳姑9的不是,說給其他人聽吧~
chababycha
|
其實呢個世界無可能唔講是非,你同人傾計,總不會只講自己的事吧,閒話家常都會率涉到其他人,樓上啲人就是=對,非=錯,就係是非,相信每個人日日都會講。例如我阿媽尋晚煮左雞翼,我老公放假同我去行街,我阿哥借左我部電腦,咁我係咪講緊阿媽,老公,同阿哥是非?