散裝火腿

Patrick_star
|
我記得小時候亞媽會去凍肉鋪買2塊火腿,老闆就機片2塊。唔知現在仲有無呢?
蘋果木
|
Patrick_star 發表於 18-11-13 08:57
我記得小時候亞媽會去凍肉鋪買2塊火腿,老闆就機片2塊。唔知現在仲有無呢?
...

有呀,我有時都會買,但要係涷肉舖,吾係街寶那些,同埋好少買兩塊,而家好多四塊起跳!
andyman
|
以前無厚切我常買.
mmya
|
唔知原來可以咁
wcpcelia    發表於 18-11-13 16:48
YEOMORGAN
|
我好耐無食過呢種火腿啊
catfitfit
|
有呀……成日買
bbkq
|
係吖, 以前細個見阿媽咁買, 我成日見個老闆用好大舊機, 左右推, 支支聲, 好驚佢界到手,

不過現在D人興買一包包, 有名有姓, (當年廣告就係咁SELL)
happybebebe
|
廿多年前到$5買到4片

annafong
|
切片火腿衣家好少鋪頭買到lu
sinohk33
|
有呀,成日買,十蚊一塊厚,或者十蚊三塊薄。
tester5
|
Patrick_star 發表於 18-11-13 08:57
...
早兩年仲見,試過想厚切可以買一塊過5-7蚊。
近來好似絕跡。
Poyau
|
少見
吉蒂0603
|
有呀,十蚊三塊薄片,做三文治早餐岩岩好,我買開的那檔,舊火腿磚係金mei牌 ,真係香口好多。
超市買一包包,食唔晒,勉強要一兩日內用埋,多數晚上餐餸整芙蓉蛋或菜甫煎蛋
2007WNIP
|
...

有,有D凍肉店仍有。
wan1204
|
bbkq 發表於 18-11-13 09:47
係吖, 以前細個見阿媽咁買, 我成日見個老闆用好大舊機, 左右推, 支支聲, 好驚佢界到手,

不過現在D人興買 ...

cherrieloy
|
...

應該有呀,細個時可以叫佢切$1/一塊或$2/塊,依家唔知可唔可以自己揀厚度
bb2
|

有呀,以前凍肉舖阿姐叫我買呢隻,佢話新鲜d喎 但我見佢成日就咁放d火腿係度,好似好唔衛生咁就無再買,我呢頭$10 有4塊薄既
Phyonafung
|
以前細個見過,而家冇見好耐啦!