去邊度申請國際車牌?諗住自駕遊台灣

catherine13
|
上網有冇得申請?
lokjoan
|
catherine13 發表於 18-11-13 02:51
上網有冇得申請?

台灣用香港牌便可以
PCCW2319
|
catherine13 發表於 18-11-13 02:51
上網有冇得申請?

我老公申請2次國際車牌(去美國及日本) , 都係直接去運輸署, 即時有得取證。

你上運輸署網睇下要乜文件, 我只知要相片。
fundfund
|
Download 報名表,帶支票,相片,地址證明,去運輸處即做即有
wcpcelia    發表於 18-11-14 17:25
wing_19870612
|
lokjoan 發表於 18-11-13 03:17
台灣用香港牌便可以

係可以,但出左事保險係唔包
mlcbb
|
wing_19870612 發表於 18-11-13 07:11
係可以,但出左事保險係唔包

點解?
|
mlcbb 發表於 18-11-13 07:13
點解?

我地早排先去完台灣自駕遊,打左去台灣租車果邊問過,佢地話有香港牌都可以,但有國際牌更加好,意思係出左事保障會好d,同埋佢地話依傢有d租車公司會要求國際牌照,穩陣起見,當然申請啦!我c6話申請不用錢,世界通用喎
cattz288
|
wing_19870612 發表於 18-11-13 07:29
我地早排先去完台灣自駕遊,打左去台灣租車果邊問過,佢地話有香港牌都可以,但有國際牌更加好,意思係出 ...

要錢架! 好似8x一年
MAXLAU2002
|
上網有冇得申請?

我今年係print張申請form填妥後連相及支票寄去運輸署個GPO BOX,大約10個工作天內就收到郵寄之國際牌。
patpat234
|
wing_19870612 發表於 18-11-13 07:29
我地早排先去完台灣自駕遊,打左去台灣租車果邊問過,佢地話有香港牌都可以,但有國際牌更加好,意思係出 ...

剛申請完,$80 一年
你c6 有特權所以唔洗錢?
Charlotte_mom
|

咁多年來都係要錢
|
cattz288 發表於 18-11-13 07:49
要錢架! 好似8x一年

係咩?可能佢講過要錢,我自己唔記得啦
PCCW2319
|

要錢架, 自記得係比$80, 有效期1年。
熊熊老婆
|
最好係網上預約先,去到唔使排隊。
Poyau
|
見一站通 可以網上申請

https://www.gov.hk/tc/residents/transport/drivinglicense/idpabs.htm
yellowmama
|
咁Q。
啱啱係金鐘運輸處行出呢。

無預約。
帶齊文件。相片。
用左一小時。
都好快啫。
其實可以郵寄申請。
$80一年
無話可說
|
運輸署,上網約時間去辦手續即搞即拎,$80
再唔係郵寄囉,不過等成十幾日
wuwucancan
|
網上申請郵寄或就運輸處交$80即時可以拎
wcpcelia    發表於 18-11-14 17:27
Omae
|
yellowmama 發表於 18-11-13 11:04
咁Q。啱啱係金鐘運輸處行出呢。
最少人係官塘鯉魚門道, 好多時 10~15分鐘就走得.
Omae
|
上網有冇得申請?
台灣無簽國際公約, 正式來講, 係不需要國際車牌, 大型租車公司 : 和運、格上、Avis、Hertz 職員一定知.

但一些地區性小型租車公司, 唔同你講什麼國際公約, 總之無國際牌就唔租, 車係佢地的, 佢地話唔租, 就唔租, 你無得抗議.

反正國際牌在其他地方都用得, 只是 $80, 就無謂糾纏了.