給各位想改名的爸媽溫馨提示

Bobbi115
|
終於等到滿月多幾日,同老公去黃大仙廟搵師傅改名...
因為我地兩個都唔識,所以的喺呢個谷搵左一個改名嘅post,就跟住打去約改名。睇黎睇去啲comment 就揀左黃❌❌師傅,見到好多媽媽都話唔錯...

去到師傅問左bb出生日子同時間,我同老公新曆出生日期就好快寫左十個名,包括:(姓氏後面第一個字不變,第二個字比左10個)

之後我地R晒頭,一頭霧水...師傅就比多10個字(姓氏後第一個字)。之後話呢度分別有兩組字,每組10個,即係你返到去可以自行編配出100個名,呢100個名都係100分,你地鍾意點改都冇問題(emoji)(emoji)‍♀️

太長要分開段落

Bobbi115
|
Bobbi115 發表於 18-11-13 17:49
終於等到滿月多幾日,同老公去黃大仙廟搵師傅改名...
因為我地兩個都唔識,所以的喺呢個谷搵左一個改名嘅po ...

師傅問我地有冇心水揀邊個,但因為佢講得太快,我地兩個都未消化到。我問師傅可唔可以喺門口研究下再問師傅,佢話出面有人等緊,如果要問要等幾個鐘,我地兩公婆好無奈就走喇...

我唔知咁樣改名好唔好,但如果自己揀字,我用改名app已經有過百個名比我揀仲唔駛咁貴...好似好趕住講完咁,當我問bb嘅事佢就話$800改名唔會講咁多,$1300會幫bb批埋命,咁我地無奈加多$500,之後師傅講多少少就講完,當你想問佢都唔想答,唔知係咪因為有客人剛到...

mocha20150323
|
我開頭都係打算搵佢,後尾好多人都反應同你ge遭遇一樣,所以搵左第二個
Bobbi115
|
Bobbi115 發表於 18-11-13 17:53
師傅問我地有冇心水揀邊個,但因為佢講得太快,我地兩個都未消化到。我問師傅可唔可以喺門口研究下再問師 ...

我大仔改名多幾百仲係一個收費,但講嘅野,批嘅野詳盡好多,而比我6個名每個都有詳盡解釋,我地而家只係拎住廿個中文字睇下讀音同寫法邊個好聽同好睇,根本唔知邊個對bb係較為好,十分無奈(emoji)

我老公之後話:比多$500講多幾句(emoji)(emoji)‍♀️因為係我話加錢

但我問邊個名較為夾bb八字,師傅話要$1300先睇埋佢八字先知,但最尾都係叫我地自己返去配搭,無講邊個較好,只係話你返到去點配都係好都有100分

Bobbi115
|
mocha20150323 發表於 18-11-13 17:56
我開頭都係打算搵佢,後尾好多人都反應同你ge遭遇一樣,所以搵左第二個

因為大仔嗰個要過海
我又唔想bb出去咁遠
之前個師傅講得好詳盡好細心
今次中伏了(emoji)仲駛左千三蚊又無結果(emoji)
mocha20150323
|
Bobbi115 發表於 18-11-13 18:05
因為大仔嗰個要過海
我又唔想bb出去咁遠
之前個師傅講得好詳盡好細心

所以要多d人分享返,有人分享呢個師父好,我發現都係打手黎!
Bobbi115
|
mocha20150323 發表於 18-11-13 18:11
所以要多d人分享返,有人分享呢個師父好,我發現都係打手黎!

你講得冇錯
我都覺得係打手(emoji)(emoji)‍♀️
希望唔好咁多人中伏
Bobbi115
|
Bobbi115 發表於 18-11-13 18:14
你講得冇錯
我都覺得係打手(emoji)(emoji)‍♀️
希望唔好咁多人中伏

最重要五行欠乜都冇講
唔講真係五行欠打(emoji)
珍惜眼前
|
Bobbi115 發表於 18-11-13 18:20
最重要五行欠乜都冇講

可能真係有客趕時間,我BB都係搵佢改,因為之前自己一家改名個間金石堂 葉太年老有病冇做,所以搵左黃改名,但就冇+$500,因為費事唔太好佢講完 我聽完仲心掛掛,所以剩係改左名就算,但佢有講五行欠咩
Bobbi115
|
珍惜眼前 發表於 18-11-13 19:32
可能真係有客趕時間,我BB都係搵佢改,因為之前自己一家改名個間金石堂 葉太年老有病冇做,所以搵左黃改名 ...

都唔駛加$500都夠係簡單同急啲

我用app睇左幾個自己配搭嘅名
如果計筆劃係高分
但有啲同生肖不合
攪到而家好茅盾(emoji)

puipuizaza
|
呃錢
菩提子
|
Bobbi115 發表於 18-11-13 18:20
最重要五行欠乜都冇講

咁都無,都要1300元? 使鬼搵佢咩,自己改啦
KAVEN
|
回覆 Bobbi115 的帖子

點解我搵鉅X改要等一個禮拜而且得3⃣️名個揀嘅?收一千,都系黃大仙廟。點解你可以即時有得揀
bchuma
|
Bobbi115 發表於 18-11-13 17:53
師傅問我地有冇心水揀邊個,但因為佢講得太快,我地兩個都未消化到。我問師傅可唔可以喺門口研究下再問師 ...

我穩嘅都係幾百,得10個固定名。
LittleSesame715
|

伏我都中過一大個

我地2公婆對改名無preference + idea
朋友介紹左個師傅話好好呢樣果樣,成$2500
見個名正常唔改用一世
照俾。
點知係whatapps助手俾晒資料+俾錢
之後助手whatapps 3個名,無解釋無見面
完全唔知點揀

最後自己再搵師傅改
好彩第二位師傅都解釋得詳盡,揀到心水名
第二個師傅收$2000

咁就用成$4500改一個名

做個靚太
|
下,改名本來就係夾埋八字改啦~加到1300先睇埋八字?咁原先個名D字點改出尼?!
Bobbi115
|
KAVEN 發表於 18-11-13 23:38
回覆 Bobbi115 的帖子

點解我搵鉅X改要等一個禮拜而且得3⃣️名個揀嘅?收一千,都系黃大仙廟。點解你可以 ...

我早知搵鉅叔
就係睇左一個post揀左黃C虎

改名貴精不貴多
比一千個都冇用
同埋我地唔識梗係想要埋個名嘅詳盡解釋
Bobbi115
|
做個靚太 發表於 18-11-14 08:52
下,改名本來就係夾埋八字改啦~加到1300先睇埋八字?咁原先個名D字點改出尼?!
...

佢問左時辰八字寫左啲名比我地

但進一步再問就要比多$500批埋
但實用性極低
Bobbi115
|
LittleSesame715 發表於 18-11-14 03:17
伏我都中過一大個

我地2公婆對改名無preference ...

我唔再搵師傅喇

尋晚上網查左成晚
啲字串埋都高分
但好多都話配搭唔好會有厄運
唯有今日再努力查下
cookingbaby
|
體嚟個個改名都有穩師傅批過先改嘅喔。