家中長輩買了這些酵素和蜂皇漿⋯

amchk
|
家中長輩買了這些酵素和蜂皇漿, 不知有沒有被誤導⋯⋯
Vita Lex Royal Jelly

蘇生植物酵素食品
amchk
|
amchk
|
osmanthus
|
amchk 發表於 18-11-13 15:22
回覆 amchk 的帖子

我2011 年去台灣日月潭旅行聽完講座好on居買咗幾盒蜂皇漿, 食足一年,2 年後發現有子宮肌瘤,醫生話有可能同蜂皇浆有關, 因為動物性雌激素好勁, 叫我立即停食.
Poyau
|
田園小鎮

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20150307/19066850
amchk
|
多謝大家的資訊!下一步就係同長輩講清講楚。謝謝
sfll
|
剛才新聞正講及應如何保護長者免蹈消費陷阱,其中有年長女仕提及此類酵素,買到後才發覺食用到期日甚近。
ELSA_LI
|
上段時間有報導過這類產品,專向長者推銷
meii939
|
osmanthus 發表於 18-11-13 15:36
我2011 年去台灣日月潭旅行聽完講座好on居買咗幾盒蜂皇漿, 食足一年,2 年後發現有子宮肌瘤,醫生話有可能 ...

蜂皇漿好多激素,通常更年期食, 我見我媽六十幾歲,食咗幾年又冇事喎!
osmanthus
|
meii939 發表於 18-11-13 16:56
蜂皇漿好多激素,通常更年期食, 我見我媽六十幾歲,食咗幾年又冇事喎!
...

係呀…千其唔好耳仔軟買嚟食, 其實台灣都唔少呃遊客店
mandy952
|
osmanthus 發表於 18-11-13 15:36
我2011 年去台灣日月潭旅行聽完講座好on居買咗幾盒蜂皇漿, 食足一年,2 年後發現有子宮肌瘤,醫生話有可能 ...