明明寫左expected salary, 点解去到interview

py84ko
|
雪菜肉c 發表於 18-11-14 01:27
我都一樣唔明,明明張CV已經寫哂學歷同工作經驗,去到又要抄一次。

通常我會有多一份CV copy attached 埋去application form比對方睇, 而application form上學歷及工作經驗寫上pls refer to my CV for details 便算
tommyxsarah
|
最近in 間間都壓價 ,壓我1 成 。不過我比原本人工叫高3-4 成的。

甘其中一間公司個hr 超堅,in 完又壓我價,不停話我未qualified 所以唔應該甘既人工,又話我生完BB 要湊小朋友會唔會無心工作勁白痴問題!返得工,姐屋企有人睇住拉。

過幾日打黎又問我搵到野做未,又問埋私人野,又再壓價,我話唔到價 唔會考慮! 佢話佢有其人考慮,我答佢哦,甘您慢慢考慮。

再過幾日,打黎比offer 我 。不過最後我都reject 左佢 ,因為個hr 太麻煩,姐係間公司d 人都甘煩。我最怕麻煩

但其實間公司好近我屋企10 分鐘腳程,彈性上班。真係食之無味,棄之可惜
toffeetong
|
stkyo 發表於 18-11-13 19:33
我都試過,仲要約我朝早8點半見工,個日我好記得只有8度

坐底無耐,對方話覺得我好適合,但比唔到我開個價 ...

又要馬兒好,又要馬兒不吃草
T_123
|
miffyumiffy 發表於 18-11-13 23:02
我都試過,差一大截都叫我去,嘥我啲時間

仲問我一份工咩最重要,我即刻答佢salary

T_123
|
loolooloo 發表於 18-11-13 23:52
啱啱前嗰排見咗份,衰到冇人有. 打黎叫我去見工嘅時候,我已經喺電話問得佢好清楚係唔係全職. 因為佢個廣告 ...

cakii
|
想試底線之餘,又可知下出面行程
mmmo
|
試過填完表(有 填 expect salary ),test完,傾完,話人工得咁多咁多(少5千)o ng ok 痴孖根!忍唔住剷佢,佢登廣告都唔係咁既人工,佢話新同事做錯,咁得填表都有填人工啦,比唔到就唔好浪費我時間啦。
Chchingpig
|
miffyumiffy 發表於 18-11-13 23:02
我都試過,差一大截都叫我去,嘥我啲時間

仲問我一份工咩最重要,我即刻答佢salary

有吉士我鐘意
pomanlife
|
Angel_Rose 發表於 18-11-13 23:50
記得以前做暑期工,簡啲好簡單人工又吳高仲要係人都識果啲,個阿嬸見完我考埋打字試之後問我人工可以減幾多, ...

咁串多數都唔揀,我試過有公司為壓價打黎又唉又西,話比呢個價我叫我返工,仲講到好白,你有小朋友都需要份工架啦,跟住我唔肯減,佢又打黎話㤈到個offer 比我

healthymimi
|
有D我去到先看我c v,乜你唔係做xx㗎咩
redhot
|
cbeyond 發表於 18-11-13 19:42
呢個唔夠癲
試過去到, 話唔請full time, 叫我做part time, 佢痴線

真係車錢都蝕埋!
Cankk
|
Yeta 發表於 18-11-13 19:20
個個好似失憶咁?你比唔到或差太遠就唔好叫我泥啦,泥到差一大忽話比唔到
...

我公司都係,明明俾唔到人又叫人來in. 我都覺得浪費應徵者時間.公司好衰.

Rubik
|
唔急揾我次次收電話in會問佢比唔比到個價,大佬,唔好嘥大家時間
mohatman
|
我都試過!!還要我等了2個幾小時, Expected Salary 比我寫的低4-5千.
比唔到就唔好叫人去見, 來回車程還用了2個小時.
女皇陛下
|
我試過去in,去到先話佢想請啲冇經驗的,我即刻串佢吾識字嫁,我份CV一早打哂資料嫁啦⋯⋯ 完全浪費我時間,根本望都冇望就叫人黎in

另一間就話我住私人屋苑,屋企都有啲錢,直接壓到我去助理價,講緊差4-5千蚊.. 我即刻起身走

又有間系去到又做啲乞衣野,一路in一路鬧我開價高,尼樣吾掂個樣吾掂,話佢好人,俾機會我學習,直接叫我減人工,又串我樣細個,系佢先會請 我即刻搶番佢手上的個人資料,剷左佢一輪就走左

不過我個行系多人渣⋯⋯ 個個都以為一定有人做,佢俾錢就大哂
Charlotte_mom
|
seaman1982 發表於 18-11-13 19:49
其實幾時開始興寫呢D。
不過都係好既,唔浪費大家時間。
但有D公司好賤,價低者得咁款。

我廿幾年前畢業搵工時已經係咁架喇bor
cbeyond
|
tommyxsarah 發表於 18-11-14 03:12
最近in 間間都壓價 ,壓我1 成 。不過我比原本人工叫高3-4 成的。

甘其中一間公司個hr 超堅,in 完又壓我 ...

我都試過, HR壓價, 我講明一毫子都唔減, 最後都請左我。
不過都係做左幾個月, 間公司太亂, 搵到新工, 新公司肯幫我賠錢, 一星期交低工作就走人。
Charlotte_mom
|

我公司有件奇妙事件仲好笑
某部門請人,咁正常abcd部門都有人試
a同事見成左(口頭通知ok),點知過幾日hr話「佢嘅競爭對手」開18k,問a 願唔願意18k
但a本身已係19k,當然唔肯(升職減人工係咩玩法)。於是b好開心得到offer周圍講人知。但佢唔知a已將18k事件揚晒,因太嬲
我地背後咪笑b「中標」囉!價低者得

lovelybaby2015
|
我C6剛in完2個,2個開個價太高,公司根本無可能㑭,但hr都叫佢地嚟見,C6都好火滾,浪費緊佢時間,第二日佢即刻搵hr反映
jc2009
|
KTKTKT5 發表於 18-11-13 19:36
痴孖筋! 佢自己減1/3人工得唔得

too bad!!!