自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

cashdollar 發表於 18-11-13 10:57
不是要做滿一段時間才享有4/5產假嗎?

產假前做夠 40 個星期先有有薪產假,但當事人放無薪產假,其他同事都好慘,因要share佢的工作,而當事人又入職短,其他同事會覺得好似被人揾笨嗊。

大宅

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章

JD930 發表於 18-11-13 11:41
放無薪產假
一定無薪

大宅

trendy007 發表於 18-11-13 11:43
產假前做夠 40 個星期先有有薪產假,但當事人放無薪產假,其他同事都好慘,因要share佢的工作,而當事人又 ...
老板最火係放完產假返嚟要唔補錢即走

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

糖呢兩茶匙 發表於 18-11-13 11:29
入職前已經知有左又點計好呢

咁咪放無薪囉。
調轉咁講,人地一早講,係咪就唔請人?咁咪歧視囉。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

hellohelloruby 發表於 18-11-13 11:20
回覆 糖呢兩茶匙 的帖子

或者咁啱啫, 生完可能想全職湊或冇人幫手湊, 所以先走 ...

咁可能佢真係唔想.......

但在公司立場, 真係好麻煩。
都係多野做, 有需要至請人, 請個人返黎, 結果要成日請假覆診。一個唔好彩, 陀唔穩要BED REST, D 同事要幫佢頂都好慘。到生產喇, 就算唔洗計有薪產假, 但因為冇佐個人, 公司要再請TEMP STAFF , 請了, 轉頭又唔撈話要湊仔既話, 又要再請過全職。真係俾佢玩死。
有D老細, 諗住佢請產假姐, 未必請TEMP, 到時又搵同事頂。

可能佢唔想, 係意外。 但事實上, 真係帶俾別人很多麻煩。
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

唔好話新工,舊人做左幾年,一話有左老闆都變臉(見過幾單),因為其實都加左 workload 比其他同事,以及老闆總覺得蝕左。但莫非要生仔的女人就不能就業?
有同事突然有病,sick leave 左幾個月㖭,咁點計?

大宅

是是但但 發表於 18-11-13 11:54
咁可能佢真係唔想.......

但在公司立場, 真係好麻煩。
你明白問題所在。

生唔係唔俾佢生,無薪產假都無問題,有請 TEMP 重好少少,我生嗰時都有請 TEMP,但佢一返工即辭職重要好寸,老板先會咁火。

大宅

seaman1982 發表於 18-11-13 11:50
咁咪放無薪囉。
調轉咁講,人地一早講,係咪就唔請人?咁咪歧視囉。
唔好乜都用歧視啦

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

糖呢兩茶匙 發表於 18-11-13 11:29
入職前已經知有左又點計好呢

產假照放, 無錢.

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珊瑚宮

回覆樓主:

賤格

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

So Cheap
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

peonica 發表於 18-11-13 11:11
算到咁盡,佢真係唔怕人唱

識一個係咁、唔係真心工作、之後無同佢續約仲告公司、所以唔係大肚婆就無辜

大宅

luckybaby2011 發表於 18-11-13 12:15
識一個係咁、唔係真心工作、之後無同佢續約仲告公司、所以唔係大肚婆就無辜
...
重會話歧視

禁止訪問

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

糖呢兩茶匙 發表於 18-11-13 12:17
重會話歧視

總之好慘

男爵府

咁以後唔好請女人囉
#曲線要講明

珍珠宮

開心吸收勳章

trendy007 發表於 18-11-13 11:43
產假前做夠 40 個星期先有有薪產假,但當事人放無薪產假,其他同事都好慘,因要share佢的工作,而當事人又 ...

公司應該請 temp。

首頁
12345...7

尾頁

跳至