0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

聽聞買三角枕會改善嘔奶情況,有媽媽買左嗎?

別墅

我女7星期,最近幾日都一日嘔幾次,次次都係掃風gir完氣之後就嘔。有時佢食到訓死左,完全掃唔到風出唻,佢唔醒點掃都出唔到風,然後訓兩個鐘一醒就嘔奶。最可怕係,佢呢幾日開始唔係點食奶,但佢日間每3至4個鐘都會餓喊,但一餵佢,食得20,30ml就停口!!!點都唔肯再食。。。有一次3個鐘連片都冇濕!
滿月之前都試過喪嘔,食奶又喪扭屁放,所以由nuk奶咀轉左chuchu
好左一排,宜家又唻料,不過就冇咁好扭屁放嘅情況。。
我都諗緊到底係咪要睇醫生。。。
有冇JM可以分享下嘔奶又厭奶嘅情況到底係咩事?係咪真係大大下會好?
定係叫咩厭奶期?我覺得佢唔係。。

好擔心

公爵府

cookingbaby 發表於 18-11-13 11:43
我B細果陣都有嘔奶同有時係個鼻度噴出嚟,果陣都嚇壞我。問過其他人都話係正常嘅,后嚟大大下,就好喇。 ...

係,我仔都試過係鼻同嘴嘔出嚟,嚇死喇,所以要多啲留意佢

別墅

認識瑞士牛牛第一回

KWANNNNNNNN 發表於 19-1-4 00:29

我對孖b由2個月左右開始訓三角枕,而家四個月大啦,嘔奶情況都算有改善左,都有嘔但無嘔咁密,但個人認為三角枕最大作用其實只係避免佢地訓平ge時候一嘔奶會嘔到鼻都噴埋兼且避免佢地會濁到自己,終究都係要俾耐性等佢地慢慢長大嘔奶情況先會慢慢改善。

別墅

認識瑞士牛牛第一回

zkya 發表於 19-1-4 13:20
我女7星期,最近幾日都一日嘔幾次,次次都係掃風gir完氣之後就嘔。有時佢食到訓死左,完全掃唔到風出唻,佢 ...

我唔專業,不過或者可能關奶樽事,我bb初生頭幾星期食奶次次都要食成個鐘,又嘔奶嘔得好勁,上網睇過唔同bb對奶樽都有唔同ge要求,最後轉左奶樽即刻有明顯改善,15min內飲晒一支奶,食完都唔會掃唔到風(間唔中就可能要掃耐啲囉),因為我見你話你女都知肚餓,咁媽媽你可以考慮下換多一兩款奶樽試下咩情況,如果再唔得可能去健康院/家庭醫生度諮詢下啦~

別墅

回覆 doris628 的帖子

嗯,多謝你分享不過佢一路都係用pigxxx樽,之前都好地地,同埋佢其實有能力5分鐘食曬50~60ml⋯⋯咁……都係樽唔夾?同埋我聽到佢好似好多痰,會唔會影響吞奶呢?

複式洋房

me 2而家2個月嘔得仲嚴重,有時候未掃已嘔,有時候食完訓左唔掃反而仲好。
有時候佢食完會一路係度掙紥咁,根住就嘔。
睇醫生我又覺得應該都係叫你掃風果d,好似冇乜用

複式洋房

KWANNNNNNNN 發表於 19-1-4 00:29

之前都有用 但無改善

複式洋房

Gonnafy 發表於 19-1-6 14:16
me 2而家2個月嘔得仲嚴重,有時候未掃已嘔,有時候食完訓左唔掃反而仲好。
有時候佢食完會一路係度掙紥咁, ...

我仔之前同你情況一樣 醫生話應該係腸絞痛 所以開左藥滴落奶度 有好轉

複式洋房

回覆 黃豆嗎 的帖子

請問你睇邊位醫生?可否pm我?

複式洋房

Gonnafy 發表於 19-1-11 23:21
回覆 黃豆嗎 的帖子

請問你睇邊位醫生?可否pm我?

我人在南非 你睇下香港有無得賣

首頁

尾頁

跳至