自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

求救!

家中的初中生成日都想留在學校玩,唔想返居企,佢話因為想面對面同朋友傾計。係留到學校關門,大約兩三小時。有時什至走堂,唔上學校運動的校隊,因為唔中意那個運動了。

我同佢講安全問題,家長應該知道自己小朋友在那裡,佢講學校安全。我話天黑回家人多擁擠不堪,上唔到巴士(20分鐘),佢話坐MTR (50分鐘)!而且反正冬天都早天黑!

我問到功課考試,佢就話做完/無/攪掂。再問多兩句,就話我淨係識睇學業唔關心佢,淨係想佢不停咁做。

我話早些回家睇電視,佢話啲細佬妹嘈住佢。其實啲細嘅怕哂佢,唔會接近佢兩米。佢自己都有一間房。

侯爵府

回覆樓主:

我叫佢遲放學要話比我知,佢話反正係學校,有物好講。

佢反問我,點解放學後唔可以留係學校同朋友玩?!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

佢d同學個個都好遲走?

如果喺學校係做功課、溫習、傾偈既,咁點解唔可以留喺學校?

水晶宮

BK Milk勳章

晚飯前返到
大家傾下一星期幾日
一人讓一步

珍珠宮

環保接龍勳章

yamaneko 發表於 18-11-13 18:39
求救!

家中的初中生成日都想留在學校玩,唔想返居企,佢話因為想面對面同朋友傾計。係留到學校關門,大約 ...
初中可以放手比佢建立人際網絡
反正是留校,
又不是通街走,
除非你驚同學仔壞

大宅

yamaneko 發表於 18-11-13 18:40

留學校都要講,唔講唔比留,佢自己諗
開頭一星期只可以留二至三日,成績一個學期唔跌可以增加放風中數

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

其實我自己當年讀中學都係咁,鍾意和同學留喺學校多過返屋企

上到中學一般會比較喜歡和朋輩一齊,或者同佢傾下,佢搞得掂學業功課,就俾佢留校,但要定一個時限要佢返屋企。遲返要通知你,講明佢唔搵你,你就會搵佢,如果佢唔想喺同學面前俾阿媽搵,最好就係主動聯絡你。上到中學應該要學下有交帶。

sushiroll    發表於 18-11-13 19:12

大宅

回覆樓主:

我中學日日留到學校關門(5點)
有乜問題?
阿媽只會遲過7:00返去會鬧(車程1小時)
中學留在學校吹水,球場打波,好開心,到高中就搞活動、自習小組,有時晏到6點先走
我聽以前中學老師講,現在已少了很多學生留校,個個都變得好「宅」⋯
中學生鍾意留校我覺得係好事,投入校園生活,一世快樂的回憶!

講到成績,能夠投入校園生活,好多時成績也有正面作用,當然也睇佢群咩人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

上中學好多活動
要比D信心大家
吾係坐左返去就放心
大家作為家長都係擔心吾知去左邊
吾知同咩人一齊

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一人讓一步, 一個星期五日, 咪俾佢留校2-3日囉!!

大宅

yamaneko 發表於 18-11-13 18:40

你點確認佢係街定係學校?
如果我係你,我會話自己同同學玩就唔俾,焗佢地join學校活動。學校話細唔細,如果佢地搵到吉課室無鎖門,可以玩到癲都無人發現。
同埋,放學時間後,就要報告行蹤,你唔會預設佢係學校內,否則佢邊日出左去玩你都唔知,呢d野易放難收。
呢個係信任遊戲,規舉係你定,佢唔配合就雙輸,但唔到佢質疑。

侯爵府

李豆豆 發表於 18-11-13 18:43
佢d同學個個都好遲走?

如果喺學校係做功課、溫習、傾偈既,咁點解唔可以留喺學校?

我最唔開心係佢唔肯定幾時遲走,因為要等朋友,玩即興,又唔講比我知。次次都係我回家不見人,才打電話給他,佢就嫌我煩。

侯爵府

bongbongpatty 發表於 18-11-13 18:44
晚飯前返到
大家傾下一星期幾日
一人讓一步

我唔鍾意佢的時間跟佢朋友,好被動,又玩即興。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

初中已經咁多要求, 難教!!!

侯爵府

happyb_happyb 發表於 18-11-13 18:49
初中可以放手比佢建立人際網絡
反正是留校,
又不是通街走,

校舍有花園,唔知佢地會做物。

琥珀宮

求救!

家中的初中生成日都想留在學校玩,唔想返居企,佢話因為想面對面同朋友傾計。係留到學校關門,大約 ...

我覺得留校無得唔比。要求晩飯前回家就算了!

校隊運動,佢無心練,係迫唔到

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

求救!

我地以前都會留學校做功課、傾閒計、搵老師傾計都會,或玩boardgame..
如果真係留校,安全,可否放鬆小小?

大宅

回覆樓主

樣樣玩即興,中學生好正常喎⋯⋯
留校都係為左同同學一齊,大家都走就走咁囉
我以前都係咁無尾飛陀
好彩阿媽以前唔得閒管我
早過7:00到就得
乜測驗考試交功課都係自理

如果以前阿媽管,以我當時性格應成日嘈交,好傷感情⋯

侯爵府

HLGrape 發表於 18-11-13 18:51
留學校都要講,唔講唔比留,佢自己諗
開頭一星期只可以留二至三日,成績一個學期唔跌可以增加放風中數
...

無得用成績做準,因為有時果一份卷深淺都係初中生自己講,佢話深左,平均分都係高佢少少,我無得唔信,無理由咁又打電話問老師掛。

侯爵府

Lihoma 發表於 18-11-13 18:58
其實我自己當年讀中學都係咁,鍾意和同學留喺學校多過返屋企

上到中學一般會比較喜歡和朋輩一齊, ...

佢問點解要交帶,好老土又麻煩,不如當佢日日遲返。

首頁

尾頁

跳至