自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

來說是非者便是是非人

子爵府

happyjess 發表於 18-11-13 07:10
其實呢,我從來冇諗過這個問題。
總之佢地邊個講,我咪照聽囉,雖然大家講同一件事可以兩個唔同版本,但我 ...

其實你只聽不講不加意見還可以,但你又聽又講,聽完講完仲要將所有野講返比老公聽,這正正是講人事非者

其實你老公話你係冇錯的,同埋覺得佢係為你好,佢都話佢屋企人麻煩,聽得多對你冇好處,不如及早抽身啦

大宅

tingting2200 發表於 18-11-13 11:02
其實你只聽不講不加意見還可以,但你又聽又講,聽完講完仲要將所有野講返比老公聽,這正正是講人事非者

...

其實我唔想聽架,係99姑奶都分別搵我講,唔通我話 “你唔好講啦,對方都有在你背後講你”?! 所以我係被迫聽,我都覺得好煩。

至於我老公,就肯定佢知唔關我事。佢知佢男家既煩野,佢話佢唔會involve,但佢會問發生咩事,只係叫我唔好發表意見

水晶宮

回覆樓主:

因為你99講的唔係事實的全部,只係單方面的資料 未得當事人的同意下講的唔全實資料就叫是非,你老公係啱的

大宅

happyjess 發表於 18-11-12 22:20
其實我一路覺得,如果講的野係事實的話,並唔算係講是非,但我老公成日叫我唔好講人事非。

話說我99 成日 ...

我覺得講人是非或者俾人講是非就在所難免, 有人既地方就有是非, 但挑撥是非呢d 行為就唔要得, 好似上年我入左個媽媽group, A媽講左d 野, b 媽心直口快可能串咀左, 跟住C媽就私底下陰陰咀笑咁同B媽講你串到人好應喎,跟住梗係開始講是非啦,呢d 就唔好囉..

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

如果你講緊嘅時候,主角出現你會立即收聲果D,就叫是非。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你講俾其他人聽係講是非。

你C6想你做樹窿,聽99呻完就唔好傳出去。萬一有一日傳回你姑仔耳中。阿媽數佢,佢冇野講。但阿嫂數佢的是,縱使係事實你都有排受,C6亦難做。

首頁

尾頁

跳至