係我小氣定係點呢?

Joant
|
我經常要同個朋友一齊係個隨時冇network嘅環境下做嘢
呢到得public wifi但經常收唔到
搞到我工作進度好慢
因為我要做好多desktop research
做唔到我就要之後返屋企先做到
而我見朋友連到入去一個叫某品牌嘅wifi spot
我見到就好奇問:咦?呢個spot用到嫁?
之後佢話係之前入嫁 之前唔洗password宜家要
然後我就無追問
點知我今日我發現佢係到叉緊一部佢聲稱係power bank嘅機
但有個screen又無USB接位⋯⋯
我個下純好奇問點解咁得意有個screen
佢話唔知 係男朋友比佢
後尾我叮一聲 醒起個部機個品牌都係spot一樣名
然後上網google下我先發現原來係portable router⋯

我好有hard feeling
我唔介意你明知我因為咁經常做唔到嘢甚至做好到因為無network而交唔到嘢都唔借比我
我最介意係你一次又一次咁呃我⋯

之前佢已經好介懷我工作進度比佢快
要我交report之前要同佢講聲先 又會叫我唔好咁快做好⋯

FJmom
|
令我諗起一句: 無知係最幸褔的。

如果你唔識左查右查, 你唔會知佢扼你一次又一次
Joant
|
FJmom 發表於 18-11-13 12:46
令我諗起一句: 無知係最幸褔的。

如果你唔識左查右查, 你唔會知佢扼你一次又一次 ...

但其實就算我唔google 咁多嘢加埋 我都估到/懷疑唔係power bank⋯
panyeung
|
嗯,唔算小氣嘅,有hard feelings好正常,不過咁,你朋友又唔算好衰,其實佢只係好努力用盡方法去解決個問題啫,咁又真係冇必要話比你知嘅,可能調轉,佢覺得話比你知用呢個方法,到佢有hard feeling,你會好似坐係度就冇條件得到解決辦法咁
Poyau
|
可唔可以share用?
blackberry
|
你又買個囉,方便自己,同事一場,冇需介懷,唔好上心
SUMSUM_88
|
好明顯佢唔想你咁快,咁順利咁完成你工作,佢唔係你真正朋友,只係一齊做嘢嘅人,認清立場,自己解決收唔到Wifi嘅問題,如果佢唔係你上司,工作既事情,冇必要同佢交代
wcpcelia    發表於 18-11-14 15:55
brindlewin
|
Joant 發表於 18-11-13 12:49
但其實就算我唔google 咁多嘢加埋 我都估到/懷疑唔係power bank⋯

重點應該係你若有同樣設置足否幫到你工作?
如果能幫,你願意自己付費?

佢唔幫都可以明白的,大家有利益衝突嘛。
而你就無謂費心去feel hard , 專注改善自己處理方式好了。
VickiC
|
你都可以買個㗎。
好小事。
Omae
|
小事一樁, 何必介懷 ?
sharon_pig
|
Joant 發表於 18-11-13 12:40
我經常要同個朋友一齊係個隨時冇network嘅環境下做嘢
呢到得public wifi但經常收唔到
搞到我工作進度好慢

人哋自己畀錢唔畀你用好正常啫 點解要益你啫
佢唔呃你唔通兜口兜面同你講我點解要益你咩
頂多你話佢唔大方啫 但係我唔覺得佢有錯喎
只係同事又唔係死黨
rayrayus    發表於 18-11-13 21:53
Joant
|
sharon_pig 發表於 18-11-13 14:33
人哋自己畀錢唔畀你用好正常啫 點解要益你啫
佢唔呃你唔通兜口兜面同你講我點解要益你咩
頂多你話佢唔大方 ...

我同佢唔係同事,係好熟嘅朋友!
Joant
|
brindlewin 發表於 18-11-13 14:22

重點應該係你若有同樣設置足否幫到你工作?

我願意 我都有打算過買部我比錢大家一齊用 只係慨嘆大家係相熟會成日傾心事嘅朋友 都要咁隱瞞⋯我唔介意佢直接講或要收錢⋯
whywhite22
|
我對呢個朋友以後會有所保留,亦會自己整返部機解決問題。
Joant
|
whywhite22 發表於 18-11-13 15:08
我對呢個朋友以後會有所保留,亦會自己整返部機解決問題。

我同佢好熟 成日傾心事 所以我先會估唔到到利害關頭會咁我做得快對佢又無直接影響係佢自己驚有比較⋯令佢表現評分有影響
jitjitma
|
Joant 發表於 18-11-13 15:05
我願意 我都有打算過買部我比錢大家一齊用 只係慨嘆大家係相熟會成日傾心事嘅朋友 都要咁隱瞞⋯我唔介意佢 ...

我係你既話我會買番個portable WiFi 然後話share 比佢一齊用,睇下佢會唔會唔好意思
超級特務
|
Joant 發表於 18-11-13 15:10
我同佢好熟 成日傾心事 所以我先會估唔到到利害關頭會咁我做得快對佢又無直接影響係佢自己驚 ...

一涉及工作,就唔好將朋友關係撈埋。
佢作為同事,有此行為正常。
作為朋友,你心中有數佢唔會係深入既朋友。
hurt完收搭心情,自己買過個用。
Joant
|
超級特務 發表於 18-11-13 15:14
一涉及工作,就唔好將朋友關係撈埋。
佢作為同事,有此行為正常。
作為朋友,你心中有數佢唔會係深入既朋 ...

只係無奈人際關係真係好多時都一廂情願⋯
小鈴鐺
|
第二時唔一齊做野, 可能會真正做到知己,
現在對佢都係保留D好.
happyty
|
呢位朋友既自私亦無知,以為人地一世都唔知咁