明明寫左expected salary, 点解去到interview

seaman1982
|
其實幾時開始興寫呢D。
不過都係好既,唔浪費大家時間。
但有D公司好賤,價低者得咁款。
KTKTKT5
|
wwyo 發表於 18-11-13 19:24
其實爭咁遠就唔好叫人乎黎in啦,我都唔明點解hr成日都幫公司壓價佢有得分? ...

d人好似當candidates為興趣咁, 試過搵工同上一份工性質差唔多, 寫高1K, 佢叫我去in, in到尾聲, 佢話覺得我適合, 問我後日返工得唔得,我話ok, 佢先話公司比唔到咁多, 話要比舊工低200蚊。我反問佢: 低過舊嗰份工, 咁我不如繼續做舊嗰份?!
wwyo    發表於 18-11-13 23:20
Poyau
|
KTKTKT5 發表於 18-11-13 19:50

d人好似當candidates為興趣咁, 試過搵工同上一份工性質差 ...

去到最先講1千幾百都唔肯俾 咁玩法
樂晴天
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-13 19:24
浪費雙方時間

咪係
the8
|
有啲 hr 會係電話到問咗你個價有冇得傾先,雖然寫明再問都係老土但起碼唔駛嘥大家時間,最無為係 cv 寫晒又要抄一次落張 applicatiom form 到,我依家呢到其中一樣嘢我好鍾意,applicatiom form 填最基本嘅嘢就夠,學歷經驗都唔駛罰抄一次。
pomanlife
|
Yeta 發表於 18-11-13 19:20
個個好似失憶咁?你比唔到或差太遠就唔好叫我泥啦,泥到差一大忽話比唔到
...

有啲仲會問你願意減幾多?
pomanlife
|
小金名 發表於 18-11-13 19:48
最憎呢d 公司,一問我就會黑面⋯ 唔想入去做。浪費時間!

有啲in 完先傾價呢
hwsamo
|
試過in 一份工,去到見工話俾唔到我要求個價,要少1萬,佢都 short short 地,我一向搵開果個價,又點會接受少1萬人工呢?
minna-no
|
hwsamo 發表於 18-11-13 22:30
試過in 一份工,去到見工話俾唔到我要求個價,要少1萬,佢都 short short 地,我一向搵開果個價,又點會接 ...

同例子,仲要年假少七日

SKY2006
|
見工的時侯話比到要求的薪金,返工第一日先知扣起幾佰元作勤工獎,返咗10日即走
miffyumiffy
|

我都試過,差一大截都叫我去,嘥我啲時間

仲問我一份工咩最重要,我即刻答佢salary

跟住條女仲臭寸樣問我:乜你覺得錢好重要

我話我唔係黎做義工
LeBlue    發表於 18-11-13 23:20
Yeta
|
試過in 一份工,去到見工話俾唔到我要求個價,要少1萬,佢都 short short 地,我一向搵開果個價,又點會接 ...

唔好叫人泥啦,差成皮,
Yeta
|
miffyumiffy 發表於 18-11-13 23:02

你好勁
crystal媽咪
|
Yeta 發表於 18-11-13 19:20
個個好似失憶咁?你比唔到或差太遠就唔好叫我泥啦,泥到差一大忽話比唔到
...

我都試過。
我忍唔住問佢係咪我要求得太高?佢話唔係,係佢哋畀唔到咁高
wwyo
|
miffyumiffy 發表於 18-11-13 23:02

好型呀
wwyo
|
cbeyond 發表於 18-11-13 19:42
呢個唔夠癲
試過去到, 話唔請full time, 叫我做part time, 佢痴線

真係鬥痴線
wwyo
|

佢真係夠膽開口講真係勇氣可嘉,我都唔明點解d老細夠膽叫hr叫人減1萬蚊
maggieyim616
|
其實d HR 可唔可以睇下人地cv同自己公司要求先叫人來見工呢
人地可能真係為左來in你份而推左其他,budget同人要求相差太遠,一係就係電話講左先,唔好浪費人時間.
我都試過去到in到差不多,講到人工話會仲低過上一份小小,心諗:咁我轉來做咩
亦都試過,去到in佢話其實已經請左人,但有人send來就in下,仲要同要求人工相差好遠,呢次的真係好想屌佢!

wwyo
|
maggieyim616 發表於 18-11-13 23:32
其實d HR 可唔可以睇下人地cv同自己公司要求先叫人來見工呢
人地可能真係為左來in你份而推左其他,budget同 ...

有人send來就in下《佢真係得閒係咪扭屎忽
我遇呢d真係企喺身走人,或者你開佢名
Angel_Rose
|
試過有次,話要我證明誠意,個人工要比我舊果份工低,低幾多我決定,彩佢都傻