0-6個月

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

阿b 3-4小時食一次,日頭好乖食完就訓,但到夜晚3點6點幾果兩轉,食完會扭,扭扭下大喊,有時再比奶佢又食哂,有時唔食剩係扭,扭到朝早七八點就倦到訓,請問有冇咩方法,係咪咁早未識分日夜?
日頭又好難搞醒佢,求賜教,謝謝大家

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

係咪應該比安撫奶咀佢呢
大事化小, 小事化毛.........
回覆 kmbb519 的帖子

Hi kmbb519,初生BB一日大約瞓14-17個小時,佢仲細未有一定生活節奏,唔少會有日夜癲倒情況,可以試下日間係屋企開下電視、播輕快音樂、開少少窗簾俾天然光滲入,多D 同BB 講嘢/唱歌,有助幫BB 分番日頭同夜晚。 BB腸道發展未成熟容易有肚風BB肚仔唔舒服, 係比較常見BB不停喊、瞓唔到原因,佢肚仔有冇漲卜卜,放唔放到屁? 媽媽有無同BB按摩肚仔?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

佢而家就係作息無調整好,你試下日頭咪俾佢訓太多,晚頭佢自然眼訓

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得NB就系飲完就訓,訓醒就飲。3個月前BB都系3、4個鐘飲一次奶。到大D先會有日夜之分。

珍珠宮

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-13 16:30

Hi kmbb519,初生BB一日大約瞓14-17個小時,佢仲細未有一定生活節奏,唔少會有日夜 ...

佢成日都有放屁,但便便有時2-3日先有,有時又會連續幾日都有,糊狀的 都有同佢按摩,請問每日按幾多次,每次按幾耐呢?謝謝

珍珠宮

haha748494 發表於 18-11-14 22:40
我覺得NB就系飲完就訓,訓醒就飲。3個月前BB都系3、4個鐘飲一次奶。到大D先會有日夜之分。 ...

我諗到兩三個月倒先可以朝早搞醒佢

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 18-11-13 22:25
佢而家就係作息無調整好,你試下日頭咪俾佢訓太多,晚頭佢自然眼訓

應該要兩三個月先可以咁做 最慘有時唔知佢扭乜....

複式洋房

kmbb519 發表於 18-11-14 22:57
應該要兩三個月先可以咁做 最慘有時唔知佢扭乜....

我個b都係咁, 三點飲完眼碌碌, 放佢響度過一陣又大喊, 完全唔知佢想點,半夜好崩潰。

珍珠宮

未分到日夜。bb仲細,睡眠仲未規律,日頭打開窗簾布,唔好比佢訓咁多
kmbb519 發表於 18-11-14 22:55
佢成日都有放屁,但便便有時2-3日先有,有時又會連續幾日都有,糊狀的 都有同佢按摩,請問每日按幾 ...

最理想係每次食奶前/餐與餐之間幫bb按摩肚仔, 用掌心順時針打圈按摩數分鐘, 促進腸道蠕動, 肚風清左, 扭計情況相信會有改善架, 另外bb仲細, 腸道習慣都未係好規律, 只要便便質地係軟身/糊狀就唔洗太擔心呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得搞醒BB,實喊到拆天。最好系BB醒左,同BB玩,帶BB出街行下好D.

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

一開始系咁喇,佢一喊就手忙腳亂,自己都係咁樣經歷過黎既。慢慢就知道bb喊系想點喇,加油

男爵府

kmbb519 發表於 18-11-13 14:41
阿b 3-4小時食一次,日頭好乖食完就訓,但到夜晚3點6點幾果兩轉,食完會扭,扭扭下大喊,有時再比奶佢又食 ...

我女係從細開始就識分白日黑夜。所以唔識教

珍珠宮

等BB再大點再調整下訓覺時間。

首頁

尾頁

跳至