自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

雪菜肉c 發表於 18-11-14 01:27
我都一樣唔明,明明張CV已經寫哂學歷同工作經驗,去到又要抄一次。

通常我會有多一份CV copy attached 埋去application form比對方睇, 而application form上學歷及工作經驗寫上pls refer to my CV for details 便算

子爵府

最近in 間間都壓價 ,壓我1 成 。不過我比原本人工叫高3-4 成的。

甘其中一間公司個hr 超堅,in 完又壓我價,不停話我未qualified 所以唔應該甘既人工,又話我生完BB 要湊小朋友會唔會無心工作勁白痴問題!返得工,姐屋企有人睇住拉。

過幾日打黎又問我搵到野做未,又問埋私人野,又再壓價,我話唔到價 唔會考慮! 佢話佢有其人考慮,我答佢哦,甘您慢慢考慮。

再過幾日,打黎比offer 我 。不過最後我都reject 左佢 ,因為個hr 太麻煩,姐係間公司d 人都甘煩。我最怕麻煩

但其實間公司好近我屋企10 分鐘腳程,彈性上班。真係食之無味,棄之可惜

珍珠宮

熱血金章

stkyo 發表於 18-11-13 19:33
我都試過,仲要約我朝早8點半見工,個日我好記得只有8度

坐底無耐,對方話覺得我好適合,但比唔到我開個價 ...

又要馬兒好,又要馬兒不吃草
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-11-13 23:02
我都試過,差一大截都叫我去,嘥我啲時間

仲問我一份工咩最重要,我即刻答佢salary

男爵府

loolooloo 發表於 18-11-13 23:52
啱啱前嗰排見咗份,衰到冇人有. 打黎叫我去見工嘅時候,我已經喺電話問得佢好清楚係唔係全職. 因為佢個廣告 ...

珍珠宮

回覆樓主:

想試底線之餘,又可知下出面行程

伯爵府

畀面勳章

試過填完表(有 填 expect salary ),test完,傾完,話人工得咁多咁多(少5千)o ng ok 痴孖根!忍唔住剷佢,佢登廣告都唔係咁既人工,佢話新同事做錯,咁得填表都有填人工啦,比唔到就唔好浪費我時間啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

miffyumiffy 發表於 18-11-13 23:02
我都試過,差一大截都叫我去,嘥我啲時間

仲問我一份工咩最重要,我即刻答佢salary

有吉士我鐘意

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Angel_Rose 發表於 18-11-13 23:50
記得以前做暑期工,簡啲好簡單人工又吳高仲要係人都識果啲,個阿嬸見完我考埋打字試之後問我人工可以減幾多, ...

咁串多數都唔揀,我試過有公司為壓價打黎又唉又西,話比呢個價我叫我返工,仲講到好白,你有小朋友都需要份工架啦,跟住我唔肯減,佢又打黎話㤈到個offer 比我

珍珠宮

回覆樓主:

有D我去到先看我c v,乜你唔係做xx㗎咩

珍珠宮

cbeyond 發表於 18-11-13 19:42
呢個唔夠癲
試過去到, 話唔請full time, 叫我做part time, 佢痴線

真係車錢都蝕埋!

伯爵府

Yeta 發表於 18-11-13 19:20
個個好似失憶咁?你比唔到或差太遠就唔好叫我泥啦,泥到差一大忽話比唔到
...

我公司都係,明明俾唔到人又叫人來in. 我都覺得浪費應徵者時間.公司好衰.

珍珠宮

唔急揾我次次收電話in會問佢比唔比到個價,大佬,唔好嘥大家時間

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我都試過!!還要我等了2個幾小時, Expected Salary 比我寫的低4-5千.
比唔到就唔好叫人去見, 來回車程還用了2個小時.

子爵府

我試過去in,去到先話佢想請啲冇經驗的,我即刻串佢吾識字嫁,我份CV一早打哂資料嫁啦⋯⋯ 完全浪費我時間,根本望都冇望就叫人黎in

另一間就話我住私人屋苑,屋企都有啲錢,直接壓到我去助理價,講緊差4-5千蚊.. 我即刻起身走

又有間系去到又做啲乞衣野,一路in一路鬧我開價高,尼樣吾掂個樣吾掂,話佢好人,俾機會我學習,直接叫我減人工,又串我樣細個,系佢先會請 我即刻搶番佢手上的個人資料,剷左佢一輪就走左

不過我個行系多人渣⋯⋯ 個個都以為一定有人做,佢俾錢就大哂

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

seaman1982 發表於 18-11-13 19:49
其實幾時開始興寫呢D。
不過都係好既,唔浪費大家時間。
但有D公司好賤,價低者得咁款。

我廿幾年前畢業搵工時已經係咁架喇bor

珊瑚宮

tommyxsarah 發表於 18-11-14 03:12
最近in 間間都壓價 ,壓我1 成 。不過我比原本人工叫高3-4 成的。

甘其中一間公司個hr 超堅,in 完又壓我 ...

我都試過, HR壓價, 我講明一毫子都唔減, 最後都請左我。
不過都係做左幾個月, 間公司太亂, 搵到新工, 新公司肯幫我賠錢, 一星期交低工作就走人。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我公司有件奇妙事件仲好笑
某部門請人,咁正常abcd部門都有人試
a同事見成左(口頭通知ok),點知過幾日hr話「佢嘅競爭對手」開18k,問a 願唔願意18k
但a本身已係19k,當然唔肯(升職減人工係咩玩法)。於是b好開心得到offer周圍講人知。但佢唔知a已將18k事件揚晒,因太嬲
我地背後咪笑b「中標」囉!價低者得

水晶宮

畀面勳章

我C6剛in完2個,2個開個價太高,公司根本無可能㑭,但hr都叫佢地嚟見,C6都好火滾,浪費緊佢時間,第二日佢即刻搵hr反映

侯爵府

KTKTKT5 發表於 18-11-13 19:36
痴孖筋! 佢自己減1/3人工得唔得

too bad!!!

首頁
23456...8

尾頁

跳至