磁力共振

vjdma
|
有冇人可以分享一下,開始照係冇打顕影,到中途要打係咪即係見到有唔好嘅野,打顯影睇清楚呢?
vjdma
|
有冇人有經驗可以分享,都擔心結果!
|
我照腦時都系咁……系因為某D位系需要打才能看得清楚,感恩結果一切正常
wcpcelia    發表於 18-11-15 17:09
jellomama
|
回覆 vjdma 的帖子

我最近照過,係預先話如有需要,可能會加顯影劑; 但係结果冇加到,我嘅報告亦係正常。
CINDYC
|
vjdma 發表於 18-11-13 17:57
有冇人可以分享一下,開始照係冇打顕影,到中途要打係咪即係見到有唔好嘅野,打顯影睇清楚呢? ...

我曾經有同樣疑問!
上月照腦mri,同樣情況,當其時姑娘幫我打顯影時feel 到我好緊張,姑娘已經即刻解釋話唔係一定有事,係有啲位睇唔清楚。之後在出面等推我上房,佢再走出來解釋多一次,叫我唔使驚。
上到房再問自己醫生,佢都話唔一定有問題,最後結果係無事!
魔怪媽媽
|
vjdma 發表於 18-11-13 17:57
有冇人可以分享一下,開始照係冇打顕影,到中途要打係咪即係見到有唔好嘅野,打顯影睇清楚呢? ...

我星期五照完, 都有打顯影, 結果出來只係完全發現的腫瘤, 其他一切正常
Amy1974
|

回覆 vjdma 的帖子

唔使咁擔心吧。可以直接問主診醫生,唔好估估下,越估越心慌。

相信係有負面嘅影響,先至盡量唔用。

搜咗一下,係同 gadolinium 有關。
One of the biggest concerns in radiology in recent years is the safety of gadolinium-based contrast agents (GBCAs) used in magnetic resonance imaging (MRI). Radiologists and patients began to question the safety of gadolinium a few years ago when a study came out in late 2014 showing the agent is deposited and retained in the brain.

https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.13131669
https://www.itnonline.com/article/debate-over-gadolinium-mri-contrast-toxicity

|
CINDYC 發表於 18-11-15 18:37
我曾經有同樣疑問!
上月照腦mri,同樣情況,當其時姑娘幫我打顯影時feel 到我好緊張,姑娘已經即刻解釋話 ...

其實開頭唔打住係因為想睇下睇唔睇到嗰個位置先, 如果佢發現睇嗰個位置睇得唔清楚佢就會需要打顯影劑加強清楚度, 我做之前都有簽一份同意書, 因為佢話嗰啲顯影劑係有機會 有人會打咗之後會有併發症, 但係佢亦都有解釋話機會係超級微, 所以如果之前試過打冇無的話之後就唔需要再驚啦 ……
CINDYC
|
770217 發表於 18-11-16 15:00

其實開頭唔打住係因為想睇下睇唔睇到嗰個位置先, 如果佢發 ...

經解釋後,我理解都係一樣。
另外,做檢查之前,醫生亦曾提及打/唔打收費有不同,但按實際情況才決定是否需要打。