屋企人叫我唔好咁執著 , 點先放鬆自己 !

YKU_123
|
屋企人叫我唔好執著 , 佢比足家用就算數 , 我就冇咁辛苦 , 呢個男人係幫你就幫 , 已經提過佢咁多次都唔理 , 我發脾氣都冇用 !細既就出世怕屋企人覺得我有產前仰鬱 , 我好想個老公幫下手 ,但佢樣樣都話唔識 , 敷衍完算 , 例如幫下手執走路袋 ,佢話唔識 , 比埋張清單佢 , 到而家未做 , 屋企人話自己攪點佢啦 , 叫個老公做自己未頂住條氣 ,日後生左仲大壓力 !其實自己對家庭十萬個憂心,例如好慳咁幫老公盡快還卡數同屋企人錢,又擔心佢失業冇錢用 ,但老公心態覺得我慳黎做咩 , 條數明明可以拖幾年還 , 屋企人又唔洗佢還 , 屋企人又話幫佢都冇用 , 佢都唔覺得冇面 ,99又無限支持佢 ,都唔接受你好意 , 未唔好幫佢還同慳 , 自己買多啲靚野同比個bb啦 ! 唉 , 感情邊有話放就放 , 點先放鬆自己 !
crystal媽咪
|
YKU_123 發表於 18-11-13 10:29
屋企人叫我唔好執著 , 佢比足家用就算數 , 我就冇咁辛苦 , 呢個男人係幫你就幫 , 已經提過佢咁多次都唔理 , ...

…………
~小樹兒~
|
咁你揀個唔識理財又唔聽你講嘅男人結婚係盞激死自己。都冇咩放唔放鬆,你憂心係自然反應,只有盡力而為,見步行步囉。
YKU_123
|
~小樹兒~ 發表於 18-11-13 12:25
咁你揀個唔識理財又唔聽你講嘅男人結婚係盞激死自己。都冇咩放唔放鬆,你憂心係自然反應,只有盡力而為,見 ...
以前好好架 , 一句唔見電話就買新比我 , 又肯努力工作 , 唔會申請信用卡 同欠人錢 !不過10年前 !呢幾年開始變左好多
AhiruNoPekkle
|
其實你屋企人都講得啱喎, 家頭細務你唔好指意男人喇,
至於還錢, 佢欠的係佢屋企人, 還唔還都唔好理佢啦,
等佢自己處理返啦!!
|
走路袋我向來自己執,點解要旨意老公~我生第二胎時仲自己一個人去醫院,都系甘~
YKU_123
|
0030 發表於 18-11-13 12:47
走路袋我向來自己執,點解要旨意老公~我生第二胎時仲自己一個人去醫院,都系甘~ ...
我想佢關心下我嗎 !

cy101
|
與其幫佢還錢, 擔心佢錢銀, 不如自己留起做後備基金, 有咩事都叫做有筆錢應急, 但唔好俾佢知你有好多私己錢!!
SUMSUM_88
|
佢咁既理財觀念,你自己收埋多D私己錢,先有安全感,至於你想佢做家務,佢唔做慣,你唔好要求佢咁高,走佬袋自己執,平時嗲下佢,要佢斟茶遞水,做做下習慣咗,就可以要求佢多啲,記得要讚佢做得好,讚佢好關心你,慢慢佢就會做越好
Babypru168
|
屋企人叫我唔好執著 , 佢比足家用就算數 , 我就冇咁辛苦 , 呢個男人係幫你就幫 , 已經提過佢咁多次都唔理 , ...

你俾我嘅感覺有點似佢阿媽
呢個時候要小心點,你又大住肚
唔好花咁多心力喺佢嘅物質度,可以只關心佢嘅感受
因為再咁落去好危險,唔想又多個好似我地嘅受害者

加油!
KooLee
|
樓主你係唔係ftm?
Love_Heart
|
男人要訓練的, 慢慢培養他做家務的習慣, 學習互相幫忙
祝你幸福快樂, 加油
hamsterma
|

如果佢自己搞的掂就唔使幫佢還
RAY媽
|

走佬袋自己執。
佢財政佢自己搞。
我完全理解唔到你點解要調轉啲嘢嚟做,尤其這樣安排又唔見有效率。
lojo11
|
執袋緊係自己執,呢d野唔好信男人!錢如果99有支持,由得佢囉,都無計啦!
路過路過
|
樓主你係你老公嘅老婆,唔係佢阿媽。
點解你應理嗰啲就唔理。你唔應理,你就走去理。
樓主老公理財能力咁差,你仲妄想佢去返到屋企會自動自覺幫你呢樣嗰樣,除時佢連自己都理唔掂自己。
佢俾夠家用你你都偷笑啦,唔好要求咁高,顧掂自己同小朋友先。
Nancy20090615
|
又擔心佢失業冇錢用 ,, ...

佢都無失業, 何以要尼家担心佢 如果 失業冇錢用, 咁你唔辛苦至奇. 我又係唔明, 咁堅持佢要執走路袋做乜, 你做到 ge 野就自己跟喇.