自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

PCCW2319 發表於 18-11-13 08:40
咁你知唔知佢還哂錢未? 仲有無欠財仔錢?

會唔會係欠agent fee(即agent叫佢借財仔錢還左agent fee先, 之後 ...

佢借3千左右(我睇過信),佢話還哂,我唔知係咪真

咁聖誕俾1-2百佢當禮物

子爵府

咁講可能俾人鬧...如果姐姐借財仔但有準時還錢應該問題不大?我地香港人都好多人借錢週轉或供樓

水晶宮

jacobkit 發表於 18-11-13 08:59
佢借3千左右(我睇過信),佢話還哂,我唔知係咪真

咁聖誕俾1-2百佢當禮物

咁應該係d agent fee。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

回覆樓主:

1. 如果你準備比1k, 咁可以比500, 同佢講努力學煮飯就會比多500, 一個月期限
2. 吾學廣東話,呢個我完全吾 expect 一個外傭會做,吾係家務工作既一部分。
3. 星期六放下午,佢完成工作我吾會理佢。不過可以鼓勵佢利用空閒時間學煮野食。
4. 借錢。佢有還我吾會理。不過會間吾中問佢還左未呢個月。說到底係佢私人事。

水晶宮

jacobkit 發表於 18-11-13 08:18
我唔清楚市場水平係點,我見好似好多人都會俾(我睇招聘姐姐的facebook d人差不多個個都寫)
如果俾我最多 ...

我覺得俾外傭 bonus 唔係一定 work 的。始終職場果套不能完全套用在管理外傭身上。再者, 你工人根本 唔算得上能幹, 你仲比 bonus, 佢會以為自己好掂又或是你冇咗佢唔得。

聖誕, 你封利是比佢就得, 初頭一、二佰蚊已經好夠, 而且好快又過年, 到時你又封利是。利是金额, 工人只會expect 唔會少过之前的(人之常情), 所以你一開始唔好比咁大封利是!

總之, 唔好比亦唔需要跟工人講什麼 bonus, 工作表现反映在 聖誕、新年、工人生日的利是上已經 ok

翡翠宮

莫失莫忘 發表於 18-11-13 09:01
咁講可能俾人鬧...如果姐姐借財仔但有準時還錢應該問題不大?我地香港人都好多人借錢週轉或供樓
...

所以我吾會理。追債追上門先決定炒吾炒

子爵府

jacobkit 發表於 18-11-13 08:10
姐姐來咗差不多一年,做嘢唔算100分,
優: 聽話,和善,對小朋友好,正常人類,勤力,做嘢乾淨,識分莊閒 ...

梗係唔比啦!有咁多缺點仲比,佢以為自己已經做得好好!其實佢仲大把野要學囉

水晶宮

回覆 jacobkit 的帖子

咁你都仲比?

男爵府

優: 聽話,和善,對小朋友好,正常人類,勤力,做嘢乾淨,識分莊閒 ...
比我直情會炒佢咁一帶,莫講話bonus

用戶要求終止服務

JM,

你真係好似D 政客講-----寬大處理.

你工人姐姐偕財仔兼工作表現在基表水平以下, 你都考慮出BONUS..

借財仔分分鐘影響埋你家庭..

我覺得佢最大優點係同你們一家及你媽媽相處到咋.

你聘用工人啫, 又唔係識朋友.....但又咁講, 請家傭佢同伙地相處唔到又係死.

錢係你嘅! 你鐘意點使就點使.

子爵府

jacobkit 發表於 18-11-13 08:30
因為我在家,我b唔算細,我們屋企好細姐姐早上已搞掂哂d嘢,雖然無講明係半日假,但佢搞掂哂我們就叫佢自 ...

你叫佢星期六跟你地佢奶奶到學煮飯啦

男爵府

睛靈勳章

唔會直接俾錢。
會買份禮物,問她喜歡什麼,限幾多錢內。

水晶宮

樓主底線好低.

水晶宮

日日湊但都唔跟工人?
真正對小朋友好既話,小朋友係痴實佢.

男爵府

樓主呢個case,我唔會俾,我囡出世時請姐姐,姐姐學煮飯,煮得有板有眼,會帶我囡去公園,平時會陪睇英文書,處理一般家務,買餸就我買,阿囡同姐姐都friend, 我都只係跟合約價,只係每年俾佢飛返屋企,新年利是仔,今年細仔出世,姐姐剛好續第3個約,我主動加到5k,姐姐1湊2,我囡都間唔時都會去公園玩,姐姐仍然會陪睇書,煮飯等等

你姐姐未到一年,唔需要咁快俾花紅囉

子爵府

李露眉 發表於 18-11-13 09:18
日日湊但都唔跟工人?
真正對小朋友好既話,小朋友係痴實佢.

我ftm,但姐姐黎左半年都無嘅時候,小朋友都跟,但當然有得揀一定痴我。唔知樓主嘅「唔跟」係咩程度... 但我個係一路喊,直至我出門口,就收聲

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

吾需要,買份禮物就夠。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

都唔錯呀,可以比呀,,當作正面鼓勵佢繼續進步。但都要同時講下佢有咩未做好,鼓勵佢繼續努力。
通常得到僱主正面肯定,做野會開心d,也會願意繼續努力。

子爵府

唔比啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

之前個yanyan向財仔借錢, 我炒了.

首頁

尾頁

跳至