支付寶

bb豬媽媽
|
去深圳一日遊, 係咪要申請大陸支付寶, 無支付寶係咪好唔方便, 怎樣申請, 無大陸戶口
ddkaka
|
bb豬媽媽 發表於 18-11-13 07:38
去深圳一日遊, 係咪要申請大陸支付寶, 無支付寶係咪好唔方便, 怎樣申請, 無大陸戶口
...

dl個大陸支付寶,做認證後去找換掂增值人民幣,或搵朋友轉人民幣比你,同埋上到網咁就用得

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
raven
|
ddkaka 發表於 18-11-13 07:46
dl個大陸支付寶,做認證後去找換掂增值人民幣,或搵朋友轉人民幣比你,同埋上到網咁就用得

咁係咪唔駛內地銀行同電話都得?
bb豬媽媽
|

請問認證是否要大陸銀行戶口或大陸手機號碼
birdbird
|
去深圳只係一日, 唔洗搅咁多嘢, d 舖頭都收人民幤
ddkaka
|
raven 發表於 18-11-13 07:52
咁係咪唔駛內地銀行同電話都得?

唔駛
ddkaka
|
bb豬媽媽 發表於 18-11-13 07:53
請問認證是否要大陸銀行戶口或大陸手機號碼

唔駛,回鄉證就得
muicc
|
忘記了密碼,連開户個email 的密碼都唔記得(太耐無開), 咁可以點樣入返個account ?
kwan251
|
birdbird 發表於 18-11-13 07:54
去深圳只係一日, 唔洗搅咁多嘢, d 舖頭都收人民幤

如果一年先去簽1次,就唔駛搞咁名!
油麥麥
|

本身已有微信Wechat 中國及香港錢包,
但沒有支付寶,想申請支付寶,可以用於淘寶。見屈銀寺和其他集團店舖郁唔收微信,只收支付寶而拒收微信。支付寶同微信有咩分别?請賜教,many thanks!
raven
|
回覆 ddkaka 的帖子

咁係內地, 是否像香港一樣,也可以在7/11 增值呢??
wy_yen
|
下下要人用呢d, 我覺得好唔方便遊客,我自己唔想裝太多呢d apps, 但之前跟美食團上去玩,好多小店唔好現金,搞到我真係冇咩意慾再上去玩。-_-唉
wcpcelia    發表於 18-11-13 16:54
peggy65
|
raven 發表於 18-11-13 16:29

不能
bbainex624
|
點解唔用wechat pay?
ddkaka
|
油麥麥 發表於 18-11-13 16:03
本身已有微信Wechat 中國及香港錢包,
但沒有支付寶,想申請支付寶,可以用於淘寶。見屈銀寺和其他集團店 ...

微信同支付寶係兩個唔同公司嘅電子支付平台

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ddkaka
|
raven 發表於 18-11-13 16:29

香港人冇內地戶口就要係香港找換店增值
raven
|

明白,謝謝回覆!
bb豬媽媽
|
ddkaka 發表於 18-11-13 16:57
香港人冇內地戶口就要係香港找換店增值

連增值都咁麻煩, 但又怕大陸很多地方都唔收現金
bongbongpatty
|