自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

happyjess 發表於 18-11-12 23:01
又或者咁講,如果我姑奶都有問我借錢唔還,我和自己朋友呻(朋友唔識姑奶), 咁又算唔算講是非?
...

算!除非你同返姑奶講,就唔算.

大宅

chababycha 發表於 18-11-12 23:16
其實呢個世界無可能唔講是非,你同人傾計,總不會只講自己的事吧,閒話家常都會率涉到其他人,樓上啲人就是 ...

其實聽完大家意見,我都思考緊,原來我身邊真係好多8公8婆(包括自己)

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

happyjess 發表於 18-11-12 23:18
其實聽完大家意見,我都思考緊,原來我身邊真係好多8公8婆(包括自己)
...

誰人背後無人說
哪個人前不說人

平常心啦!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

單純講事實我覺得唔算,
但加埋自己既猜想就算~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

伯爵府

想生BB熱投

係果個人背後唱衰佢
重要誇大其詞

珍珠宮

如果我係樓主......
"奶奶呀,老公叫我叫你吳好講姑奶嘅是非呀"

侯爵府

牛年勳章

你老公講行無錯,除非你無加把口,如果唔係,背後講人,就係是非。你自己認為係事實,但可以肯定無加主觀判斷同想法嗎?所謂眼看未為真。總之背後説三道四都係講人是非

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

happyjess 發表於 18-11-12 22:49
ok, get 到了!
其實讀書做野年代,好少好少會講其他人既野。我娘家亦好少講其他人的事。
直到嫁左之後,99 ...

始終姑奶係佢個女⋯⋯

水晶宮

cara.mak 發表於 18-11-12 22:52
最多都係聽唔好講埋一份,一陣奶奶在姑奶面前話「呀家嫂都咁話你,話你乜乜乜」 就閉
...

同意。 如果只齋聽, 而唔比自己意見及轉述呢d說話內容出去,都還可以。因為都係被迫收聽。

如加埋自己意見就會形成講別人是非。

呢d行為更加唔好係公司做, 好容易比別人擺上檯, 自己被係送左去做人情, 死左都唔知乜事。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

樓主小心比99同姑奶利用

珍珠宮

happyjess 發表於 18-11-12 22:20
其實我一路覺得,如果講的野係事實的話,並唔算係講是非,但我老公成日叫我唔好講人事非。

話說我99 成日 ...

咁你99呻嘅時候你會唔會畀意見呢? 甚至個心態已經企咗係99嗰邊呢而討論呢?如果係,就一定有講是非了

大宅

anna59 發表於 18-11-13 06:43
樓主小心比99同姑奶利用

其實呢,我從來冇諗過這個問題。
總之佢地邊個講,我咪照聽囉,雖然大家講同一件事可以兩個唔同版本,但我又唔會話番俾對方聽。
不過,我會講番所有野俾老公聽,等佢得個知字,費事話我知道都唔通知佢,我老公就叫我咪做架量,佢都知佢屋企人好麻煩

大宅

cakii 發表於 18-11-13 07:02
咁你99呻嘅時候你會唔會畀意見呢? 甚至個心態已經企咗係99嗰邊呢而討論呢?如果係,就一定有講是非了 :f ...

對於我奶奶這邊,其實我都有俾意見架,原因係我都係苦主嘛

姑奶成日為左錢銀和我地(男家)有d意見,借錢唔還,所以我都有呻埋一份囉。但99呻佢唔理個女個d,我就唔會comment 了

珍珠宮

Daisywong313 發表於 18-11-12 22:45
是=岩嘅野,非=錯嘅野,講人地對或錯都係講是非
不過你係聽是非,講果個係你奶奶
...

如果樓主只是聽,佢老公又如何知道而勸戒?當然又把奶奶對姑奶的種種不滿又説出來,就變成以訛傳訛,搬弄是非了。

珍珠宮

happyjess 發表於 18-11-13 07:10
其實呢,我從來冇諗過這個問題。
總之佢地邊個講,我咪照聽囉,雖然大家講同一件事可以兩個唔同版本,但我 ...

如果你已入門好耐,其實應知老公對佢家各人係咩態度處理。
上面有J M提過“誰人背後冇人説,那個人前不説人”呢句警誡是長存。如果你只想提你先生佢地母女之間有矛盾(佢大概又知另一些你還未知的事),至少都要記住話“留3分”,說所謂“事實”也別加太多主觀意見。一個係佢媽媽,一個係家姐,能處埋到佢地矛盾問題相信多年前出咗手啦,明知佢地各有不滿,只要唔爆大鑊就o k,就真係千祈咪插手/加把嘴/站邊,變成搞C棍,令一方覺得有人幫,另一邊唔忿氣,好易出鬧出面,難收拾。

大宅

brindlewin 發表於 18-11-13 07:56
如果你已入門好耐,其實應知老公對佢家各人係咩態度處理。
上面有J M提過“誰人背後冇人説,那個人前不説 ...

明白的,謝謝提醒

珍珠宮

回覆 happyjess 的帖子

既然你老公叫你吾好講是非,咁你以後聽完就吾好同佢講,因為呢D家事只有個老人家離開左世界先會停止,同埋,緊記,新抱始終系外人,在99心中,女衰極都糸自己個女,而你,幾好都系人地個女

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

背後講人地嘅事,冇論好壞都係講事非

珍珠宮

回覆 happyjess 的帖子

既然你老公叫你吾好講是非,咁你以後聽完就吾好同佢講,因為呢D家事只有個老人家離開左世界先會停止,同埋,緊記,新抱始終系外人,在99心中,女衰極都糸自己個女,而你,幾好都系人地個女

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你把口講同99講係兩回事, c6唔鍾意聽咪唔同佢講囉
99同你講果陣聽完咪算

首頁

尾頁

跳至