自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

隔籬鄰居應該係佛教徒,搬黎以黎經常誦經。因為客廳既窗啱啱痴住隔離,而家轉涼無開冷氣,非常應聲。我本人無宗教信仰,但唸經到深夜聲浪好大,有少少騷擾,除左投訴,可以點?求教!阿囡係小朋友,經常問呢啲係咩聲,講咩。我已經解釋係隔籬鄰居拜神,但而家影響到人,又因為宗教問題敏感,應該點做好?

侯爵府

我識人係一定在日落之前完成誦經.如佢係修道人仕,如你講出你的困擾,大家應有協商餘地
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

大宅

張就仁 發表於 18-11-12 23:48
我識人係一定在日落之前完成誦經.如佢係修道人仕,如你講出你的困擾,大家應有協商餘地 ...

唔係曰落前,佢一早七點幾唸,下午我返工唔知,晚上由八點幾唸到啱啱十一點半先停,仲要好大聲。我又驚會影響鄰里關係,始終我有個小朋友,又唔會搬,小朋友大多時間喺屋企,又午睡同晚上早瞓,我驚一陣對方唔鍾意專登做啲小動作騷擾仲衰。我唔認識佛教,但唔知係咪要日唸夜唸先叫神心。我唔抗拒佢地唸,都尊重,但係搞到咁夜,係令人地心煩!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

為何大聲誦經

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Damui 發表於 18-11-12 23:35
隔籬鄰居應該係佛教徒,搬黎以黎經常誦經。因為客廳既窗啱啱痴住隔離,而家轉涼無開冷氣,非常應聲。我本人 ...

深夜聲浪大唯有向管理處投訴

公爵府

佢可能做緊晚課,我見有啲人係用埋木魚添。
你不妨同管理處講下,其實唸經根本唔需要任何野都可以唸,大聲影響到他人就唔係咁好。

別墅

如果唔清楚隔離屋咩人,盡量搵管理處搞啦,
如果窗聽到嘈,應該樓上樓下住戶都被騷擾,組織下班受影響住戶啦
如果唔係,過左夜晚過左十一點可以報警喇既然佢都念到十一點半
日頭你咪播下古典音樂,遮左佢

複式洋房

Damui 發表於 18-11-12 23:35
隔籬鄰居應該係佛教徒,搬黎以黎經常誦經。因為客廳既窗啱啱痴住隔離,而家轉涼無開冷氣,非常應聲。我本人 ...

首先我會同管理處反映,叫佢即上來處理

後我會問候佢:當然係有禮和佢溝通,話我係你鄰居,想同你打聲招呼,結過“善緣”可以嗎?
可否傾2句呢?之後講2句客套,讚賞說話,就入正題。

複式洋房

Damui 發表於 18-11-12 23:53
唔係曰落前,佢一早七點幾唸,下午我返工唔知,晚上由八點幾唸到啱啱十一點半先停,仲要好大聲。我又驚會 ...

早7播至5pm要停,因5點所有菩薩歸位(收工)

超過5或6點播,是會吸靈界朋友(不知有否記錯)

如有,希望懂之人可解答

首頁

尾頁

跳至