想生第二胎,但自己有濕疹冇勇氣生,好唔開心

happybaby999
|
生完第一胎之後我由從來冇濕疹變了有濕疹,用了好多方法都斷唔到尾,阿女出生到現在兩歲都有中程度濕疹,好想為她添多弟妹,但好怕會傳到嚴重濕疹那種,沒勇氣生
RubyYu07
|
你之前無濕疹,但生完bb反而有?
|
RubyYu07 發表於 18-11-13 09:37
你之前無濕疹,但生完bb反而有?

RubyYu07
|
happybaby999 發表於 18-11-13 10:02

點解會咁。我有個姪女都係濕疹好嚴重,睇見都心痛,不過佢係因為遺傳佢爸爸
cookingbaby
|
係窩,我有個朋友都係咁,生之前係無濕疹嘅,生完就有喇。
hamsterma
|
happybaby999 發表於 18-11-13 08:59
生完第一胎之後我由從來冇濕疹變了有濕疹,用了好多方法都斷唔到尾,阿女出生到現在兩歲都有中程度濕疹,好 ...

生之前無?生完就有?有無問醫生係咩嘢原因
|
hamsterma 發表於 18-11-13 11:07
生之前無?生完就有?有無問醫生係咩嘢原因

生前冇,生完有,睇過皮膚科話可能唔夠訓操勞抵抗力弱左
|
RubyYu07 發表於 18-11-13 10:15
點解會咁。我有個姪女都係濕疹好嚴重,睇見都心痛,不過佢係因為遺傳佢爸爸
...

所以我就係唔敢生下胎,怕會嚴重濕疹
我要做媽媽
|
或者你問吓醫生意見喇
Vickylxt
|
happybaby999 發表於 18-11-13 08:59
生完第一胎之後我由從來冇濕疹變了有濕疹,用了好多方法都斷唔到尾,阿女出生到現在兩歲都有中程度濕疹,好 ...

有濕疹真係好痛苦!睇醫生有冇好轉?中西醫都睇過?又未必細B都會有,我啊嫂大仔濕疹好嚴重因遺傳左距有皮膚敏感,但細女就乜事都無。懷孕期飲食清淡,避免食容易過敏食物
RubyYu07
|
happybaby999 發表於 18-11-13 15:05
所以我就係唔敢生下胎,怕會嚴重濕疹

但係唔係你遺傳比bb架?你本身都無,係生完先有。
haha748494
|
話姐睇中醫調理下,懷孕期間注意補充營養。
|
RubyYu07 發表於 18-11-14 15:00
但係唔係你遺傳比bb架?你本身都無,係生完先有。

整身我地兩公婆都冇濕疹,但呀女出世就有,我都由冇變左有
|
Vickylxt 發表於 18-11-14 06:32
有濕疹真係好痛苦!睇醫生有冇好轉?中西醫都睇過?又未必細B都會有,我啊嫂大仔濕疹好嚴重因遺傳左距有皮 ...

中醫冇睇過,西醫就有,但都係比類固醇
KILW
|
happybaby999 發表於 18-11-15 15:03
整身我地兩公婆都冇濕疹,但呀女出世就有,我都由冇變左有

你大肚時有無戒口戒得好勁?
|
KILW 發表於 18-11-15 15:26
你大肚時有無戒口戒得好勁?

都介得好清架
Vickylxt
|
happybaby999 發表於 18-11-15 15:04
中醫冇睇過,西醫就有,但都係比類固醇

西醫全部類固醇多,或試下睇中醫有可以褒水浸身嘅嗰啲,飲清熱解毒湯水。之前爬文有媽媽講過產後濕疹。不過太耐我唔記得邊度穩番
KILW
|
happybaby999 發表於 18-11-15 16:16
都介得好清架

我有朋友家族無人濕疹,但BB濕疹好嚴重,去睇個出名嘅皮膚科醫生,醫生聽完無家族因素而朋友話大肚時戒得好清,就叫佢下胎大肚時唔好再咁戒口,要均衡飲食,同食多d益生菌。
朋友第二胎聽醫生咁講照做,細b無濕疹。佢醫生嘅言下之意,喺無遺傳因素下而大b嚴重濕疹,係朋友大肚時嘅唔適當戒口而導致。你或者可以考慮下。