自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

回覆樓主:

自己細佬咁親,如果唔買嘢,我會封大利是

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

隨心

禁止訪問

複式洋房

2024年龍年勳章

Omae 發表於 18-11-13 11:30
就算感情一般, $2,388、3,388 ... 好意頭利是都無 ?

睇個勢,可能想做公價

禁止訪問

複式洋房

2024年龍年勳章

Omae 發表於 18-11-13 11:37
親兄弟做到咁, 要做公價人情, 當自己係客 ?

都無乜好講.

我估吓咋,如果唔係想唔做禮唔封金器,駛鬼開帖問咩,問得就有d嘢啦,睇第一句就覺得唔係幾對路。

男爵府

我同c6 結婚時
C6 兩個家姐都未嫁
都有送金器同現金比我地

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

傳統係唔使,因為你仲係同你父母一家。不過感情上, 就算唔係好好, 都係親兄弟,
細佬有無新屋?買個電器送吓?

題外話,你唔會想住你未結唔駛做禮,
然後到你下年結婚, 細佬已結就要做禮比你?
親兄弟要想到咁,真係無咩意思?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

要比

男爵府

多謝大家意見~~

我諗我會比封利是~唔會買金個d~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

木土土 發表於 18-11-12 16:45

當然現代人好多情況都已不跟傳統!

我明你講咩,係,未婚子女係跟父母一家,咁細佬結婚係唔會跟其他賓客一樣做禮,一般係會送金器,而家興送禮物或折現,至於係現金定金器定禮物,通常都會問下自己細佬想要咩,如果有新居入伙的話好多人興送家電,唔係就會話包D咩項目咁囉,有斟茶嘅唔送金器都有利是俾。睇下當事人自己心意,感情一般都係咁話,有D嘢唔會係零,同埋睇下父母會點睇。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珊瑚宮

rose-mag 發表於 18-11-13 14:08
我明你講咩,係,未婚子女係跟父母一家,咁細佬結婚係唔會跟其他賓客一樣做禮,一般係會送金器,而家興送 ...

版主你真係有耐性

男爵府

ceci_tse 發表於 18-11-12 22:25
感情一般

自己應該下年結婚

你同細佬係平輩,傳統可以唔洗比!
我阿麻有講過我未嫁都唔需要做禮比表弟妹。
你做唔做都可以 ...

子爵府

回覆樓主:

我只註冊結婚,家姐同媽一樣金器都冇送比我,但我依然睇住有病啊媽。
我唔擺酒,啲親戚一樣金器都冇比我。
所以我同啲親人關係好梳。
要擺酒先有金器,唔擺係一件都冇,好現實。

公爵府

tingtingalex 發表於 18-11-13 23:02
我只註冊結婚,家姐同媽一樣金器都冇送比我,但我依然睇住有病啊媽。
我唔擺酒,啲親戚一樣金器都冇比我。
...

好多時嫁女係成個package 禮金加酒席,有啲父母嫁女除去金器錢真係有錢落袋。所以有啲女家堅持擺酒都係有原因。我有個世叔伯嫁女講到明唔駛買金器,因為人情佢收,而金器就個女收。

唔擺酒就真係好少人會買金器比新人,除非你爸媽之前做過好大份人情,人地要還,但真系好少人會咁做。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bing-jing 發表於 18-11-13 21:57
版主你真係有耐性

或者我地out啦,而家d"傳統"係咩都唔駛俾,俾就係講錢,但到自己結婚咩都冇時,又呻話親情薄。講到尾,感情好嘅唔會計住俾幾多,冇情嘅俾幾多都係少。我d細佬妹結晒婚,佢地結婚我送嘅比佢地送我嘅多幾倍,但呢d我唔會計住,自己細佬妹,佢地幸福就好。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

肯定要喇!

珍珠宮

潘高壽 發表於 18-11-12 23:11
我如果真心錫呢個細佬、我跟本唔駛開 post 問

冇錯!

男爵府

回覆 ceci_tse 的帖子

朋友結緍都會送禮啦! 何況係兄弟, 就算感情一般, 始終都係兩兄弟, 細佬結緍點都要送禮或利是, 呢D係心意, 而且如果唔送怕你會比弟婦講足一世!

首頁

尾頁

跳至