在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年辭咗工之後,就轉了二份工。未過試用期之前我覺得唔啱自己做,自己辭工。

最近呢份又係有咁的心態。個人覺得好灰,好唔想再打工。突然覺得自己的人生到咗呢階段,係咪應該要轉變一下自己的工作模式。再唔想自己的時間比lock住。加上自己又成日想跟返仔女的功課,陪佢地多d,每日放工回家就好像打仗咁。想自己可以半職照顧佢地。

現在巿道要找兼職的文職工也不多。個人好灰,好負能量。完全吾想返工的感覺。完全是人在心在。

希望自己可以克服到呢個階段

水晶宮

畀面勳章

加油,今年4月遞信,轉左2份工
頭一份都好,不過應承左朋友去佢度就走左
點知去左朋友公司度覺得唔夾又走
呢家呢度,人工okay,但無乜野做
日日大部分時間,返工等收工,都無乜動力,不過睇jobs db都無乜工岩我,唯有返住先

wcpcelia    發表於 18-11-14 17:33

大宅

Yee0113 發表於 18-11-13 12:45

多謝。希望快d有轉機。

wcpcelia    發表於 18-11-14 17:34

水晶宮

畀面勳章

MaryB 發表於 18-11-13 13:12
多謝。希望快d有轉機。

我決定hea,忙完公事hea做私事

複式洋房

MaryB 發表於 18-11-13 10:47
今年辭咗工之後,就轉了二份工。未過試用期之前我覺得唔啱自己做,自己辭工。

最近呢份又係有咁的心態。個 ...

我都完全有呢種感覺,根本無鬥心係職場,日日面對咁多繁瑣工作真係好攰,心情帶咗返屋企仲會影響屋企啲小朋友

子爵府

我都係。
D問題好似成日loop咁

男爵府

樓主小朋友幾大?
我呢幾日內心嘅爭扎同你一模一樣

大宅

樓主,我同你完全一樣。未完試用期,已覺得唔啱,轉左幾份都係咁……好唔開心

大宅

回覆樓主:

我都係,11月resign仲要提早走,放棄份bonus返新工,點知返正一陣已經覺得唔適合,好唔想返工。而家仲唸緊應該probation前會走。又係唸緊不如試下做其他嘢!唔想再返朝九晚七!好攰!

大宅

回覆樓主:

我都覺得有啲灰!係咪自己做錯決定!

別墅

唉.....我衣家都好想轉工......
但好難搵工......
又想陪小朋友多D.......
真係好矛盾.....

子爵府

親子王國15週年勳章

我都係呀, 搵工搵到好攰.....
我成日覺得自己唔岩番工, 岩做老闆HAHAHHAH

子爵府

親子王國15週年勳章

翡翠宮

Yee0113 發表於 18-11-13 12:45

我剛搵工.想搵份返工等放工糧準工.

大宅

manmanlolo 發表於 19-1-20 05:40
唉.....我衣家都好想轉工......
但好難搵工......
又想陪小朋友多D.......

年纪開始大,又有家庭,依家心態唔同咗,好想陪住小朋友長大。打份工,有穩定收入,又可以叫做對個家有少少貢獻,但時間就要買比公司請假又吾容易。

真係好爭扎,唔做嘢又無收入,真係好矛盾。

仲要今日係星期一,心情又低落起來,提住自己要撐住。

大宅

一樣,本來頂吾順阿姐,壓力太大裸辭左,但重未搵到工,阿姐留我做part time 先......但工作量仍然好harsh....但都叫冇左full time 時咁大壓力,當騎牛搵馬先...有少少收入又一路搵工

好迷妄,吾知自己想做咩,又想多d時間陪小朋友。見到未有家庭的舊同學已經上到manager level,但自己重吾知點咁,已經冇曬做女時的衝勁,只想準時收工湊仔就算

首頁

尾頁

跳至