自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

浪費雙方時間

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

seaman1982 發表於 18-11-13 19:49
其實幾時開始興寫呢D。
不過都係好既,唔浪費大家時間。
但有D公司好賤,價低者得咁款。

我廿幾年前畢業搵工時已經係咁架喇bor

王國長老

回覆樓主:

我公司有件奇妙事件仲好笑
某部門請人,咁正常abcd部門都有人試
a同事見成左(口頭通知ok),點知過幾日hr話「佢嘅競爭對手」開18k,問a 願唔願意18k
但a本身已係19k,當然唔肯(升職減人工係咩玩法)。於是b好開心得到offer周圍講人知。但佢唔知a已將18k事件揚晒,因太嬲
我地背後咪笑b「中標」囉!價低者得

王國長老

終極熊貓 發表於 18-11-14 12:03
應該係B中標?

係wor,改返先

王國長老

pomanlife 發表於 18-11-14 13:21
簡直係難聽過粗口啦

目的都係想我減人工去做姐,我就話唔減,仲講佢公司福利好好,一 ...

Cheap到個點

王國長老

我相信D HR有時為左達到佢地自己嘅指標,例如達到「篩選幾多人出黎」或「平均面試過程幾耐」,就會做埋晒d白痴低能決定
好多時「壓價」幫公司慳錢係指標之一
我地試過headhunter爆料,話我地HR壓佢價,所以好老實講,有好嘅candidate 都俾第二間公司揀先
我老闆當然慶到著火!因為HR決定令人材流失,我地高管講緊年薪幾百萬唔係易搵,點會唔慶丫

王國長老

wwyo 發表於 18-11-14 15:36
呢樣真,首先呢個電腦時代都要人用手寫都已經晒時間,
比左cv仲要再填佢份表,真係罰抄咩
...

我覺得係公司要保障自己,make sure個申請人親自披露個人資料,同簽名同意申請文件中各樣條款

王國長老

861014 發表於 18-11-14 16:37
同問

撕都無用啦,個人資料已email晒

首頁

尾頁

跳至