明明寫左expected salary, 点解去到interview

Angel_Rose
|
cbeyond 發表於 18-11-13 19:42
呢個唔夠癲
試過去到, 話唔請full time, 叫我做part time, 佢痴線
好癲,我會答佢如果pt$同ft$一樣我先會做
Angel_Rose
|
pomanlife 發表於 18-11-13 20:43
有啲仲會問你願意減幾多?
記得以前做暑期工,簡啲好簡單人工又吳高仲要係人都識果啲,個阿嬸見完我考埋打字試之後問我人工可以減幾多,我答左之後佢開佢電郵比我睇,話依度有百幾封電郵都係請你見緊嘅位,你會吳會再減多少少,我憑乜野去請你
wcpcelia    發表於 18-11-14 15:31
Angel_Rose
|
SKY2006 發表於 18-11-13 23:01
見工的時侯話比到要求的薪金,返工第一日先知扣起幾佰元作勤工獎,返咗10日即走
...
好賤呀,明整到你無後路想迫你留低,之後能極速搵到其他工嗎
loolooloo
|

啱啱前嗰排見咗份,衰到冇人有. 打黎叫我去見工嘅時候,我已經喺電話問得佢好清楚係唔係全職. 因為佢個廣告有全職同埋兼職兩個時間. 我係申請全職嘅。 點知見到最後條XY話,我哋暫時都未決定到個工作時間,即係要我返兼職,我已經着晒火。最後佢仲話俾唔到我要嘅時薪(仲要俾我而家嘅少10%)問我介唔介意.我返全職俾你改做兼職,時薪身仲要少咗,仲夠膽死問人介唔介意, 佢已經全程hea+態度欠佳又串又黑面,佢個態度好似我嚟乞米咁。我諗fine, 你揀人,人間你姐,你請我都唔做,同你打工都無運行.佢問我介唔介意,我就答佢, 我絕對非常介意, 你依家係嘥緊我寶貴嘅時間.

TMC3012
|
係, 見工話比唔到咁多
余春嬌
|
wwyo 發表於 18-11-13 23:36
有人send來就in下《佢真係得閒係咪扭屎忽
我遇呢d真係企喺身走人,或者你開佢名
...

係,有d HR 真係好衰,最記得一個,我以前做 retail (女裝),嗰陣時轉工想試下做男裝, 去到 interview,個垃圾 HR 跟本想套料,不停問我以前舊公司生意額,問到勁 deep ,就算我冇做亦都唔會出賣舊公司,所以我都係作d數俾佢,去到尾聲,先話我冇男裝經驗,你睇份 cv 都睇到,仲side 我時間,佢真係食飽飯無C all
zbpaul
|
Angel_Rose 發表於 18-11-13 23:50
記得以前做暑期工,簡啲好簡單人工又吳高仲要係人都識果啲,個阿嬸見完我考埋打字試之後問我人工可以減幾多, ...

咁係咪可以串佢,你見晒呢百幾個人覺得我適合先再黎揾我啦講真佢都係打份工,做得越少越開心啦都唔想見咁多人,我擔保百幾份電郵都唔係全部合佢要求啦
HoshiSora
|
Yeta 發表於 18-11-13 19:20
個個好似失憶咁?你比唔到或差太遠就唔好叫我泥啦,泥到差一大忽話比唔到
...

咁就唔好設呢個問題喺申請表度啦⋯⋯
浪費時間
Waiwai11
|
miffyumiffy 發表於 18-11-13 23:02
我都試過,差一大截都叫我去,嘥我啲時間

仲問我一份工咩最重要,我即刻答佢salary

錢唔重要咁仲洗黎見工咩
qoo888    發表於 18-11-14 04:35
miniyan
|
返工出糧最緊要,吾通同公司講心嗎?
都痴鬼線
good_pig
|
個個好似失憶咁?你比唔到或差太遠就唔好叫我泥啦,泥到差一大忽話比唔到
...

好多公司都係咁

同二手市場一樣...出到黎先講價
brindlewin
|
...

如果有defined rank/scales要跟,我仲明。

但跳蚤市場咁砍價,我會即刻進入告辭mode。
beauty
|

有一次,見完先同我講,話佢地唔想跟scaIes,衹係想用starting pt 請人,即係我收開的4O%,一半都無!!
wcpcelia    發表於 18-11-14 15:31
mariefish
|
wwyo 發表於 18-11-13 19:24
其實爭咁遠就唔好叫人乎黎in啦,我都唔明點解hr成日都幫公司壓價佢有得分? ...

係好討厭
mariefish
|
余春嬌 發表於 18-11-14 00:20
係,有d HR 真係好衰,最記得一個,我以前做 retail (女裝),嗰陣時轉工想試下做男裝, 去到 interview, ...

作啲假野講佢知囉,佢咁想攞料

Angel_Rose
|
zbpaul 發表於 18-11-14 00:28
咁係咪可以串佢,你見晒呢百幾個人覺得我適合先再黎揾我啦講真佢都係打份工,做得越少越開心啦都 ...
哈哈,我諗佢見曬果堆人,我都放完暑假吳理佢了。
個嬸嬸係直屬上司,不是hr
Angel_Rose
|
beauty 發表於 18-11-14 01:06
有一次,見完先同我講,話佢地唔想跟scaIes,衹係想用starting pt 請人,即係我收開的4O%,一半都無!! ...
你無升佢幾巴已經對佢好仁慈
雪菜肉c
|
我都一樣唔明,明明張CV已經寫哂學歷同工作經驗,去到又要抄一次。

qoo888    發表於 18-11-14 04:36
bing-jing
|
呢個舖攪到大家都好激動
MCEsc
|
stkyo 發表於 18-11-13 19:33
我都試過,仲要約我朝早8點半見工,個日我好記得只有8度

坐底無耐,對方話覺得我好適合,但比唔到我開個價 ...

可能有d耳仔軟又或是急住找工作會俾佢游說到。