家庭理財

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

發現國內戶口原來已經儲咗一筆小數, 所以想做定期, 但發現原來國內做定期既利率得1.35%, 以前好似好高息架, 點解而家得咁少? 咁我應唔應該搬錢落香港做定期? 謝謝!

伯爵府

filicity 發表於 18-11-13 12:04
發現國內戶口原來已經儲咗一筆小數, 所以想做定期, 但發現原來國內做定期既利率得1.35%, 以前好似好高息架, ...

你問你理財經理喇!大額20萬以上定期佢哋會俾到3-4%左右保本定期利率,經理內部至有。

用戶要求終止服務

回覆 ayi1 的帖子

我係中國銀行, 但唔識任何經理, 身親去銀行問?謝謝!

伯爵府

filicity 發表於 18-11-13 15:34
回覆 ayi1 的帖子

我係中國銀行, 但唔識任何經理, 身親去銀行問?謝謝!

應該得,不過我未試過無理財經理跟,當時開戶已經俾個VIP我,配埋個理財經理,定時定候發最新嘅存款或者理財優惠sms俾我,有時真係有額外優惠點子俾我架。你夠20萬絕對有專人跟,你入去問吓,過羅湖落地下一層就有一間,啲大堂經理識廣東話幾helpful。

用戶要求終止服務

回覆 ayi1 的帖子

謝謝!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

早2天收到的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 18-11-14 18:27
早2天收到的~
请问如果提早把钱取出来利息怎么计?
心盲最可怕。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

fwp 發表於 18-11-14 19:03
请问如果提早把钱取出来利息怎么计?

國內定期,提早取出是沒有罰款的,還會給回你活期息的利息 ,好像是0.2厘~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

用戶要求終止服務

回覆 大力大力 的帖子

做三年咁耐? 大力大力,快D教我應該點做, 謝謝!

子爵府

大力大力 發表於 18-11-14 19:57
國內定期,提早取出是沒有罰款的,還會給回你活期息的利息 ,好像是0.2厘~
...
明白了,谢谢大力哥哥。
心盲最可怕。

大宅

大力大力 發表於 18-11-14 18:27
早2天收到的~
大力先生,請問點解羅湖交行而家冇曬嗰啲保本保息嘅理財產品呢?其他嗰啲低風險嘅產品又好低息率,仲有邊啲銀行息率好啲呢?最好就保本保息嘅.,因為好日都冇返大陸嘅

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

POPOFUN 發表於 18-11-15 00:44
大力先生,請問點解羅湖交行而家冇曬嗰啲保本保息嘅理財產品呢?其他嗰啲低風險嘅產品又好低息率,仲有邊啲銀 ...

這些理財產品,大步份背後應該是地方債/企業債,高風險的甚至是企業股轉債(中央及銀行要把風險分散給巿場小投資者),背後的產品什麼也有可能.......後面是隐藏風險,近年國內經濟下調,所以風險是高了,不要那麼進取,因不以之前的投資環境了~

大宅

大力大力 發表於 18-11-15 06:09

這些理財產品,大步份背後應該是地方債/企業債,高風險的 ...
Thx.,大力先生

首頁

尾頁

跳至